Brandwerende plafonds en staal- en betonbescherming in hypermodern wooncomplex
01:16
01-10-2018

Brandwerende plafonds en staal- en betonbescherming in hypermodern wooncomplex

Het wooncomplex Leopold Views in Evere biedt een uitzonderlijk uitzicht over Brussel. Wat ooit een statisch kantoorgebouw was, is omgetoverd tot een hypermodern wooncomplex, op tien minuten wandelen van de Brusselse binnenstad. Om de brandcompartimentering te garanderen, heeft men gekozen voor brandwerende plafonds met PROMATECT-100. De staal-en betonstructuur is dan weer beschermd met PROMATECT-H en PROMASPRAY-C450.

Leopold Views is het schoolvoorbeeld van een geslaagde reconversie. Het voormalige kantoorgebouw van 19.000 m² bevat nu stijlvolle appartementen met één tot drie slaapkamers. De prachtige terrassen zorgen voor het nodige wooncomfort. GR Construct stond in voor het plaatsen van de brandwerende oplossingen. Technisch directeur Walter Sousa: “We zijn gecontacteerd door projectontwikkelaar Matexi, met de vraag om brandwerende oplossingen te voorzien voor de bescherming van de betonnen en stalen constructies.” De keuze viel al snel op specialist Promat. Sousa: “De producten van Promat voldoen steeds opnieuw aan de strengste Europese eisen. Bovendien biedt hun technische afdeling steevast uitgebreide technische ondersteuning.”

Brandwerende plafonds en staal- en betonbescherming in hypermodern wooncomplexWat ooit een statisch kantoorgebouw was, is omgetoverd tot een hypermodern wooncomplex.

Brandwerende plafonds
Brandwerende plafonds moeten de brandcompartimentering garanderen bij brand. Daarom is er gekozen voor de PROMATECT-100-calciumsilicaatplaat van 15 mm. Deze plaat is gebaseerd op de PROMAXON-technologie, met een glad oppervlak en lichtgrijs van kleur. PROMATECT-100 is geplaatst op een verlaagde metalen ophangstructuur. Hiermee wordt het bovenliggende betonnen scheidingselement REI 120 beschermd. De platen hebben twee afgeschuinde boorden die het plafond meteen mooi afwerken.

Qua staalbescherming is er gekozen voor stalen I-profielen, die de bestaande betonnen structuur verstevigen. Deze zijn brandwerend bekleed met PROMATECT-H van 15 mm om R 120 te garanderen. PROMATECT-H is een mineraalgebonden stoomverharde calciumsilicaatplaat die bestand is tegen vocht.

De betonnen plafonds op de benedenverdieping, een open ruimte van meer dan 1.000 m², worden beschermd met PROMASPRAY-C450. Dit is een duurzame vezelvrije gemodificeerde cementgebonden spuitmortel op basis van vermiculiet die aan vele weersinvloeden kan weerstaan. 

Deadline
Jobsite productivity was een van de grootste uitdagingen in dit project. Zoals bij ieder project was de deadline voor de oplevering van het gebouw bijzonder strak. Een groot voordeel van de PROMATECT-100-plaat is de snellere plaatsing en dus snellere oplevering. Bovendien kan de plaat meteen verder afgewerkt worden omdat ze wit is en afgeschuinde boorden heeft.

Tekst Filip Van der Elst     |    Beeld Promat
Uitgelichte afbeelding: 
Qua brandwerende plafonds is er geopteerd voor de PROMATECT-100-calciumsilicaatplaat van 15 mm.

Lees meer over: Brandwerend , plafonds , Promat

Bouwen aan Vlaanderen partners

Health&Care