Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Cohousing Clementwijk, Sint-Niklaas | Cohousing met persoonlijke toets

22 augustus 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Een groep enthousiastelingen wist Matexi te overtuigen om ‘veld 15’ in de nieuwe stadsontwikkeling Clementwijk te reserveren voor cohousing. Intussen heeft dit initiatief concreet vorm gekregen. De 22 woonunits (onderverdeeld in twee compacte volumes) en het gemeenschapshuis zijn bijna klaar voor gebruik. Bij het ontwerp stonden eenheid en herkenbaarheid centraal. Niettemin kregen de bewoners voldoende personalisatiemogelijkheden. Kortom: een geslaagd voorbeeld van hoe ‘individueel’ en ‘collectief’ wonen hand in hand gaan.

In de noordelijke stadsrand van Sint-Niklaas wordt de bestaande Clementwijk uitgebreid met een duurzame groene woonwijk, die plaats biedt aan vierhonderd energiezuinige woningen en een park van 4 hectare. Veld 15, dat relatief ver van de hoofdontsluiting gelegen is, kreeg een unieke invulling met 22 cohousingunits. “Het is een klein dorp op zich geworden”, vertelt Bart Cobbaert van architecten- en studiebureau DENC!-STUDIO. “Via compact en geschakeld/gestapeld bouwen minimaliseerden we de footprint ten voordele van een groter collectief en privaat groenaandeel. We realiseerden drie volumes op een oppervlakte van circa 48 are, wat resulteert in een densiteit van 46 won/ha.”

Cohousing met persoonlijke toets

Een gevelbekleding met larikshout zorgt voor een erg natuurlijke uitstraling.

 

Volledig autovrij

In het noord-zuidgeoriënteerde bouwblok met drie bouwlagen zijn achttien gestapelde woonunits en de collectieve wasplaats, het gastenverblijf en het technisch lokaal ondergebracht. Een oost-west- gericht volume met twee niveaus huisvest vier duplex-woningen. “Tot slot is er het collectief paviljoen met een goed uitgeruste, semiprofessionele keuken, een eetplaats, een berging en een groot terras”, vult Bart Cobbaert aan. “Tussen de twee woonvolumes is een collectieve fietsberging voorzien, terwijl de gebundelde autoparking zich aan de rand van het erf bevindt. Op deze manier blijft de site volledig autovrij, waardoor er een absolute rust heerst.”

Cohousing met persoonlijke toets

De bovenliggende woonverdiepingen passen netjes op de onderliggende niveaus. Verspringingen of uitkragingen zijn er niet.

 

Eenvoudig en compact

De bovenliggende woonverdiepingen passen netjes op de onderliggende niveaus. Verspringingen of uitkragingen zijn er niet. Zowel de circulatie als de terrassen zijn onttrokken aan het beschermde volume. Architect Bart Cobbaert: “Vanuit akoestisch en stabiliteitstechnisch oogpunt was een massieve draagstructuur met betonnen tussenvloeren en ontdubbelde scheidingswanden in kalkzandsteen de meest kostenefficiënte oplossing. Een hout- skeletmantel omhult het beschermde volume op een ‘koudebrugloze’ manier en garandeert een goede luchtdichtheid. Voor de gevelafwerking kozen we larikshout. Alle materialen kenmerken zich door een lage ecoprint, een dito energie-inhoud en een hoge recycleerbaarheid – volledig conform het stramien van de Cradle to Cradle-filosofie, dus.”

Geheel met individuele toets

Hoewel er een grote eenheid werd nagestreefd, kregen de bewoners toch een vrij grote keuzevrijheid om hun woning te individualiseren. “En we spreken hier niet enkel over de interieurinrichting”, aldus Bart Cobbaert. “Iedereen mocht, weliswaar met respect voor materiaal en kleur, zijn eigen voorkeur qua raamgrootte opgeven. Omdat de houten bouwvolumes een dermate sterke identiteit uitstralen, vormt de gepersonaliseerde compositie van de gevelopeningen geenszins een blaam op de esthetiek. We zijn zelfs zover gegaan dat we ook de terrassen ‘vraaggestuurd’ gedimensioneerd hebben. Met als resultaat dat terrassen, vides en lichtschachten elkaar afwisselen, wat het geheel een dynamische look geeft.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details