Platform voor de bouw
Clean Site System wordt uitgebreid naar harde plastics

Clean Site System wordt uitgebreid naar harde plastics

Met een resultaat van 88,8% in 2017 is België Europees kampioen in het sorteren en recycleren van bedrijfsmatig verpakkingsafval. “Al betekent dat in geen geval dat we op onze lauweren mogen rusten”, zegt Ingrid Bouchez, Communication Manager bij Valipac, dat twintig jaar geleden werd opgericht om de recyclage van bedrijfsmatige verpakkingen te coördineren. Vandaag lanceert de organisatie een aantal operationele projecten om de selectieve inzamelingen – en dus ook de recyclage – van bedrijfsmatig verpakkingsafval verder te stimuleren.

ValipacEen voorbeeld van een succesvol initiatief van Valipac – in samenwerking met de Beroepsvereniging van de bouwhandelaar (FeMa) en de Belgische Bouwmaterialen Producenten (BMP) – is Clean Site System, een praktisch ophaal- en inzamelsysteem voor plastic (bouwgerelateerde) folies en hoezen. “Het principe is heel eenvoudig”, vertelt Ingrid Bouchez. “Aannemers kopen inzamelzakken van 400 liter bij de bouwhandelaars en vullen de zakken op hun werf met plastic verpakkingsafval (folies, hoezen), conform de acceptatiecriteria. Eens ze gevuld zijn, kunnen de zakken kosteloos gedeponeerd worden bij een bouwhandelaar. Clean Site System bestaat ondertussen vijftien jaar. Meer dan zesduizend aan-nemers zijn overtuigde gebruikers. Vandaag kunnen ze de inzamelzakken bij 220 bouwhandelaars in heel België deponeren.”

Van folie tot harde kunststoffen

Vanaf april kunnen aannemers ook gebruikmaken van het Clean Site System om hun bouwgerelateerde harde plastics af te voeren. “De bouwsector is een belangrijke speler in de circulaire economie. Door meer van hun kunststofafval te sorteren en te recycleren, bieden ze kostbare materialen een tweede leven”, legt Ingrid Bouchez uit.

Bouwhandelaars die deelnemen aan Clean Site System bieden hun klanten een waardevolle extra service. Aannemers kunnen niet alleen een flinke besparing realiseren op hun afval-factuur (de verwerkingskosten van restafval zijn dit jaar opnieuw met 20 % gestegen), maar voldoen ook meteen aan de wettelijke sorteerverplichtingen (kunststoffen zijn onderworpen aan sorteerverplichting in Vlaanderen en Wallonië).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details