Platform voor de bouw
Checklist: vijf onderhoudstips voor uw schuifdeuren

Checklist: vijf onderhoudstips voor uw schuifdeuren

We weten het allemaal: automatische toegangsoplossingen moet goed functioneren en vooral niet stilstaan. Onderhoud speelt daarbij een belangrijke rol. Door preventief onderhoud zorgt u ervoor dat materialen worden vervangen voordat ze defect raken. Zo verlengt u niet alleen de levensduur van uw toegangsoplossing, maar zorgt u er ook voor dat een deur veilig en energiezuinig blijft werken. Ook bij schuifdeuren is regelmatig onderhoud belangrijk. Onderhoud aan uw schuifdeuren kunt u het best laten uitvoeren door een gespecialiseerd onderhoudsbedrijf. ASSA ABLOY Entrance Systems gaat graag met u in gesprek over het optimale onderhoud van uw schuifdeuren. Bovendien zetten we in onderstaande checklist alvast vijf onderhoudstips voor uw schuifdeuren op een rij.

1. Vervang niet meer dan nodig is. Indien de aandrijving van uw schuifdeur verouderd is of gebreken vertoond, moet deze worden vervangen. Het is echter lang niet altijd nodig om de hele schuifdeurautomaat te vervangen. Vaak zijn de achterbalk en -kap bijvoorbeeld nog in goede staat, en hoeft alleen de basis (de motor en besturing) vernieuwd te worden. Zo hoeft u dus geen nieuwe automaat, met vaak andere afmetingen, te installeren en voorkomt u bouwkundige aanpassingen of extra schilderwerk. En door het onnodig vervangen van materialen te voorkomen, draagt u bovendien een steentje bij aan het milieu.

2. Zorg dat u voldoet aan de huidige wet- en regelgevingen. Zo’n 30 jaar geleden was hetvoor passagiers van een auto nog niet verplicht om een autogordel te dragen. Inmiddels kunnen we ons dit niet meer voorstellen. Hetzelfde geldt voor schuifdeuren; de regels waaraan een schuifdeurautomaat moet voldoen veranderen met de jaren. Het draait er allemaal om dat gebruikers veilig gebruik kunnen maken van een schuifdeur. Bij regelmatig onderhoud kijken monteurs dan ook of uw bestaande oplossing voldoet aan de nieuwste veiligheidsvoorschriften.

3. Houd rekening met toegankelijkheid. Regelmatig onderhoud biedt u ook de mogelijkheid om de toegankelijkheid van uw pand op orde te houden. Bij onderhoud wordt gekeken naar de status van uw veiligheidssensoren, bijvoorbeeld voor het op de juiste snelheid openen en sluiten van de schuifdeur zodat mensen uw pand makkelijk kunnen betreden. Dit is met name belangrijk als uw pand regelmatig wordt gebruikt door zogenaamde kwetsbare gebruikers, zoals ouderen, kinderen of mindervaliden.

4. Ga in gesprek over het gebruik van uw pand. Het gebruik van een pand is van grote invloed op de keuze voor een toegangsoplossing. Wordt uw pand veel gebruikt door kwetsbare gebruikers? Dan zijn wellicht aanvullende veiligheidssensoren of instellingen van uw schuifdeur nodig. Een monteur kan bij een onderhoudsbeurt controleren of uw toegangsoplossing op de juiste manier staat afgesteld en of alle sensoren werken. Echter ziet hij of zij slechts een momentopname tijdens de onderhoudsbeurt. Het is daarom aan te raden om in gesprek te gaan met een monteur en uitleg te geven over uw pand en gebruikers. Zo kan de monteur u optimaal adviseren over de juiste instellingen van uw toegangsoplossing.

5. Speel in op de seizoenen. De meeste moderne schuifdeuren maken gebruik van slimme sensoren, waardoor ze niet onnodig lang openstaan. Zo bespaart u energie en kosten. Maar wist u dat het verstandig kan zijn om een onderhoudsbeurt van uw schuifdeuren in het najaar te plannen? De monteur kan dan de instellingen van uw schuifdeur aanpassen zodat er een minder brede deuropening ontstaat, waardoor u in de winter kou buiten de deur houdt. Ook kunt u kiezen voor een schuifdeur met standenschakelaar, zodat u afhankelijk van de weersomstandigheden zelf kunt kiezen voor een smallere of bredere deuropening.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details