Platform voor de bouw
Nieuws

Brandwerende deuren voor elke toepassing

FOT_7777
De brandwerende werking van houten deuren wordt mogelijk gemaakt door een schuimvormend product dat onzichtbaar in de zijkanten is verwerkt.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | De Coene Products

16 augustus 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Ook De Coene was bij de pinken en voerde datzelfde jaar nog een eerste succesvolle brandproef uit. Meer dan een halve eeuw en vierhonderd brandproeven later is het bedrijf uit Gullegem nog steeds een absolute voorloper inzake de maatwerkproductie van brandwerende houten binnendeuren. “Dankzij ons geavanceerd machinepark kunnen we erg flexibel omspringen met de combinatie van verschillende technische eigenschappen, afwerkingsgraden en afmetingen”, klinkt het.

De Coene Products fabriceert ruim 140.000 technische binnendeuren per jaar. Circa 70 % van deze deuren heeft een brandweerstand van 30, 60 of 120 minuten. De brandwerende werking van houten deuren wordt mogelijk gemaakt door een schuimvormend product dat onzichtbaar in de zijkanten is verwerkt. Onder invloed van temperatuur (circa 120 °C) gaat de schuimvormer opzwellen, waardoor de kieren tussen deur en omlijsting afgedicht worden en de deur zich vastklemt in de houten of metalen omlijsting. Dit verhindert dat een brand en de bijbehorende rook zich als een lopend vuurtje kunnen verspreiden in het gebouw. “Behalve RF-deuren produceren we ook akoestische, in- en uitbraakwerende en energiezuinige deuren, maar brandveiligheid blijft toch onze voornaamste technische focus”, vertelt salesmanager Dries Vercauteren. 

“We kunnen erg flexibel omspringen met de combinatie van verschillende technische eigenschappen, afwerkingsgraden en afmetingen”

Klaar voor Europese RF-normering

“In het verleden werden RF-deuren getest volgens de Belgische NBN 713.020-norm. Sinds enkele jaren is er sprake van een overgang naar een Europese RF-normering”, legt Vercauteren uit. “Concreet houdt dit in dat de deuren zullen moeten voldoen aan de EI1-eis volgens de Europese EN 16034-norm. We verwachten deze EI1-verplichting vanaf juli 2022. Tot dan blijven RF-deuren volgens NBN 713.020 geldig. Vandaag beschikken we reeds over een ruime bibliotheek met geslaagde EI1 30- en EI1 60-brandproeven. Momenteel zijn we volop bezig om onze gekende BENOR- en ATG-attesten om te zetten naar EI1 BENOR- en ATG-attesten, zodat we de passende EI1-certificaten kunnen voorleggen zodra de wetgever dit vereist.“

Digitale productieflow en flexibel maatwerk

Aangezien een vakkundige plaatsing en nauwkeurige afdichting cruciaal zijn om de brandwerende werking van RF-deuren te kunnen garanderen, is maatwerk dagelijkse kost bij De Coene Products. “De belangrijkste aandachtspunten bij plaatsing zijn de juiste opvulling tussen muur en omlijsting (met rotswol of PU-schuim) en het respecteren van de spelingen tussen deur, omlijsting en vloer (standaard tot 7 mm of tot 11 mm mits een bijkomende strook grafiet onderaan)”, zegt Dries Vercauteren. “Er is ook een tendens naar steeds grotere en plafondhoge deuren. En ook de esthetiek en vrije doorgang worden alsmaar belangrijker. Vandaar dat we ons machinepark hebben aangepast en geautomatiseerd op basis van ERP-software, zodat we erg flexibel kunnen omspringen met de combinatie van verschillende technische eigenschappen, afwerkingsgraden en afmetingen. We durven daar best ver in gaan en kunnen dankzij onze digitale productieflow ‘in real time’ werken.” De referentielijst van De Coene Products spreekt boekdelen: het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas in Brussel, AZ Delta in Roeselare, de Waalse Krook in Gent, het Havenhuis in Antwerpen, het NAVO-hoofdkwartier in Evere, tal van woonzorgcentra en scholen … “Los van deze grotere werven krijgen we via lokale distributeurs ook veel individuele bestellingen binnen”, benadrukt Vercauteren. “Ook het kleinere marktsegment verliezen we dus zeker niet uit het oog!”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details