Platform voor de bouw
Brandweerpersoneel Dendermonde krijgt gloednieuwe kazerne
De voorgevel in natuursteen is geïnspireerd op de stedelijke kunstacademie aan de overkant.

Brandweerpersoneel Dendermonde krijgt gloednieuwe kazerne

De brandweerkazerne in Dendermonde was dringend aan vernieuwing toe. Op ongeveer een jaar tijd kwam er een mooi eindresultaat tot stand dat het straatbeeld van de stad alle eer aandoet. 

Lieven Verbruggen, zaakvoerder bij architectenbureau Artex: “De nieuwe brandweerkazerne was oorspronkelijk een autogarage. Die hebben we helemaal afgebroken omdat ze te oud en te klein, maar ook te duur was om te renoveren. De ligging was daarentegen wel ideaal op het vlak van uitruktijden. Het stadsbestuur van Dendermonde vroeg ons om de kazerne te combineren met een kantoorruimte voor gemeenschappelijk gebruik, wat het een uniek concept maakt in Vlaanderen. In de nieuwe brandweerkazerne is ook een crisisruimte ingericht. Dit is een trend die we steeds vaker zien terugkeren omdat de brandweer een heel belangrijke rol speelt in crisissituaties. Verder integreerden we zowel boven als beneden een polyvalente ruimte. De ruimte beneden zal door het stadsbestuur gebruikt worden, waardoor ook het toerisme in Dendermonde de kans krijgt om verder te groeien. Een idee van burgemeester Piet Buyse, die begeesterd is door geschiedenis en de stad Dendermonde op deze manier verder op de kaart wil zetten. De polyvalente ruimte boven fungeert op haar beurt als cafetaria voor het personeel, waar ook derden gebruik van kunnen maken door middel van een digitale toegangsregeling.”

Het gebruik van prefabelementen zorgde ervoor dat het bouwproces vlot verliep.

Bouwen met het oog op de toekomst

“Voor de realisatie van dit project pasten we moderne technieken toe, zoals energiezuinige warmtepompen en ventilatiesystemen. Ook prefab mocht niet ontbreken om binnen de vooropgestelde timing tot een kwalitatief eindresultaat te komen. Kortom: de kazerne kwam tot stand dankzij duurzame technieken die de tand des tijds zullen doorstaan. Qua materiaalkeuze opteerden we voor een voorgevel in natuursteen, vermits de kazerne aan twee straten grenst: het kantoor vooraan bevindt zich in de winkelstraat de Oude Vest, terwijl het operatief gedeelte achteraan in de Leopoldlaan ligt. Deze doordachte materiaalkeuze zorgt ervoor dat de nieuwe kazerne moeiteloos in het huidige straatbeeld opgaat en het zelfs opwaardeert. Een stad die budget vrijmaakt voor een kwalitatieve kazerne, waarbij ook de nodige aandacht wordt geschonken aan het esthetische aspect, zendt een duidelijk signaal uit naar haar bewoners. Zo communiceer je als stadsbestuur dat je het harde werk van je brandweerlui waardeert en dat je zorg wil dragen voor zij die elke dag opnieuw hun leven wagen voor het welzijn van de gehele bevolking.” 

Uitdagende timing

“Voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne kreeg de aannemer vijfhonderd kalenderdagen de tijd. Omgerekend in werkdagen had hij dus ongeveer een jaar om naar de oplevering toe te werken. Onder het motto ‘voorbereiding is key’ hebben we dit project in samenwerking met de aannemer tot een goed einde gebracht. We merken dat een degelijke voorbereiding een erg tijdrovende opgave is, maar aan het einde van de rit plukken we er telkens de vruchten van omdat we tijdens de uitvoering nauwelijks op problemen botsen. De finale oplevering vond half oktober plaats.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Stad Dendermonde
  • Architect Artex bv (Dendermonde)
  • Hoofdaannemer(s) Jan De Nul (Aalst), R2 Projects (buitenschrijnwerk, Dendermonde)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details