Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

“BRL 64”, Antwerpen | Hedendaags wooncomfort in centrum van Antwerpen

interieurbeeld-napoleonsky-kopieren

11 september 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De bewoners van de nieuwste realisatie “BRL 64” langs de Britselei in Antwerpen kijken uit op het monumentale ‘oude’ gerechtshof, maar dat is niet het belangrijkste kenmerk van deze locatie. Interessanter is dat het nieuwe appartementsgebouw tegelijk langs een van de vlotste uitvalswegen van de kernstad en op wandelafstand van heel wat culturele trekpleisters ligt.

De Bourla, de Arenberg, de KNS, het Rubenshuis, de Vogelmarkt, diverse tram- en bushaltes: ze bevinden zich op een spreekwoordelijke steenworp van BRL 64. Projectontwikkelaar BBM Projects mikte duidelijk op mensen die van de binnenstad willen genieten. Dat moet wel, want de ondergrondse parkeergelegenheid beperkt zich gezien de beperkte grondoppervlakte tot acht eigen plaatsen voor de in totaal vijftien appartementen, gespreid over de begane grond en zes verdiepingen. Voor de fietsers is er een stalling voorzien. M² Architecten koos resoluut voor een hedendaagse no-nonsensestijl.

brl-64-gevelbeeld-kopieren

De uitpandige terrassen zijn uitgevoerd als Franse balkons.

 

Het terrein lag al lang braak en wachtte op een invulling die de kwaliteit van de locatie eer aandeed. Aannemer DCA voerde de nieuwe gevels uit in natuursteen, gecombineerd met kamerhoge raampartijen in bronskleurig schrijnwerk. Die zijn geplaatst als ‘Frans balkon’, met naar binnen draaiende vleugels. De appartementen op de verdiepingsniveaus hebben een bewoonbare oppervlakte van circa 76 tot circa 81 m², met aan de rustige achterzijde een terras van circa 6 m². Ook de twee slaapkamers bevinden zich aan die kant.

Fenomenaal uitzicht

De gelijkvloerse appartementen beschikken over een ruim terras met een tuintje. Het penthouse op de zevende verdieping heeft een bewoonbare oppervlakte van ongeveer 80 m² en is omringd door een dakterras van circa 43 m², met een fenomenaal uitzicht op het stadscentrum. “Het profiel van de kopers is gevarieerd”, vertelt Gaëlle Goudesone, vastgoedmakelaar bij PROVAS. “Niet alleen jonge tweeverdieners toonden belangstelling, maar ook oudere mensen wiens woning in een van de randgemeenten te oud, te groot of te decentraal werd. Het project is evenzeer interessant voor investeerders die van de huuropbrengst willen genieten. Tweeslaapkamerappartementen op zulke locaties trekken solvabele huurders aan.”

brl-64-penthouse-kopieren

Het penthouse is omringd door een riant terras.

 

“Wij waren al in een vroeg stadium bij de plannen betrokken”, vertelt Fernando Bulens, projectingenieur speciale technieken bij studiebureau Peritas. “Zo konden we samen met de architecten de meest geschikte,
compacte en comfortabele plaats bepalen voor de ventilatieschachten en de leidingen. Die hangt samen met de locatie van de keukens, toiletten en badkamers. Op die manier konden we de nodige ruimte vrijwaren om later eventueel extra nutsvoorzieningen te plaatsen of om gemakkelijk herstellingen uit te voeren, zonder te moeten overdimensioneren. Dat dit een nieuwbouw is, vergemakkelijkt zo’n ontwerp. Zeker als je, zoals in dit geval, de gelegenheid krijgt om mee over alles te overleggen. Bij een bestaand gebouw kan de historische toestand voor complicaties zorgen.”

Doordacht energieplaatje

“We kozen voor ventilatietype D, zodat er geen ongewilde koude lucht kan binnendringen. Bovendien is het volledige gebouw geïsoleerd volgens de strengste normen, waardoor de verwarmingsnood beperkt blijft. Dat komt het energieprofiel ten goede, want we konden dat niet verbeteren door het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen omdat de dakoppervlakte te beperkt is”, aldus Bulens.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details