Platform voor de bouw
Brussel FARO | Optimale luchtkwaliteit is ook mogelijk in bestaande gebouwen

Brussel FARO | Optimale luchtkwaliteit is ook mogelijk in bestaande gebouwen

​Optimale luchtkwaliteit in kantoren is een investering die zichzelf razendsnel terugbetaalt. Het ziekteverzuim zal immers sterk dalen en de medewerkers zullen veel beter presteren. Vandaar dat Cultuurconnect en FARO vzw bij de renovatie van hun kantoren in de ‘Priem’ in Brussel grote aandacht schonken aan ventilatie. Ze kozen voor een decentraal systeem met warmterecuperatie van Airmaster, de perfecte oplossing om bestaande gebouwen zonder breekwerk van een gezond binnenklimaat te voorzien.

Cultuurconnect streefde bij de renovatie naar een betere luchtkwaliteit.

 

Cultuurconnect is een vzw die de brug slaat tussen lokale cultuurhuizen, bibliotheken, overheden, technologiespelers en artistieke initiatieven. Ze helpen culturele organisaties bij het inspelen op digitale uitdagingen en het aanwenden van moderne technologieën. FARO is het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed. Beide organisaties zijn gehuisvest in de Priemstraat in hartje Brussel. Naast kantoren beschikken ze er ook over verschillende vergaderzalen die ze verhuren aan organisaties met sociale en culturele doelstellingen. Om het personeel en de bezoekers meer comfort te bieden, besloten beide organisaties de drie etages gezamenlijk in een nieuw kleedje te steken. “Cultuurconnect streefde hierbij naar een betere luchtkwaliteit”, vertelt Nathalie Duquesne, Area Manager bij Airmaster. “FARO beoogde vooral een beter thermisch comfort. Door de vele glaspartijen liep de temperatuur er in de zomermaanden immers hoog op. Beide vzw’s wilden graag een D-systeem implementeren, maar het vereiste kanalennetwerk gooide roet in het eten. Gelukkig biedt Airmaster met het decentrale D-systeem de perfecte oplossing voor dit soort cases.”

De units kunnen beheerd en bediend worden via het internet.

Aparte luchtgroep voor elke ruimte

Bij Cultuurconnect werd in de cinemazaal een AM800-unit geïnstalleerd. De vergaderzalen C en D kregen elk een AM500-unit. Nathalie Duquesne: “In het landschapskantoor plaatsten we twee exemplaren van de AM300, en ook de Bibnet-zaal kreeg eenzelfde luchtgroep. De officebeheerder koos ervoor om alle units via het internet te beheren en te bedienen. Dit maakt het mogelijk om de werking van de units vanop afstand te volgen en indien nodig de parameters te wijzigen. Om de variabele bezetting op te vangen, is er eveneens een CO2-sturing voorzien. Elke unit heeft een sonde die het koolstofdioxidegehalte detecteert en het luchtdebiet automatisch aanpast. Hierdoor is er sprake van ventilatie op maat, wat de oplossing erg energie-efficiënt maakt. In combinatie met warmterecuperatie kwam de ventilatie zelfs in aanmerking voor de B5-renovatiepremie van de Dienst Leefmilieu van Brussel.”

Bij FARO vzw beschikken de luchtgroepen ook over een koelmodule die de temperatuur van de buitenlucht met
circa 12 °C reduceert vooraleer ze in de ruimtes wordt geblazen.

Efficiënt en geluidloos

Ook FARO koos voor een gelijkaardige oplossing in de kantoren. Het enige verschil is dat de twee AM300-luchtgroepen tevens over een koelmodule beschikken die de temperatuur van de buitenlucht met circa 12 °C reduceert vooraleer ze in de ruimtes wordt geblazen. “Doordat elke unit een inblaas- en extractierooster heeft, is er geen extra kanaalwerk vereist”, vervolgt Nathalie Duquesne. “Bovendien zorgt een ingenieus systeem voor de demping van laagfrequent geluid, waardoor de aanwezigen totaal geen lawaaihinder ervaren. Intussen is de renovatie al drie maanden achter de rug. En de reacties op het geoptimaliseerde comfort zijn unaniem positief. Zelfs tijdens de recente hittegolven kon iedereen blijven werken. Kortom: Airmaster heeft nogmaals bewezen dat decentrale ventilatie een eenvoudige, maar uitstekende oplossing is.”     

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details