Platform voor de bouw
Brugs nieuwbouwproject Abdijbeke koppelt natuur aan gezelligheid, stadsgevoel en buitenbeleving
Abdijbeke telt 38 ruime appartementen en een ondergrondse parkeergarage. (Beeld: Caro Vdb Fotografie)

Brugs nieuwbouwproject Abdijbeke koppelt natuur aan gezelligheid, stadsgevoel en buitenbeleving

Op de site van het voormalige provinciehuis in Sint-Andries (Brugge) brengt het nieuwbouwproject Abdijbeke mensen van alle leeftijden samen. Door de groene buiteninrichting en de verfrissende architectuur vormt het bouwwerk een ademend geheel. Een bewuste keuze van projectontwikkelaar CAAAP, die voor het ontwerp de handen in elkaar sloeg met architecten Declerck-Daels uit Roeselare. Totaalaannemer Artes Depret stond in voor de knappe realisatie in nochtans niet-evidente tijden.

Door de chippertechniek neemt de gevel verschillende tinten aan.

Projectontwikkelaar CAAAP schreef met het kleinschalige woonproject Abdijbeke een nieuw verhaal op de site van het oude provinciehuis in Brugge Sint-Andries. Het concept bestaat uit twee woonblokken die samen 38 ruime en lichtrijke appartementen tellen met twee, drie of vier slaapkamers, vier duplexen en twee penthouses. Daaronder kwam een parkeergarage van 2.500 m2 voorzien en rondom de gebouwen werd een dynamische, verfrissende groenzone aangelegd. 

“Duurzaam bouwen is geven en nemen”

Totaalaannemer Artes Depret stond in voor de ruwbouw, bekistingen en het metselwerk van Abdijbeke. In die fase ging speciale aandacht uit naar retourbemaling. “Met bemalingswater werd vroeger te kwistig omgegaan”, legt projectmanager bij Artes Depret Tom Christiaens uit. “Wij bouwden Abdijbeke van juni tot oktober 2020, toen België een hete zomer kende en de regenputten
leegstonden. In overleg met de Stad Brugge hebben we het bemalingswater ter beschikking gesteld van de buren. De overschot werd geretourneerd aan de grond. Zo kreeg het water een zinvol tweede leven.” 

Verder was het voor de ontwikkelaar een evidente keuze om de nieuwbouwappartementen uit te rusten met zonnepanelen om het gebouw extra energiezuinig te maken. Via filtersystemen is het bovendien mogelijk om regenwater te recupereren in de toiletten en op de terrassen.

Een minimalistische passerelle draagt bij aan de slanke voorzetstructuur. (Beeld: Caro Vdb Fotografie)

Frisse uitstraling door creatieve techniek

Abdijbeke kent een fris uitzicht. Dat heeft het gebouw onder meer te danken aan de slanke voorzetstructuur. “Aan de zuidkant zijn de terrassen verwezenlijkt met een stalen passerelle die zo minimalistisch mogelijk gehouden is”, aldus Tom Christiaens. “Daardoor komen de bijzondere gevels extra tot hun recht. Die zijn uitgevoerd met de chippertechniek, een bewerking waarbij we de gevel met een speciale mortel afwerken. Door de mortel heen zie je hier en daar gedeeltes van de stenen en de structuur van het metselwerk. Daardoor neemt de gevel steeds verschillende tinten aan, naargelang de lichtinval en de weersomstandigheden.”

Ook de buiteninrichting is luchtig. De aangelegde groenzone verbindt het nieuwbouwcomplex via een natuurlijke doorgang met het Frederik Sanderpark. Tom Christiaens: “Vroeger moesten de mensen rond het oude provinciehuis wandelen om het park te bereiken. 

Nu stappen ze gemakkelijk tussen de woonblokken door. Deze groenzone verbindt de nieuwe bewoners met de gezellige buurt.”

De groene buiteninrichting vormt een natuurlijke doorgang naar het park in de buurt. (Beeld: Caro Vdb Fotografie)

Belang voor de buurt

Die aandacht voor de omgeving was een constante tijdens het bouwproces. Voor Artes Depret een belangrijke pijler binnen zijn vaste aanpak. “Naast de ruwbouwwerken, stonden we ook integraal in voor het coördineren en aansturen van alle betrokken partijen, van onderaannemers tot installateurs en arbeiders op de werf”, verduidelijkt Tom Christiaens. ​​​​​ “Dat vergt heel wat organisatie en vooral een goede communicatie. Ook de buurtbewoners wilden we direct en duidelijk informeren. Tijdens de werken kregen we te maken met de coronapandemie. Dat creëerde onzekerheid over de voortgang van de werken; we moesten ons personeel meer spreiden, de leveringstermijnen werden vertraagd, noem maar op. Toch konden we de overlast voor de buurt beperken. We blikken tevreden terug want we kenden geen grote tegenslagen en konden het project zelfs vroeger opleveren dan voorzien.”

Grote ramen creëren een rijke lichtinval in de appartementen.

Alle appartementen in het complex zijn intussen bewoond. “We merken een mix van doelgroepen op”, besluit Tom Christiaens. “Zo wonen er mensen die op hun oude dag hun huis ingeruild hebben voor een appartement, maar ook jonge koppels. We zien vooral mensen die zich hier echt willen huisvesten en niet zozeer investeerders die onderverhuren. Dat bewijst het aangename woonkarakter van dit project.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer CAAAP (Gent)
  • Architect Declerck-Daels (Roeselare)
  • Hoofdaannemer(s) Artes Depret (Kruibeke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details