Platform voor de bouw
Circulaire hoofdzetel onderstreept ambities van ICT- en communicatiespecialist
De nieuwe hoofdzetel van Essec Group heeft een oppervlakte van 3500 m² en bestaat uit vier bovengrondse bouwlagen.

Circulaire hoofdzetel onderstreept ambities van ICT- en communicatiespecialist

In september nam Essec Group zijn nieuwe hoofdkwartier in Tessenderlo in gebruik. Het werd een vooruitstrevend project dat circulariteit ademt, in elke uithoek van het gebouw en op meerdere vlakken. De ruimtelijke indeling kan gemakkelijk worden aangepast, het ontwerp laat toekomstige uitbreidingen toe en er zijn heel wat circulaire afwerkingsmaterialen en -technieken toegepast.

Met bijna vijftig jaar ervaring op de teller, een honderdtal deskundige medewerkers en een ruime expertise in quasi elke discipline van de communicatietechnologie is Essec Group een gekende naam bij bedrijven, de zorgsector (via dochteronderneming Indigo Care), overheden én particulieren. Nadat de onderneming een kwarteeuw resideerde aan de Schoebroekstraat in Paal-Beringen, was ze toe aan een grotere vestiging. Deze verrees langs de Hyundailaan in Tessenderlo, op een steenworp van de E313. De nieuwe hoofdzetel van Essec Group heeft een oppervlakte van 3500 m² en bestaat uit vier bovengrondse bouwlagen, die hoofdzakelijk dienstdoen als kantoorruimte (650 m² per verdieping). Op het gelijkvloers en de eerste verdieping is ook nog een ruime zone ingevuld als magazijn.

Aan bruikbare ruimte en natuurlijke lichtinval is geen gebrek in het fraaie kantoorgedeelte.

Strakke, minimalistische uitstraling

Voor het ontwerp van zijn nieuwe hoofdkwartier ging Essec Group aankloppen bij CLVR (uit te spreken als ‘clever’). Het architecturale concept is al even slim en doordacht als de naam van dit Lummense bureau. “De geschrankte volumewerking gaat uit van een subtiele verweving van beide gebouwfunctionaliteiten – kantoren en magazijn – zodat het bouwvolume aanvoelt als één dynamisch geheel met een strakke, minimalistische uitstraling”, vertelt projectarchitect Dorien Abts. “Die naadloze overgang wordt extra verstrekt door het materiaalgebruik (hoofdzakelijk architectonisch beton en veel glas). Daarnaast hebben we gestreefd naar een zo efficiënt mogelijke verhouding tussen verticaal en horizontaal ruimtegebruik. Via een drempelloze aansluiting tussen binnen- en buitenruimtes hebben we maximaal ingespeeld op het comfort en het welzijn van de gebruikers.”

De geschrankte volumewerking gaat uit van een subtiele verweving van beide gebouwfunctionaliteiten, zodat het complex aanvoelt als één dynamisch geheel met een strakke, minimalistische uitstraling.

Flexibele invulling en uitbreidingsmogelijkheden

Wat het nieuwe hoofdkwartier van Essec Group extra bijzonder maakt, is dat het circulair is opgebouwd. “De bouwheer was op zoek naar een grotere thuisbasis met een flexibele ruimte-invulling en voldoende toekomstige uitbreidingsmogelijkheden. Dergelijke eisen komen maximaal tot hun recht binnen het circulaire gedachtegoed”, legt Dorien Abts uit. 

“Door met een betonnen draagstructuur met paddenstoelvloeren en vaste kernen te werken, waarin we op iedere verdieping de functionele ruimtes groepeerden (verticale circulatie, technische lokalen, sanitair, archieven …), creëerden we in de eerste plaats zo veel mogelijk bruikbare ruimte. Vervolgens kwam het erop aan om deze flexibel in te delen. Zo kunnen er later, dankzij een doordachte indeling van steunkolommen en demonteerbare binnenwanden, meerdere herinrichtingen plaatsvinden zonder dat er ingrijpende werken nodig zijn. Aan de niet-kantoorzijde van het perceel hebben we bewust plaats voorzien voor een eventuele uitbreiding van het magazijn. Ook iedere vierkante meter buitenruimte is optimaal benut, zonder alternatieve toekomstige invullingen uit te sluiten. Zo doet het dak van het magazijn vandaag dienst als dakterras in het verlengde van het kantoor en heeft iedere overkragende verdieping een functie, van bouwkundige zonwering tot balkon.”  

Luchtkanalen en andere technische componenten zijn in het zicht gelaten, zodat ze makkelijk kunnen worden aangepast in het kader van ruimtelijke wijzigingen.

Aanpasbare technieken en afwerkingsmaterialen

Dankzij deze specifieke architecturale en constructieve benadering moet het betonnen skelet van het bouwvolume minstens 150 jaar kunnen meegaan. “Andere voorbeelden van doordachte circulaire ingrepen zijn de veelzijdige technieken die we integreerden in het gebouw, zoals de mogelijkheid tot simultaan verwarmen en koelen dankzij een driepijps warmtepompsysteem met warmterecuperatie, aangevuld met een lucht-luchtwarmtepomp op iedere verdieping (die afzonderlijke energiemonitoring toelaat), een vraaggestuurd ventilatiesysteem D en zonnepanelen op de daken.  Luchtkanalen en andere technische componenten hebben we in het zicht gelaten, zodat ze makkelijk kunnen worden aangepast in het kader van ruimtelijke wijzigingen”, zegt Dorien Abts. “De verhoogde vloeren laten eenvoudige aanpassingen aan de onderliggende bekabeling toe. Ze zijn afgewerkt met tapijttegels die voor 65 % uit hernieuwbare materialen bestaan en linoleum, dat voor 97 % uit hernieuwbare materialen bestaat en ook volledig recycleerbaar is. De spuitpleister die werd toegepast voor de thermische en akoestische isolatie is op zijn beurt voor 80 % vervaardigd uit gerecycleerd materiaal. Afgezien van de spuitpleister en de vloerzone in de inkomhal en vaste kernen zijn alle afwerkingsmaterialen aangebracht met behulp van droge verbindingen. Ook de buitenschil van het gebouw kan makkelijk in een nieuw kleedje worden gestoken dankzij de demonteerbare aluminium gordijngevel met standaardmaat van 120 cm en de dito betonnen gevelpanelen. De nieuwe hoofdzetel van Essec Group is met andere woorden klaar voor een lang en gelukkig leven!”    

Alulim – Aluminium buitenschrijnwerk

De nieuwe hoofdzetel van Essec Group in Tessenderlo is een lust voor het oog. Al wat glas is aan de gevel is geplaatst door Alulim uit Oudsbergen, een gerenommeerde specialist op het vlak van aluminium buitenschrijnwerk. “We hebben er met gordijngevelprofielen van Schüco gewerkt”, vertelt Wouter Peerlings. “Aangezien er een strakke planning voor de ruwbouw werd vooropgesteld, hebben we alles op basis van de plannen geproduceerd. Dat vergt natuurlijk een piekfijne coördinatie met de andere betrokken partijen, maar dat is hier prima verlopen. We zijn op dit vlak dan ook niet aan ons proefstuk toe, want we pasten deze manier van werken eerder ook al toe voor een project van KU Leuven. Het eindresultaat is prachtig. We zijn trots dat we ons steentje konden bijdragen aan de realisatie van een zeer aangename werkomgeving. Alulim gaat geen uitdaging uit de weg. Projecten zoals deze zijn een kolfje naar onze hand. Een andere mooie referentie van dezelfde grootteorde is woonzorgcentrum Het Perrehof in Peer. Van productie op maat over assemblage in ons eigen atelier tot de plaatsing van het aluminium buitenschrijnwerk met accessoires zoals screens en vliegenramen: we doen alles in eigen beheer en voeren projecten uit in heel België. Zeker voor projecten met een hogere moeilijkheidsgraad zijn bouwheren, architecten en aannemers bij ons aan het juiste adres!”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Essec Group (Tessenderlo)
  • Architect CLVR Architecten (Lummen)
  • Hoofdaannemer(s) Cordeel (Temse)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details