Platform voor de bouw
CIB-Huurbarometer: ”IMPACT CORONA GIGANTISCH, HERSTEL NOG NIET VOLLEDIG”

CIB-Huurbarometer: ”IMPACT CORONA GIGANTISCH, HERSTEL NOG NIET VOLLEDIG”

Dat blijkt uit de nieuwste CIB-Huurbarometer van CIB Vlaanderen, de grootste beroepsvereniging voor Vlaamse vastgoedmakelaars, syndici en rentmeesters. De vastgoedsector doet dan ook een oproep: “In de toekomst moeten we slimmer omgaan met de te verwachten derde of vierde coronagolf. Nog eens een totale rem plaatsen op de huurmarkt kunnen we ons maatschappelijk gezien niet permitteren. Een verbod op plaatsbezoeken mag enkel als ultiem redmiddel overwogen worden.”

In het voorjaar van 2020 vielen 17,5 % minder verhuringen op te tekenen dan in het voorjaar van 2019. In Vlaanderen stegen de huurprijzen over alle woningtypes heen met 1,5 %. Bij de appartementen ging het om een prijsstijging met 1,3 %, van € 725 per maand naar € 734 per maand. Die prijsstijgingen slaan dus wel op de vergelijking met de laatste zes maanden van 2019 en niet meer op de eerste zes maanden van 2019. Vergeleken met die periode bedraagt de stijging respectievelijk 3,3 procent en 2,8 procent.

De huurprijzen voor huizen stegen in twee jaar tijd sneller dan die van appartementen. De huurprijzen van halfopen bebouwingen stegen met 10 %, voor vrijstaande huizen was dat zelfs 11 %. Door corona is er een grotere interesse voor huizen.

Sterkere stijging in grote steden

De huurprijsstijgingen hielden de voorbije zes maanden beter stand in de grote, centraal gelegen steden Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen. Over een periode van twee jaar stegen de huurprijzen van appartementen het snelst in Sint-Niklaas (+16 %), Leuven (+10 %) en Gent (+9 %). In Turnhout en Oostende bleven de prijzen voor appartementen de voorbije twee jaar vrijwel ongewijzigd.

Een appartement huren is het duurst in Antwerpen (990 euro per maand). Dat is ruim boven het Vlaamse gemiddelde (734 euro). Roeselare (600 euro) is de goedkoopste centrumstad om een appartement te huren.

De CIB-Huurbarometer geeft cijfers voor zowat 40 procent van de totale markt. De CIB-makelaars zijn niet aanwezig op de sociale huurmarkt en minder in het onderste segment van de private huurmarkt. Nieuw afgesloten contracten voor de private huurmarkt vertegenwoordigen slechts een deel van de huurmarkt. Voor lopende contracten kan de huurprijs alleen worden geïndexeerd.
Dat gebeurt vaak in het begin van het jaar.  


• Het aantal verhuringen viel sterk terug. De lockdown laat zich ook voelen in de huurprijzen. 

• De gemiddelde huurprijs voor een appartement in Vlaanderen ligt op € 734, in Brussel op € 1.099.

• Twee op drie nieuwe verhuringen in Vlaanderen zijn appartementen.

• Antwerpen, Leuven en Mechelen blijven de duurste steden om te huren, Roeselare is het goedkoopst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details