Platform voor de bouw
Centrale ontzorging en capaciteitsuitbreiding door ambachtencentrum
Alle ambachtelijke ateliers van Renotec zijn voortaan gegroepeerd onder één dak.

Centrale ontzorging en capaciteitsuitbreiding door ambachtencentrum

Renotec bracht in de zomer van 2021 zijn vijf fysiek verspreide ambachtelijke ateliers samen in één groot ambachtencentrum in Geel. Het investeerde in een gloednieuwe hal, een extra magazijn en nieuwe machines. Doelen van deze ambitieuze reorganisatie? Een nog betere coördinatie van gecombineerde restauratieprojecten en capaciteitsuitbreiding. Het ambachtencentrum werkt zowel voor eigen rekening als voor eigenaars van onroerend erfgoed en restauratiearchitecten. 

“Door de jaren heen bouwde Renotec vijf restauratieateliers uit: een glasatelier, een interieuratelier, een schrijnwerkerij, een steenkapperij en een smederij. Alle vijf kunnen ze rekenen op doorwinterde eigen experts. Bovendien werken ze nog volledig volgens de regels van de kunst. We restaureren er onder andere natuursteen en marmer, glasramen, beeldhouwwerken en schilderijen – allemaal stukken die naar onze ateliers kunnen worden verplaatst. Tot voor kort waren de smederij en de schrijnwerkerij gevestigd in Wijnegem”, vertelt Margot Bertels, coördinator van het ambachtencentrum. “Bij heel wat restauratie- en renovatieprojecten is er echter nood aan een gecombineerde expertise. Denk aan glas-in-loodramen en glas-in-betonramen, die vaak samengaan met de restauratie van monelen en maaswerk in blauwe steen of deuren en ramen in hout. Dan verloopt de samenwerking een heel stuk vlotter als je elkaar goed kent én vlakbij zit. Daarom brachten we de vijf ateliers samen onder één dak in Geel en zorgden we voor een centrale sturing. Het ambachtencentrum zal zich via 3D-opmetingen en opmetingen met een Prolinertoestel ook verder richten op innovatie in het restauratie- en renovatiewerk.”

Nieuwe computergestuurde machines

Naast dat efficiëntere management van combinatie- en totaalprojecten is Renotec klaar voor een forse capaciteitsuitbreiding. Zo kwam er een nieuwe hal van 900 vierkante meter bij en kregen de steenkapperij en schrijnwerkerij nieuwe computergestuurde machines. Margot Bertels: “Voor alle duidelijkheid: we gebruiken die machines alleen voor het voorbereidende werk. We werken met ingenieuze 3D-scanners en fotogrammetrie om stukken exact op te meten en digitaal uit te tekenen. Maar aan de eigenlijke restauratie of renovatie van die stukken komt geen machine te pas. Dat gebeurt altijd met de hand door onze ambachtslieden.”

Ambachtencentrum als opleidingsinstituut

Een belangrijk speerpunt van het ambachtencentrum is opleiding. Margot Bertels: “Restauratie en renovatie: dat is specialistenwerk. We hebben heel wat ervaren mensen in huis. Maar het is moeilijk om nieuwe, ervaren ambachtslieden te vinden. Daarom leiden we onze mensen liever zelf op. Wie start bij Renotec, stapt eerst in een opleidingstraject, waarbij hij of zij in onze verschillende ateliers passeert. Daarna gaat het naar een opleidingswerf, waar nieuwkomers ondergedompeld worden in de waarden en normen van Renotec. Ze krijgen er ook de administratieve kant – het projectwerk, zeg maar – in de vingers. Jonge mensen stappen dan in een coachingtraject bij een ervaren collega. Daarnaast werken we ook samen rond opleidingen met hogescholen en universiteiten, zodat schoolverlaters al vroeg in contact kunnen komen met restauratie.”

Greep uit de projecten van 2021

Waar kom je het werk van Renotec zoal tegen? De steenkapperij ondersteunt de restauratiedivisie, die bezig is met de restauratie van het Steen in Antwerpen. De schrijnwerkerij werkte dit jaar mee aan de totaalrenovatie van Hof ten Steene in Meise: een vierkantshoeve met woontoren, woonhuis, schuur en paardenstallen. De smederij is betrokken bij de renovatie van La Nouvelle Maison, de architectenwoning van Henry Van de Velde in Tervuren, en Kasteel Ter Ham, een waterburcht met slotgracht uit de vijftiende eeuw. De ambachtslui van het interieuratelier namen onder andere een indrukwekkende muurschildering van Paul Delvaux uit het Casino Kursaal van Oostende onder handen. En Renotec vernieuwde dit jaar de glas-in-loodramen van onder andere de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten en de Sint-Elisabethkerk in Schaarbeek.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details