Platform voor de bouw
Cohousing kiest voor geothermie

Cohousing kiest voor geothermie

Aan de rand van Stene, een deelgemeente van Oostende, stond een mooie hoeve leeg. Tot een groep ondernemende gezinnen in 2016 haar oog liet vallen op het historische gebouw en de bijbehorende gronden en er het ecologische cohousingproject ’t Boldershof opstartte. De geothermische warmtepomp van Itho Daalderop staat in voor de verwarming en koeling van de achttien wooneenheden.

“Het opzet was van bij het begin om een verre-gaand ecologisch project op poten te zetten”, vertelt medebewoner en lid van het bouwteam Michel Major. “Reeds vanaf de ontwerpfase kozen we er samen met Stramien en LMS Architecten Vermeersch voor om de ruimte zo efficiënt mogelijk in te delen. In de oude hoeve bevinden zich onder meer een wassalon, logeerkamers, een coworkingspace, een speelruimte en eetzaal. Dat zijn allemaal functies die je niet per definitie individueel nodig hebt.” Daardoor konden de zowel negen nieuwbouwwoningen en vier nieuwbouw-appartementen als de vijf (studio)appartementen in het oude hoevewoonhuis compact worden gehouden, zonder in te boeten aan comfort.

Het bouwteam opteerde voor de installatie van een geothermische warmtepomp (WPU 5G 4,5kW) en een ventilatiesysteem D (Apure Vent D250).

Energieneutraal verwarmen en koelen

Ook in energetisch opzicht selecteerde het bouwteam klimaatneutrale oplossingen, met onder meer zonnepanelen, opvang van regenwater en verwarming en koeling via geothermie. Michel Major: “We werkten hiervoor nauw samen met studiebureau Peritas, dat ons geothermie adviseerde. Bouwfirma Verstraete suggereerde ons om met Itho Daalderop te werken, aangezien deze onderneming over een oplossing met een gemeenschappelijke boring en individuele units beschikt. Dat was ideaal voor ons. We kozen bijgevolg voor een geothermische warmtepomp (WPU 5G 4,5kW) en een ventilatiesysteem D (Apure Vent D250). We verwarmen en koelen energieneutraal, maar elke bewoner kan zijn of haar eigen binnenklimaat regelen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details