Platform voor de bouw
Nieuws

Breng Buiten Binnen

STRIJKPLANK MET MAN kopiëren
Vraaggestuurde ventilatie met slimme 2-zonesturing zorgt ervoor dat er tot 40 % bespaard kan worden op de energiefactuur.

Tekst | DUCO

Beeld | DUCO

16 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Natuurlijke ventilatie zorgt ervoor dat frisse buitenlucht via de gevel naar binnen komt, want de kortste weg is de meest gezonde: Breng Buiten Binnen.

Het is belangrijk dat we allemaal nadenken hoe we ons indoorleven kunnen verbeteren. Of je nu particulier, architect of installateur bent: we dragen allemaal een verantwoordelijkheid om een gezond binnenklimaat te creëren. Het afgelopen jaar bleek het belang van goed geventileerde ruimtes cruciaal in de strijd tegen het coronavirus. Zeker nu we met z’n allen nog meer tijd binnenshuis doorbrengen.

Gezond ventileren met systeem C of D

Hoe kan verluchting het best aangepakt worden? “Wat telt, is verse lucht rechtstreeks van buiten naar binnen brengen, want daarmee verdun je de concentratie van vervuilde stoffen. De verse lucht die voortkomt uit een
ventilatiesysteem C wordt vaak beter onthaald door het menselijk lichaam. Een puur psychologisch gegeven, weet Davy Sallaerts, Product Manager bij DUCO: “Frisse lucht die via kanalen de leefruimtes bereikt, kan anders ervaren worden dan lucht die via de raamroosters binnenkomt. Frisse lucht via roosters is compacter. Daardoor bevat de lucht meer eenheden zuurstof en reageert het menselijk lichaam beter op frisse dan op voorverwarmde lucht zoals bij een systeem D. De kwaliteit van de aanvoerlucht bij balansventilatie (systeem D) is echter minstens gelijkwaardig. Belangrijk is dat er continu geventileerd wordt (24 op 7), ook wanneer er niemand in de ruimte aanwezig is.” 

CO2 meten is weten

Hoe weet je nu dat er genoeg verse lucht aangevoerd wordt? Een handige maatstaf is de concentratie CO2 in de lucht. Die concentratie moet onder de 800 ppm liggen en kan je makkelijk meten met behulp van een CO2-meter. Door de toepassing van een vraaggestuurd ventilatiesysteem wordt het binnenklimaat merkelijk beter. De kwaliteit van de lucht wordt dan constant in de gaten gehouden door middel van sensoren. Bij te hoge concentraties vocht en CO2 wordt de lucht automatisch ververst. 

Belangrijk is dat er continu geventileerd wordt (24 op 7), ook wanneer er niemand in de ruimte aanwezig is.

“Hoe we die CO2-concentratie bij DUCO meten? Simpel, met boxsensoren en stijlvolle ruimtesensoren in wit en zwart”, legt Davy Sallaerts uit. “Die communiceren draadloos met de centrale ventilatie-unit, zodat het afvoerdebiet automatisch gereguleerd wordt in alle droge en natte ruimtes. Het voordeel is dat lege ruimtes niet onnodig geventileerd worden, terwijl ruimtes met een hogere bezetting juist meer geventileerd worden. DUCO‘s
slimme vraagsturing levert tot 40 % minder verwarmingsverbruik op. De meerinvestering voor vraaggestuurd ventileren ten opzichte van centraal ventileren kan in ongeveer drie jaar terugverdiend worden. Door deze slimme vraagsturing gaan Tronic-roosters automatisch open en dicht. Ventileren gebeurt enkel waar en wanneer nodig en bovendien volledig geruisloos. Comfort gegarandeerd, dus!”

Ventileer 24 uur per dag

Het is belangrijk dat een ventilatiesysteem nooit uitgeschakeld wordt. Ook als er maar weinig mensen in een ruimte aanwezig zijn en de CO2-concentratie onder 800 ppm ligt, kunnen er schadelijke luchtpartikels, zoals het corona-virus, in de lucht aanwezig zijn. Het is dus belangrijk om te blijven ventileren. “Luidruchtige ventilatiesystemen zijn bij DUCO verleden tijd”, benadrukt Davy Sallaerts. “Met eender welke DucoBox slaap je op beide oren. De DucoBox Silent Connect heeft een minimaal geluidsvermogen van minder dan 27 dB in leefzones. Bij dit type is er bovendien keuze tussen boxsensoren of ruimtesensoren, allebei op basis van CO2– en/of vochtmetingen. De DucoBox Energy Premium is bovendien het stilste systeem D op de markt, met een geluidsvermogen van 55 dB bij 325 m3/u.”

E30 zonder zorgen

Sinds januari 2021 zijn ‘BEN-woningen’ met een E-peil van 30 de norm. Zo’n BEN-woning verbruikt zo weinig mogelijk energie voor ventilatie, koeling en sanitair warm water. “Met het complete gamma van intelligente ventilatieroosters en het DucoTronic System, een vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem, behaalt DUCO de laagste reductiefactor op de markt (tot 0,35)”, verzekert Davy Sallaerts. “De TronicVent, een elektronisch gestuurd ventilatierooster, wordt gekoppeld aan het DucoTronic System. Het ventilatierooster opent en sluit automatisch op basis van CO2– en temperatuurmetingen. Dit gebeurt enkel waar en wanneer nodig, en volledig onzichtbaar. Deze slimme vraagsturing zorgt voor een optimaal comfort en een energiezuinige werking van het ventilatiesysteem. Dit geldt eveneens voor de DUCO D-systemen. Vraaggestuurde ventilatie met slimme 2-zonesturing zorgt ervoor dat er tot 40 % bespaard kan worden op de energiefactuur.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details