Platform voor de bouw
Budgettair verantwoorde woontoren in champagnekleur
De top van het gebouw is slanker en werd voorzien van een enorme staalconstructie, letterlijk en figuurlijk de kroon op het werk.

Budgettair verantwoorde woontoren in champagnekleur

Naast het kersverse ZNA-ziekenhuis aan Park Spoor Noord in Antwerpen rees recent een nieuwe woontoren met de toepasselijke naam ‘Doktoren’ uit de grond. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet uitschijnen, is het inkomen van de gemiddelde dokter niet noodzakelijk om in de mooie appartementen te kunnen wonen.  

‘Doktoren’ werd gerealiseerd in opdracht van Immpact & Kairos, met BAM Interbuild als aannemer van dienst. Het ontwerp van deze 81 meter hoge woontoren – gelegen aan het Kempische Dok op de hoek van de Kempenstraat en de Binnenvaartstraat – is van de hand van Binst Architects. Het opvallende bouwwerk werd opgetrokken op de reeds bestaande fundering van het ZNA, springt halverwege mee in met het ziekenhuis én beschikt over een groene daktuin. 

De toren springt halverwege mee in met het ziekenhuis.

Diversiteit aan woonopties

Het gebouw omvat 152 appartementen in 23 bouwlagen, een commerciële ruimte op het gelijkvloers en twee ondergrondse verdiepingen waar voornamelijk technieken en een fietsenstalling met bergingen werden ondergebracht. Deze laatste zijn toegankelijk via een fietstrap die naar de patio op niveau -1 tussen ZNA en de Doktoren leidt. 

Tom Wyers, projectmanager bij BAM Interbuild: “We hebben ervoor gezorgd dat het samenvoegen van appartementen mogelijk was, waardoor een diversiteit aan woonopties ontstond. Op de drie hoogste etages kwamen penthouses met een gemeenschappelijk dakterras op de 23ste verdieping. Het dakterras is toegankelijk voor alle bewoners. De buitenaanleg loopt door naar ZNA, waardoor een aangename wandelroute werd gecreëerd.”

Er werden bomenbakken geplaatst, wat gezien de hoogte een grondige verankeringsstudie vereiste.

Houtskeletbouw

De gevel bestaat uit een houtskeletbouwstructuur, afgewerkt met geanodiseerd champagnekleurig aluminium. De prefabpanelen, die qua lengte variëren van 3 tot 10 meter, kwamen afgewerkt op de werf toe en werden van binnenuit verankerd. 

Tom Wyers: “Hierdoor was het niet nodig om het volledige gebouw in stelling te zetten. Enkel langs de oostzijde (kant ZNA) kwam wel een ondersteuningsstelling voor de uitkraging van de bovenbouw, die start vanop de elfde verdieping, gelijklopend met het nabijgelegen ziekenhuis. Die inspringing is een prachtig zicht en bovendien een opvallend accent voor de skyline.”

Het was niet nodig om het volledige gebouw in stelling te zetten.

Enkele uitdagingen

De onderbouw – de eerste tien etages – is slanker, met aan de westzijde uitpandige terrassen. Deze werden na het sluiten van de gevel geïnstalleerd op stalen consoles die uit de gevel steken. De top van het gebouw is opnieuw slanker en werd uitgerust met een enorme staalconstructie, letterlijk en figuurlijk de kroon op het werk. Er werden ook bomenbakken geplaatst, wat gezien de grote hoogte een grondige verankeringsstudie vereiste.

Tom Wyers: “Om de toren zo compact mogelijk te houden, werden de technieken in de vloerplaten ingestort. Het was een hele uitdaging om die specifieke technische coördinatie reeds in de ruwbouwfase mee op punt te zetten. De locatie vormde een bijkomende uitdaging: midden in het drukke stadscentrum en naast diverse andere werven. Gecombineerd met een gebrek aan stockageruimte creëerde dit de noodzaak om leveringen zeer goed in te plannen. Maar het moet gezegd: het resultaat mag er zijn!”    

Aldowa – Gevelbekleding 

Aldowa werd opgericht in 1978, origineel als leverancier van aluminium en metalen beplating. Daaruit volgde de vraag naar zetstukken als gevelafwerking en in de dertig jaar daarna is het bedrijf uit Rotterdam (NL) uitgegroeid tot een belangrijke toeleverancier van architectonische gevelproducten. In 2006 werd de focus verlegd naar bouw en infra. Zo werd Aldowa een echte totaalleverancier/elementenbouwer, van ontwerp tot uitvoering. Kortom: een ideale partner voor gevelbeplating en aanverwanten. Martien Trouborst, projectmanager bij Aldowa: “Doktoren in Antwerpen was een omvangrijke opdracht met uitdagende vormen en daar is ons bedrijf op ingesteld. In samenwerking met de HSB-leverancier hebben we de gevel ontworpen. Aldowa produceerde alle metalen beplating voor de gehele buitenzijde van de toren. Voor verdieping 1 tot 20 hebben we de aluminiumplaten en -vinnen geleverd. Die werden in de fabriek op de HSB-elementen gemonteerd en als compleet element gemonteerd op de werf. Voor het plafond op verdieping 10 en niveaus 21, 22 en 23 kwamen wij dan ter plaatse voor de montage. Voor de penthouses hebben we bovendien de inpandige balkons bekleed. Bij Aldowa geloven we in elementbouw. Metalen beplating is in dit opzicht een goed product voor de afwerking van de gevels.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer BAM Interbuild (Antwerpen)
  • Architect Binst Architects (Antwerpen)
  • Hoofdaannemer(s) BAM Interbuild (Antwerpen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details