Platform voor de bouw
Campus Watersportbaan, Gent | Sporten in alle comfort

Campus Watersportbaan, Gent | Sporten in alle comfort

Sinds december vorig jaar beschikken de studenten Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsreactie van de Arteveldehogeschool in Gent eindelijk over een eigen campus met de benodigde sportinfrastructuur. Aan de Watersportlaan verrees een aantrekkelijk complex waar sport en studeren hand in hand gaan. De uitgesproken materiaalkeuze en het eenvoudige ontwerp resulteerden in duidelijk leesbare gevels die de omgeving een esthetische meerwaarde bieden.

Campus Watersportbaan

De uitgesproken materiaalkeuze en het eenvoudige ontwerp resulteerden in duidelijk leesbare gevels die de omgeving een esthetische meerwaarde bieden. (Beeld: Dries Van den Brande)

 

Met 13.000 studenten barst de snelst groeiende hogeschool van Vlaanderen stilaan uit haar voegen. Het was al langer de bedoeling om een sportcampus in te richten, maar het bleek niet evident om een geschikte locatie te vinden. Uiteindelijk moest de Arteveldehogeschool maar liefst tien jaar wachten op zijn sportinfrastructuur. Gelukkig is uitstel geen afstel, want vandaag zijn de verwachtingen ruimschoots ingevuld. Met een functionele oppervlakte van 6.000 m² biedt de nieuwe sporthal de broodnodige infrastructuur voor de studenten LO, maar is ze eveneens the place to be voor alle andere studenten, docenten en personeelsleden die op een aangename en economische manier willen sporten.  

Veel sporten in één gebouw

De campus is opgetrokken achter het zwembad van de GUSB, tussen de Watersportbaan en de Henri Dunantlaan in Gent. “Het terrein van 3.500 m² is eigendom van de UGent, maar werd in erfpacht aan de Arteveldehogeschool gegeven”, vertelt Pieter Catry, projectleider van Antwerpse Bouwwerken, dat het complex realiseerde. “Het gaat om één groot volume met vier bouwlagen. Het gelijkvloers is voorbehouden voor een fitness met bijhorend sanitair en kleedkamers, de danszaal, bergingen en administratieve ruimtes. De eerste verdieping is ingericht als polyvalente sportzaal. Er is eveneens sprake van een oefenzaal met klimmuur en een parketzaal voor dans- en gevechtssporten. Een vide legt hier een mooi architecturaal accent en zorgt voor contact met de onderliggende verdieping. Achter de trappenkoker bevindt zich een andere vide, waar de klimmuur als eyecatcher fungeert. De sportzaal loopt door tot op het derde niveau, waar ze omringd wordt door klaslokalen, kantoren voor de docenten en enkele open werkplekken. De bovenste verdieping huisvest nog enkele grote leslokalen.”  

Campus Watersportbaan

De gevels dienen zich aan als een combinatie van genuanceerde rode gevelsteen en aluminiumkleurige sandwichpanelen. (Beeld: Dries Van den Brande)

 

Complexe technieken

Licence To Build Architects & Engineers speelde met niveauverschillen en verschillende bouwmaterialen. De gevels dienen zich aan als een combinatie van genuanceerde rode gevelsteen en aluminiumkleurige sandwichpanelen. “De grote glasvlakken, die de achterliggende functies zichtbaar maken, worden geaccentueerd via een uitspringend kader”, vertelt Pieter Catry. Dankzij de kennis en kunde van Antwerpse Bouwwerken (onderdeel van de groep Eiffage) is het een erg aantrekkelijk gebouw geworden. In de aanvangsfase van het project herbekeek het methodenbureau van deze bouwonderneming de ruwbouwwerken. “We wilden zo veel mogelijk ter plaatse gestorte elementen vervangen door prefab, zodat onze eigen bekisters een hoger rendement konden halen”, legt Pieter Catry uit. “Een ander voordeel van deze formule is dat de zichtbare betonwanden van hoge kwaliteit zijn, zonder dat daar veel extra energie voor nodig is. De grootste uitdaging waren echter de technieken, die een zekere complexiteit met zich meebrachten. De Arteveldehogeschool eiste immers een doorgedreven toegangscontrole, die het mogelijk maakt om de hele sportzaal of een specifiek deel ervan te reserveren voor groepen.”  

Sterk voorbeeld van totaalproject

Intussen is de sporthal in gebruik genomen. De reacties zijn bijzonder lovend. “Campus Watersportbaan is voor ons opnieuw een mooie referentie, waarmee we onze troef van sleutel-op-de-deurrealisaties in de verf kunnen zetten”, besluit Pieter Catry. “Als Antwerpse Bouwwerken waren we verantwoordelijk voor het hele pakket: ruwbouwwerken, technieken, afwerking en omgevingsaanleg. Zo werken we graag, want het geeft ons altijd heel veel voldoening als we een totaalpakket kunnen opleveren dat tot in de puntjes is afgewerkt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details