Campus Watersportbaan

De eerste verdieping is ingericht als polyvalente sportzaal.

02:06
21-03-2019

Campus Watersportbaan, Gent | Sporten in alle comfort

Sinds december vorig jaar beschikken de studenten Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsreactie van de Arteveldehogeschool in Gent eindelijk over een eigen campus met de benodigde sportinfrastructuur. Aan de Watersportlaan verrees een aantrekkelijk complex waar sport en studeren hand in hand gaan. De uitgesproken materiaalkeuze en het eenvoudige ontwerp resulteerden in duidelijk leesbare gevels die de omgeving een esthetische meerwaarde bieden.

Campus Watersportbaan

De uitgesproken materiaalkeuze en het eenvoudige ontwerp resulteerden in duidelijk leesbare gevels die omgeving een esthetische meerwaarde bieden. (Beeld: Dries Van den Brande)

 

Met 13.000 studenten barst de snelst groeiende hogeschool van Vlaanderen stilaan uit haar voegen. Het was al langer de bedoeling om een sportcampus in te richten, maar het bleek niet evident om een geschikte locatie te vinden. Uiteindelijk moest de Arteveldehogeschool maar liefst tien jaar wachten op zijn sportinfrastructuur. Gelukkig is uitstel geen afstel, want vandaag zijn de verwachtingen ruimschoots ingevuld. Met een functionele oppervlakte van 6.000 m² biedt de nieuwe sporthal de broodnodige infrastructuur voor de studenten LO, maar is ze eveneens the place to be voor alle andere studenten, docenten en personeelsleden die op een aangename en economische manier willen sporten.  

Veel sporten in één gebouw

De campus is opgetrokken achter het zwembad van de GUSB, tussen de Watersportbaan en de Henri Dunantlaan in Gent. “Het terrein van 3.500 m² is eigendom van de UGent, maar werd in erfpacht aan de Arteveldehogeschool gegeven”, vertelt Pieter Catry, projectleider van Antwerpse Bouwwerken, dat het complex realiseerde. “Het gaat om één groot volume met vier bouwlagen. Het gelijkvloers is voorbehouden voor een fitness met bijhorend sanitair en kleedkamers, de danszaal, bergingen en administratieve ruimtes. De eerste verdieping is ingericht als polyvalente sportzaal. Er is eveneens sprake van een oefenzaal met klimmuur en een parketzaal voor dans- en gevechtssporten. Een vide legt hier een mooi architecturaal accent en zorgt voor contact met de onderliggende verdieping. Achter de trappenkoker bevindt zich een andere vide, waar de klimmuur als eyecatcher fungeert. De sportzaal loopt door tot op het derde niveau, waar ze omringd wordt door klaslokalen, kantoren voor de docenten en enkele open werkplekken. De bovenste verdieping huisvest nog enkele grote leslokalen.”  

Campus Watersportbaan

De gevels dienen zich aan als een combinatie van genuanceerde rode gevelsteen en aluminiumkleurige sandwichpanelen. (Beeld: Dries Van den Brande)

 

Complexe technieken

Licence To Build Architects & Engineers speelde met niveauverschillen en verschillende bouwmaterialen. De gevels dienen zich aan als een combinatie van genuanceerde rode gevelsteen en aluminiumkleurige sandwichpanelen. “De grote glasvlakken, die de achterliggende functies zichtbaar maken, worden geaccentueerd via een uitspringend kader”, vertelt Pieter Catry. Dankzij de kennis en kunde van Antwerpse Bouwwerken (onderdeel van de groep Eiffage) is het een erg aantrekkelijk gebouw geworden. In de aanvangsfase van het project herbekeek het methodenbureau van deze bouwonderneming de ruwbouwwerken. “We wilden zo veel mogelijk ter plaatse gestorte elementen vervangen door prefab, zodat onze eigen bekisters een hoger rendement konden halen”, legt Pieter Catry uit. “Een ander voordeel van deze formule is dat de zichtbare betonwanden van hoge kwaliteit zijn, zonder dat daar veel extra energie voor nodig is. De grootste uitdaging waren echter de technieken, die een zekere complexiteit met zich meebrachten. De Arteveldehogeschool eiste immers een doorgedreven toegangscontrole, die het mogelijk maakt om de hele sportzaal of een specifiek deel ervan te reserveren voor groepen.”  

Sterk voorbeeld van totaalproject

Intussen is de sporthal in gebruik genomen. De reacties zijn bijzonder lovend. “Campus Watersportbaan is voor ons opnieuw een mooie referentie, waarmee we onze troef van sleutel-op-de-deurrealisaties in de verf kunnen zetten”, besluit Pieter Catry. “Als Antwerpse Bouwwerken waren we verantwoordelijk voor het hele pakket: ruwbouwwerken, technieken, afwerking en omgevingsaanleg. Zo werken we graag, want het geeft ons altijd heel veel voldoening als we een totaalpakket kunnen opleveren dat tot in de puntjes is afgewerkt.”  

Tekst: Els Jonckheere 
Beeld: Tom Mauws
Participanten aan het woord

De Waal Solid Foundations – Funderingspalen

Met het oog op de bouw van Sportcampus Watersportbaan in Gent plaatste funderingsspecialist De Waal Solid Foundations (Lokeren) 217 dubbel grondverdringende schroefpalen met een belasting van 750 à 850kN. “Sommige palen moeten ook een trekkracht van 150kN opvangen”, vult CEO Olivier Rens aan. “De palen hebben een lengte van 6 meter. De uitvoering is heel vlot verlopen: op een kleine week tijd waren onze werken afgerond. Met dank aan onze goede organisatie, ons up-to-date machinepark en het feit dat we in dergelijke projecten altijd anticiperen op mogelijke problemen. Zo bevonden zich in dit geval een heel aantal leidingen en rioolbuizen in de ondergrond. Het in kaart brengen en verwijderen van deze leidingen op plaatsen waar er sprake was van een conflict met de palen was op voorhand doorgenomen en afgesproken met de aannemer. We zijn blij dat we op deze manier alweer een mooie referentie in Gent hebben kunnen toevoegen aan ons portfolio. De aannemer is bovendien een zeer goede klant. We konden met andere woorden twee vliegen in één klap slaan!”


MonaVisa – Digitale printplaten

Een sportzaal zonder digitale printplaten is als een restaurant zonder goede wijn. Dus mochten ze ook niet ontbreken in het nieuwe sportcomplex van de Gentse Arteveldehogeschool. Realisator van dienst was MonaVisa uit Roeselare, een firma die zich al vijftien jaar toelegt op het plaatsen van koude polyesterspanplafonds en digitaal geprinte wanddecoraties. “Onze sterkte is dat we alles in eigen beheer doen: ontwerp, printen, installatie en nazorg”, vertelt zaakvoerder Peter Valcke. “Vandaag telt ons team meer dan dertig medewerkers, die flexibiliteit en service allemaal hoog in het vaandel dragen. Deze waarden speelden ook in dit project, want we hadden slechts één week de tijd om acht panelen te installeren. Vermits er erg intensieve sporten in dit complex zullen worden beoefend, moesten we stevige achterliggende kaders voorzien om alles stootvast te maken. Geen evidentie gezien de omvang van de printwanden: de kleinste is 430 x 250 cm en de grootste 430 x 1.660 cm.”


Grondwerken Simon Eggermont – Grond- en afbraakwerken

In 2015 werd Grondwerken Simon Eggermont uit Deinze, een gereputeerde naam voor grond- en afbraakwerken in de breedste zin van het woord, ingeschakeld voor het bouwrijp maken van het terrein waarop Campus Watersportbaan moest worden gerealiseerd. “Met veertien enthousiaste medewerkers staan we elke dag klaar voor zowel particulieren als professionals”, vertelt zaakvoerder Simon Eggermont. “Als jong bedrijf beschikken we over de meest recente technologieën en machines. Zo waren wij de eerste firma in België die een graafmachine met het nieuwste gps-systeem van Trimble aankocht.” Gezien de brede kennis in grond- en afbraakwerken omvatte het takenpakket van Grondwerken Simon Eggermont in dit project veel meer dan enkel het bouwklaar maken van het perceel. De firma stond eveneens in voor de aanleg van de koffer, de funderingen en de rioleringen. Daarnaast nam ze ook de volledige buitenaanleg voor haar rekening. “Dat laatste was geen evidente opdracht vanwege de diversiteit aan materialen”, legt Simon Eggermont uit. “Bovendien vereiste de uitvoering een erg grote precisie. Dergelijke totaalprojecten, verspreid over verschillende fases, zijn echter een must voor onze firma. Campus Watersportbaan is dan ook een referentie waarop we erg trots zijn!”


Fire! Doors & Projects – Brandveilig en akoestisch binnenschrijnwerk

Bij de bouw van het nieuwe sportcomplex van de Gentse Arteveldehogeschool ging er veel aandacht uit naar de brandveiligheid. Zo werd er een beroep gedaan op Fire! Doors & Projects uit Deinze om het beglaasde binnenschrijnwerk op een brandveilige én akoestische manier uit te werken. “Op deze manier hebben we de door de architect beoogde transparantie maximaal ingevuld”, vertelt zaakvoerder Danny Jonckheere. “In het volledige gebouw zijn grote glaspartijen terug te vinden, bijvoorbeeld om leslokalen met zicht op de sporthal te creëren. Ook de administratieve ruimtes kregen maximaal beglaasde raam en deurgehelen. Uiteindelijk werd er geopteerd voor aluminium omdat dit materiaal extra cachet geeft aan het eigentijdse karakter van de sporthal. De beglazing is ondanks haar performante karakter helder en transparant gehouden. Omdat de toegang tot de verschillende lokalen elektronisch wordt aangestuurd,
zijn de meeste deuren uitgerust met solenoïdesloten of gemotoriseerde sloten. Het gebruik van kaartlezers maakt de klassieke bediening met sleutel en cilinder dan ook overbodig.”


Tom Mauws – Gevel- en plafondbekleding

Campus Watersportbaan

Beeld: Dries Van den Brande

 

Dankzij de combinatie van de kwalitatief hoogstaande Eternit Tectiva TE 20 en de Alu anodisé-gevelbekleding kreeg Campus Watersportbaan een erg toekomstgerichte look & feel. Het gebouw ziet er niet alleen mooi uit van ver, maar ook van dichtbij. Tom Mauws uit Roeselare demonstreerde er immers zijn kennis en kunde op het vlak van gevelbekleding via een perfect uitgevoerde installatie. “Eenvoudig was het niet omdat we tevens drie mooie erkers moesten creëren”, vertelt projectleider  Mathias Meulenyzer. “Daarnaast bekleedden we ook een trapkoker en 320 m² wand met deze materialen. Voorts zorgden we voor de bekleding van het brandwerende plafond in de garage. Het was de bedoeling dat we een oppervlakte van 850 m² met ongeveer 80 centimeter zouden verlagen. Dit hebben we gedaan door het plafond eerst te bekleden met 16 cm PIR-isolatie, om alles vervolgens af te werken met Heraklith A2-afbouwpanelen. In totaal gaat het om 1.700 m² gevel- en plafondbekleding – inclusief constructie, isolatie en plaatafwerking – die we onder zware tijdsdruk moesten zien te realiseren. Dankzij een uitgekiende planning zijn we erin geslaagd om de opdracht op een achttal weken tijd tot een goed einde te brengen, en dat met gemiddeld vijf werkkrachten per dag.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Arteveldehogeschool (Gent)

Architect
Licence To Build Architects & Engineers (Lennik)

Hoofdaannemer
Antwerpse Bouwwerken – Eiffage (Antwerpen)

leidsman_bart-kopierenThe Boons Arendonk