Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Casa Ferrero, Luxemburg | Schoolvoorbeeld van een modern bedrijfsgebouw

p1311659-kopieren

24 augustus 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De nieuwe wereldwijde hoofdzetel van Ferrero bevindt zich sinds december 2019 vlak bij de luchthaven in het Luxemburgse Findel. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van bijna 30.000 m² en biedt plaats aan meer dan 1.200 personen. ‘Casa Ferrero’ is zo ontworpen dat het de sfeer van Italiaanse pleinen oproept: een enorm atrium wordt omgeven door twee kantoorvleugels met meerdere verdiepingen. Dankzij de unieke glasgevels, die voor de perfecte combinatie van design en comfort zorgen, straalt de buitenkant van het gebouw tijdloze klasse uit.

Hoewel de strokengevels van de verdiepingen van beide vleugels oorspronkelijk als glasgevels zouden worden uitgevoerd, zijn ze uiteindelijk op basis van een raamwerk gemaakt, zodat men de ruiten vanuit het gebouw kon plaatsen en tegelijk de breedte van de centrale stijl van het venster kon beperken. Dankzij deze methode konden de technologie, de prestaties en de accessoires van een bestaand systeem, Schüco AWS 75 SI, benut worden in functie van de beoogde esthetiek. De architect wilde namelijk een vlak uitzicht aan de binnenzijde en een licht reliëf aan de buitenzijde. Schüco vervaardigde een profiel op maat, zodat de profielen perfect op het vensterpatroon zouden aansluiten en schijnbaar doorlopende glazen stroken zouden creëren. Het profiel werd overigens versterkt aan de buitenkant. De geoptimaliseerde, geprefabriceerde kaders (3500 m²) zijn vervolgens naast elkaar geplaatst op de werf om het gewenste brede zicht te creëren.

De enorme glasgevel van de hoofdingang vereiste minder conventionele oplossingen.

 

Glasgevels

De straatgevel is op het gelijkvloers uitgerust met een klassieke glasgevel (FWS 50 SI). Dat is ook het geval op de bovenste verdieping, die voor twee derde uit technische ruimtes bestaat. Het overige derde van de bovenste verdieping, aan de linkerzijde, omvat de boardroom, vergaderzalen en receptieruimtes. Het heeft een glasgevel met FWS 50 in hele kleine secties, die aan de binnenzijde rechtstreeks op de metalen palen van de ruwbouw zijn aangebracht.

De enorme glasgevel van de hoofdingang (ongeveer 500 m²) vereiste daarentegen minder conventionele oplossingen. De overspanning liet immers niet toe om alles in aluminium uit te voeren. Gezien de sterkte en het ontwerp werd er geopteerd voor een staalstructuur die dragend werd uitgevoerd van de vloer tot het plafond, terwijl deze op de zijdelingse betonwanden steunt. Om te vermijden dat er een aluminium structuur op de stalen structuur moest worden geplaatst, werd het Schüco AOC 60 ST-systeem gebruikt. Dit is een klein profiel met afdichtingshouder dat rechtstreeks op de metalen structuur wordt bevestigd.

De kleuren van Ferrero zijn subtiel in de gevels verwerkt, met bronstinten en een verguld effect over de ruiten van het toegangssas. Dat effect werd gecreëerd door tijdens het project een goudkleurig textielweefsel aan te brengen in het gelaagd glas.

Het ruime atrium wordt overspannen door een imposant glazen dak van 800 m².

 

Lichtrijke piazza

Achter de glasgevel van de ingang ontvouwt zich het meest indrukwekkende deel van Ferrero’s hoofdzetel: het ruime atrium. Deze aantrekkelijke binnenruimte wordt overspannen door een imposant glazen dak van 800 m² met twee technische bijzonderheden. Enerzijds heeft het om esthetische redenen een heel zwakke helling van slechts 2 graden (normaal is dat 7 graden). Anderzijds weerstaat het aan temperatuurschommelingen van 200 graden. Bovendien wilde de klant een zo licht mogelijke structuur. Daarom werd het glazen dak uitgevoerd in aluminium in plaats van in hout. Zowel op esthetisch als op technisch vlak is het atrium bijzonder geslaagd. De bestrating op de grond en de gekleurde muurbepleistering in crepi roepen de sfeer van Italiaanse pleinen op. Zowel qua temperatuur (geen oververhitting) als qua akoestiek is het er in elk seizoen aangenaam toeven.

De strokengevels van de verdiepingen van de gebouwvleugels zijn gerealiseerd op basis van het bestaande Schüco AWS 75 SI-systeem.

 

Klassiek, maar veeleisend

Het project en de toegepaste producten zijn vrij klassiek. Ferrero wilde in de eerste plaats een functioneel en aangenaam gebouw voor iedereen die er werkt. Toch vroegen de twee grote glasgevels en het glazen dak een extra inspanning. Christophe Rademaker, project and customized solutions engineer bij Schüco Belgium: “We zijn fier dat we altijd aan alle eisen van de klant konden voldoen. Voor projecten van deze omvang ontwerpen we regelmatig aangepaste profielen op basis van onze bestaande systemen.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details