Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Carbofisc, Hertsberge | Ecologisch en creatief bouwen met CLT

dsc04301-kopieren

15 april 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Met Cross Laminated Timber kan je niet alleen snel en ecologisch bouwen. Ook speciale constructies behoren tot de mogelijkheden, wat voor Carbofisc meteen het meest doorslaggevende argument was om voor deze constructietechniek te kiezen. Met resultaat, want het spectaculaire gebouw van het boekhoud- en fiscaal advieskantoor is een heus landmark.

Om zijn verdere groei te bestendigen, had Carbofisc dringend nood aan een groter pand. De zaakvoerder besloot te investeren in een nieuwbouw met een minimale ecologische voetafdruk. Vandaar dat hij al snel aan CLT dacht. “Hout is dan ook de beste bouwkundige oplossing voor het klimaatprobleem”, vertelt Piet Kerckhof van Aché Ligno Architecten, de specialist in CLT-architectuur. “Het is het enige materiaal dat hergroeibaar is zonder CO2 uit te
stoten en (schaarse) grondstoffen te verbruiken. Sterker nog: per m³ hout die in bouwprojecten wordt toegepast, wordt 1 ton CO2 opgeslagen. Maar ook en vooral de bouwflexibiliteit was doorslaggevend in deze case. De afmetingen van deze kavel waren immers niet zo gunstig. Op een breedte van 17 meter moesten we een aantrekkelijke en functionele open bebouwing ontwerpen. Dit was enkel mogelijk met erg creatieve ideeën die we dankzij de flexibiliteit van CLT ook kostenefficiënt naar de praktijk konden vertalen.”

SONY DSC

De CLT-structuur resulteerde in een bijzonder rustgevende werkomgeving die transparantie en vertrouwen uitstraalt.

 

Creativiteit ten top

Aché Ligno Architecten slaagde glansrijk in zijn missie. Dankzij de verrassende keuze voor corten-staal als gevelbekleding springt het gebouw meteen in het oog. “De roestkleur laat zich perfect opmerken in de monotone Proosdijkstraat”, aldus architect Stefaan Tiberghin. “Ook het ontwerp komt de uitstraling ten goede. Hoewel het basisplan rechthoekig is, komt het schuin vanuit de grond gekropen met de hoogste kant aan de straat. Het licht hellende dak is bekleed met asfalt, en de voorgevel kenmerkt zich door een enorm raam dat zich uitstrekt over twee verdiepingen. Binnen is de houten structuur integraal zichtbaar, inclusief kleine donkergrijze accenten. In combinatie met een minimalistische interieurinrichting resulteert dit in een bijzonder rustgevende werkomgeving die transparantie en vertrouwen uitstraalt.”

Maximaal milieuvriendelijk

Om de ecologische voetafdruk te minimaliseren, koos Aché Ligno Architecten voor een noord-zuidopstelling. “Hierdoor geniet de bouwheer maximaal van zonnewinsten”, legt Monica Cardoso uit. “Een modulerende warmtepomp volstaat voor een optimaal klimaat zonder
milieubelasting. Zeker omdat deze wordt aangedreven met energie van een PV-installatie, die ook de elektriciteit voor de verlichting en de computers produceert. Het is echter vooral de constructie die een ecologische bijdrage levert, met dank aan een levenslange CO2-opslag van 70 ton!”
   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details