Platform voor de bouw
Nieuws

CIB-Huurbarometer: opvallend meer huurcontracten (+ 24 %) afgesloten in voorjaar 2021

huurbarometer-CIB

Tekst | CIB

Beeld | CIB

24 november 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

”Gemiddelde prijs appartementen rondt kaap van 750 euro”

Na het woelige coronajaar 2020 lijkt de huurmarkt zich min of meer te stabiliseren qua prijzen. In vergelijking met het voorjaar van 2020 is de huurprijs in Vlaanderen gestegen met 1,8 %. Opvallend is wel dat het aantal transacties de eerste zes maanden van dit jaar met een kleine 25 % toenam in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen de huurmarkt tijdelijk op slot ging.

“En daarmee zitten we terug op het niveau van voor de coronapandemie. De impact van het op slot doen van de markt komt duidelijk tot uiting in het aantal transacties. De gemiddelde huurprijs van alle woningtypes in Vlaanderen nadert ondertussen de kaap van 800 euro. De gemiddelde huurprijs voor een appartement (twee op drie verhuringen) heeft de grens van 750 euro overschreden”, vertelt Kristophe Thijs, directeur Communicatie van CIB Vlaanderen.

2020 zal voor altijd geboekstaafd staan als corona-jaar. Een jaar dat bijgevolg ook een gigantische impact heeft gehad op de huurmarkt. Het voorjaar van 2021 zag er op dat vlak gelukkig al anders uit. Er konden – met strikte veiligheidsmaatregelen – bezichtigingen doorgaan en huurcontracten afgesloten worden. De vastgoedsector kon zo de vele zoekenden opnieuw richting een nieuwe woonst begeleiden, zij het nog steeds in een marktcontext waarbij de vraag het aanbod overstijgt, zeker in het iets meer betaalbare segment.

In vergelijking met het voorjaar van 2020 is de huurprijs in Vlaanderen gestegen met 1,8 %. Voor alle woningtypes samen benadert de gemiddelde prijs nu de grens van 800 euro. “Het is niet geheel onrealistisch om te verwachten dat deze kaap in het najaar van 2021 of de loop van 2022 gerond zal worden”, gaat Kristophe Thijs verder. Een belangrijke drijvende kracht hierachter zijn de appartementen. Zoals ook de voorbije jaren het geval was, maakten zij in de eerste helft van 2021 opnieuw het leeuwendeel van het aantal verhuringen uit. Iets meer dan twee derde van alle verhuringen hebben betrekking op een appartement. 

Bovendien blijkt de gemiddelde huurprijs bij de appartementen die zijn aangeboden via een vastgoedkantoor toch vrij stevig te zijn toegenomen. In vergelijking met december 2020 gaat het om een toename met 2,1 %, ofwel 16 euro extra. “De gemiddelde huurprijs voor een appartement heeft zo voor het eerst de kaap van 750 euro gerond”, weet CIB Vlaanderen.

Meer weten over de nieuwste CIB-Huurbarometer? Ontdek alle cijfers op CIB.be.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details