Platform voor de bouw
CO₂-neutraal wonen nu perfect mogelijk
SEDS voorziet collectieve woongebouwen van sanitair warm water en zorgt voor een seizoensgebonden comforttemperatuur.

CO₂-neutraal wonen nu perfect mogelijk

Collectieve gebouwen op een slimme en duurzame manier voorzien van verwarming, koeling en sanitair warm water. Dat kan probleemloos dankzij SEDS, een innovatieve, digitale oplossing op maat van appartementsgebouwen en compatibel met hernieuwbare energiebronnen. De maximale prefabricatie maakt van SEDS een snelle plug-and-playinstallatie.

Collectieve woonvormen, zoals appartements-blokken, hebben een belangrijk aandeel in het globale energieverbruik en de daaraan gekoppelde CO2-uitstoot. Gezien de huidige klimaatdoelstel-lingen is het dan ook belangrijk om in te zetten op duurzame, milieuvriendelijke systemen. Met zijn praktijkervaring detecteerde EPB-verslaggever Eric Severyns van Esta-Advies de pijnpunten, zoals het feit dat de bestaande systemen voortdurend op hoge temperaturen werken vanuit een centrale stookplaats. Daarom werd een duurzaam, energiezuinig alternatief ontwikkeld. B&R Bouwgroep en DIPAR V – de holding achter onder andere Thys Bouwprojecten en CLT-S en O3 SHIFT – sprongen mee op de kar. Het resultaat van dit gezamenlijke R&D-project is SEDS (Sustainable Energy Distribution System), een innovatief centraal warmtesysteem dat collectieve woongebouwen voorziet van sanitair warm water en dat voor een seizoensgebonden comforttemperatuur zorgt, zowel in de zomer als in de winter.

Vermits SEDS op lage temperatuur werkt, is er beduidend minder warmteverlies ,waardoor ook het energieverbruik daalt.

Minimum aan verdeelverliezen

De sterkhouders van SEDS splitsten comforttemperatuur en sanitair warm water op. Naast een collectieve basis op een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C, voldoende om zelfs de koudste winterprikken op te vangen, is elke wooneenheid voorzien van een individuele boosterwarmtepomp die het water verder opwarmt voor sanitair gebruik. Het resultaat: een minimum aan verdeelverliezen. In de winter volstaat een constante temperatuur van 40 °C, in de zomer is 17 °C zelfs voldoende.

Vermits SEDS dus op lage temperatuur (én WTCB-gecertificeerd legionellaveilig) werkt, is er beduidend minder warmteverlies, waardoor ook het energieverbruik daalt.

SEDS werkt brononafhankelijk en kan probleemloos op alle soorten energiebronnen worden aangesloten. Nu en in de toekomst. Het is een slim systeem dat maximaal gebruikmaakt van zelfopgewekte energie en dat het gebouw voor-bereid op wat komen gaat. De energie wordt gecapteerd om later in te zetten. Seppe Van Hout, CEO van SEDS: “Door de eenvoudige vervangbaarheid van losse componenten gaat SEDS even lang mee als het gebouw zelf. Zo bouwen en leven we collectief duurzamer.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details