Platform voor de bouw
Nieuws

Concrete Day blikt terug op geslaagde digitale jubileumeditie

BBG04 DSC06554 kopiëren
Presentatrice Virginie Claes (links) met Johan Vyncke, voorzitter van BBG-GBB, en vicevoorzitter Caroline Ladang.

Tekst | Tekst Niels Rouvrois | Beeld BBG-GBB

5 februari 2021 Leestijd 10 minuten

Deel dit artikel

De veertigste editie van de jaarlijkse hoogmis van de betonsector werd in een strak digitaal jasje gestoken en live uitgezonden vanuit Kamp C. De focus van deze online Concrete Day lag op een sterk inhoudelijk programma: van panelgesprekken en een keynote speech van Jan Van Steirteghem (General Manager BU Europe bij BESIX) tot interessante workshops, die nog een jaar lang online te bekijken zijn.

Organisator BBG-GBB slaagde erin om niet alleen een inhoudelijk interessant, maar ook levendig online event te organiseren. Verschillende polls, een Q&A en vooral de constante aanwezigheid van illustrator Blaise Dehon zorgden voor de nodige interactie. “We hebben heel lang gehoopt en gedacht dat het event ondanks corona toch ‘fysiek’ zou kunnen doorgaan”, vertelde Johan Vyncke, voorzitter van BBG-GBB, in zijn welkomstwoord. “Maar de berichten van een tweede golf dwongen ons om over te schakelen op plan B, en dat was een digitaal event vanuit Kamp C. Het volledige team is erin geslaagd om een divers programma met
interessante debatten samen te stellen.” 

Vicevoorzitter Caroline Ladang, tevens directeur van BE-CERT, bevestigt: “Het netwerkgegeven valt digitaal weg, maar op het vlak van kennis-uitwisseling moet deze online editie niet onderdoen voor de voorgaande ‘fysieke events’. Voor de veertigste verjaardag konden we uiteraard niet anders dan de volledige sector verzamelen om alle nieuwtjes, innovaties en uitdagingen voor de toekomst samen te bespreken.” Een blik op de toekomst – en het daarmee gepaard gaande ecologische vraagstuk – wierp ook keynotespeaker Jan Van Steirteghem: “Beton was het mirakel van de bouwsector, maar vandaag is het zijn grootste ‘probleem’. Het is zeer belangrijk dat we beton heruitvinden: make it a miracle again. Zo kunnen we met de sector bijdragen tot de creatie van een duurzamere wereld. De mogelijkheden zijn er en BESIX is wat dat betreft zeer actief op verschillende pistes.”

De Belgische Betongroepering kan terugblikken op een geslaagde online jubileumeditie van Concrete Day.

Drie boeiende panelgesprekken

Met ‘Klimaatneutraliteit’, ‘Certificatie & Kwaliteit’ en ‘Digitalisatie & Industrialisatie’ stonden er drie goed gestoffeerde panelgesprekken op het programma. Een van de doelstellingen van de Green Deal is klimaatneutraliteit in 2050. Er zijn echter nog andere doelstellingen: het bewaren van de biodiversiteit, de overgang naar een echte circulaire economie, het bereiken van nulvervuiling … Beton is echter niet voor niets het op een na meestgebruikte materiaal ter wereld, na water. De betonsector heeft dus een verantwoordelijkheid en de industrie kan niet zomaar ‘hoog scoren’. Daarom werkt de industrie hard aan het bereiken van klimaatneutraliteit. Het is een ambitieuze doelstelling die zowel gebaseerd is op reeds bestaande innovaties als innovaties die veel baanbrekender zijn.

In het panelgesprek ‘Digitalisatie & Industrialisatie’ bespraken Jef Marinus van FEBE, Geert Goossens van Buildsoft, Jona Michiels van Groep Van Roey en Dieter Froyen van Willemen Construct de massale inzet van connectiviteit, intelligentie en automatisering in de bouwsector. Kortom: Beton en Industrie 4.0. Thema’s als industrialisatie, foutloos monteren, flexibiliteit, just in time, BIM en 3D-printing vinden immers steeds meer ingang in de bouwsector. Tijdens het panelgesprek kwamen de voordelen van prefabbeton ruimschoots aan bod. Maar hoe past BIM (Building Information Modelling) in dat prefabverhaal? “Prefabricatie en beton gaan prima samen”, vertelt Dieter Froyen van Willemen Construct. “Beton onderscheidt zich door de goede eigenschappen van de draag- en inbouwstructuur. Ook het inbouwgedeelte kan off-site geproduceerd worden en dan profileert BIM zich als een sterke tool om de communicatie tussen alle partijen naar een hoger niveau te tillen. In de ontwerpfase kan BIM gebruikt worden om faalkosten te vermijden en een aantal parameters te bepalen. En ook logistiek kan het BIM-model perfect als ondersteuning dienen.”    

In het derde panelgesprek werden certificatie en kwaliteit onder het vergrootglas gelegd door Johan Baeten voor FEDBETON, Caroline Ladang van BE-CERT en Patrice Dresse van vzw BENOR en FABA: “Met certificatie versterkt u uw reputatie en neemt u een voorsprong op concurrenten. Omdat er in de bouw steeds meer aandacht naar kwaliteit gaat, vragen veel opdrachtgevers om BENOR-gecertificeerde producten. Zij verkiezen productcertificatie boven andere technische productcontroles omdat het veiliger en eenvoudiger is. Dit heeft ervoor gezorgd dat het label meer en meer opdrachtgevers uit de openbare en de privésector aanspreekt.”

Panelgesprekken, polls, een Q&A en de constante aanwezigheid van illustrator Blaise Dehon zorgden voor de nodige interactie.

Workshops @Concrete Day

Concrete Day pakte dit jaar ook uit met de lancering van online workshops, waaronder seminaries over CO2-neutraliteit, betonherstelling en kwaliteit, onderzoek en innovatie. In de workshop architectuur lag de focus op de do’s-and-don’ts bij architectonisch betonvriendelijk ontwerpen. NAV en FEBELARCH sloegen voor deze workshop de handen in elkaar en werkten een digitale info-sessie uit, waarin Vincent Termote in naam van FEBELARCH de basisregels toelicht die gelden bij het ontwerp, de uitvoering en de nazorg. 

De workshop Innovaders geeft op zijn beurt tips om innovatie toegankelijker te maken voor kmo’s. Het jaar 2020 begon met een crisis zonder weerga. Maar deze crisis biedt ook unieke kansen. Innovatie is hierbij belangrijker dan ooit, hetzij technisch, organisatorisch of op het vlak van dienstverlening. Daarom zijn WTCB, OCW en CRIC-OCCN, die al jaar en dag actief zijn in de (wegen)bouwsector, samen met de andere collectieve onderzoekscentra van ons land in het platform Innovaders gestapt. Het doel is de cruciale rol van de collectieve onderzoekscentra op het vlak van innovatie in de kijker zetten, maar ook innovatie stimuleren via een betere intersectorale samenwerking. 

In de workshop ‘Quality, Research and Innovation’ verzamelt FedBeton drie presentaties onder de titels ‘Nieuwe betonspecificatienorm’, ‘Charter FedBeton-FABA’ en ‘Concrete Sustainability Council’. De vierde workshop, ‘Herstelling van beton en vorming’, vloeide voort uit een samenwerking met Fereb en geeft een duidelijk overzicht van alle vormingen die betrekking hebben op de herstelling van beton.

Aangenaam verrast

Alle workshops blijven – net als het volledige event – online te bekijken tot de volgende Concrete Day in 2021. “We mogen terugblikken op een mooie digitale veertigste editie. Ik denk dat we van een echte teamprestatie mogen spreken”, aldus Johan Vyncke. Caroline Ladang bevestigt: “Het was zeker een interessante en prettige ervaring en ik ben aangenaam verrast door de interacties en de toegevoegde waarde van het online gebeuren. Uiteraard hopen we het event volgend jaar opnieuw ‘fysiek’ te kunnen organiseren, maar het is zeker niet uitgesloten dat we deze manier van werken op een of andere manier zullen blijven integreren.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details