Platform voor de bouw
COGIVA krijgt groen licht voor ‘Mercier’, de renovatie van de historische vleugel van Hof van Egmont

COGIVA krijgt groen licht voor ‘Mercier’, de renovatie van de historische vleugel van Hof van Egmont

Bezoek de site nog voor de verbouwingen tijdens Open Monumentendag

Vandaag maakt COGIVA de eerste simulatiebeelden voor de herbestemming van de historische vleugel van Hof van Egmont publiek. Dit najaar start de ontwikkelaar met de totaalrenovatie en wordt het neoclassicistisch gebouw omgevormd tot een commerciële ruimte op het gelijkvloers, acht appartementen en twee penthouses. Het vernieuwde gebouw krijgt de naam ‘Mercier’, een verwijzing naar het gelijknamige plein. Hoe ‘Mercier’ er uit zal zien, kan je vanaf nu bekijken op de website van COGIVA. Wie vóór de start van de verbouwingen graag nog een laatste kijkje neemt in de voormalige burgerhuizen, is welkom tijdens Open Monumentendag op 10 september. De verkoop van de nieuwe appartementen start eind september. COGIVA verwacht dat het project klaar zal zijn midden 2025.

‘Mercier’ ​ is gelegen op het Kardinaal Mercierplein, op de kruising van de Vesten en de centrumas tussen het marktplein en het station van Mechelen. Die centrale ligging was in de 19e eeuw al één van de troeven voor de Mechelse elite om haar intrek te nemen in de burgerwoningen, gebouwd door de voorloper van het OCMW in 1842. Vanaf de jaren 70 deed het gebouw dienst als verzorgingstehuis. Vorig jaar verkocht het OCMW de panden aan COGIVA, één van de zes kandidaat-kopers. De bouwpromotor en a2o architecten sloegen de handen in elkaar om het erfgoedkundig gebouw op te waarderen en een nieuwe invulling te geven.

“Mechelen is een stad met een toekomstvisie. We hadden met COGIVA van bij het begin de ambitie om het authentiek gebouw klaar te maken voor de komende 50 jaar, met meer comfort, minder energieverbruik en optimale bruikbaarheid. In het ontwerp zit een mix van functies, wat de site langdurig bruikbaar maakt. We zijn trots om met deze ontwikkeling mee te kunnen bouwen aan het vernieuwde, binnenkort groene, Kardinaal Mercierplein!” zegt Paul Cordier, managing partner van COGIVA.

“We zijn bijzonder tevreden met het concept en kijken erg uit naar de realisatie van het project. De authentieke elementen en gevels worden gerestaureerd en de nieuwe toevoegingen -zoals de orangerie en groene terassen- zijn ontworpen met groot respect voor het verleden. Een echt totaalproject waarbij ook de kleine details en de interieurs van de woningen tot in de puntjes worden verzorgd. We brengen het neoclassicistische gebouw terug naar zijn oude glorie, het zal ongetwijfeld een fantastische plek worden om te wonen en te vertoeven”, zeggen Luc Vanmuysen en Niels Dujourie van a2o architecten.

Ook Stad Mechelen is enthousiast over de nieuwe stadsontwikkeling:

“De nieuwe, ambitieuze invulling van dit iconisch en beeldbepalend gebouwencomplex past perfect bij de ambitie van de Nieuwe Vesten,” meent burgemeester Alexander Vandersmissen. “Het vestenproject prikkelt aangrenzende stedelijke ontwikkelingen. Samen versterken al die projecten de 21ste-eeuwse vesten als een eigentijds hoogkwalitatief stedelijk lint, waarbij verschillende functies hand in hand gaan en onze stad echt naar een hoger niveau tillen.”

“Gezien de historische uitstraling van het gebouw, hebben we er sterk op toegezien dat het ontwerp ontwikkeld werd met respect voor het erfgoed. Op de benedenverdieping komen twee commerciële ruimtes die mooi aansluiten op de commerciële kern van de stad. De toekomstige ontwikkelingen van het Hof van Egmont en Impact Factory, zijn een opportuniteit om een groot deel van de directe omgeving op te waarderen en op elkaar af te stemmen: drie stadsvernieuwingsprojecten moeten op die manier 1 groot, mooi aaneensluitend geheel worden”, klinkt het bij Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling en Stedenbouw.

Een laatste blik op de site tijdens Open Monumentendag

Op 10 september vindt de 35e editie van Open Monumentendag plaats. De historische vleugel van het Hof van Egmont is één van de waardevolle gebouwen die dan bezocht kunnen worden. Vooral de bijzondere zolder is absoluut het ontdekken waard. Tijdens een bezoek aan de erfgoedzolder toont de afdeling Projecten & Monumenten van stad Mechelen met historische plannen en foto’s hoe Mechelen midden 19e eeuw voor het eerst buiten haar vesten brak. Het uitzicht vanaf de hoekkamers van het gebouw, op de heropgebouwde commiezenhuizen, maakt dat je je terug in de 19e eeuw waant. De site is open voor publiek van 10:00 tot 18:00. Binnenlopen doe je langs de achterzijde van het gebouw aan het Kardinaal Mercierplein.

Te koop: duurzame werk- of woonplekken in een authentiek, historisch gebouw

Wonen of werken in een iconische landmark in het Mechelse stadscentrum? Het kan! COGIVA biedt ruime panden en residentiële appartementen aan met hoge plafonds, veel lichtinval, uitstekende bereikbaarheid, grote terrassen en zicht op de nieuwe vesten. ‘Mercier’ is op en top duurzaam ontworpen en voorzien van een geothermische warmtepomp, doorgedreven isolatie, ​ een sterk ventilatiesysteem en een groendak op de orangerie. Daardoor heeft het pand een zeer laag E-peil en kunnen kopers genieten van 5 jaar vrijstelling van onroerende voorheffing.

De verkoop van de commerciële ruimte en nieuwe appartementen start op 18 september. Wie interesse heeft, kan zich nu al inschrijven online en wordt op de hoogte gehouden. COGIVA verwacht dat het project klaar zal zijn voor bewoning midden 2025. Meer info via de website.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details