Platform voor de bouw
Confederatie Bouw veroordeelt met klem witwassen drugsgeld via illegale bouwbedrijven

Confederatie Bouw veroordeelt met klem witwassen drugsgeld via illegale bouwbedrijven

Uit onderzoek van de Cel voor Financiële Informatieverstrekking (CFI) blijkt dat criminelen constructies opzetten om drugsgeld wit te wassen via illegale bouwfirma’s. De Confederatie Bouw veroordeelt zulke praktijken ferm en benadrukt dat ze in 2016 al een partnership afsloot met de CFI dat resulteerde in een gemeenschappelijk memorandum en een gedragscode voor bouwbedrijven.

Criminelen die drugsgeld willen witwassen, kunnen daarvoor volgens de CFI terecht bij een breed gamma mogelijke pistes. Eén daarvan is het witwassen van dat geld via illegale bouwbedrijven, een praktijk die de Confederatie Bouw ten volle veroordeelt. “Meer nog, we bevinden ons volledig op dezelfde lijn als de CFI”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

In 2016 sloot de Confederatie Bouw een partnership af met de CFI met een gemeenschappelijk memorandum en een charter als gevolg. In dat laatste document verbindt de Confederatie Bouw zich ertoe om de sensibilisering rond de gevolgen van sociale dumping en detacheringsfraude bij haar leden op te drijven, juridisch op te treden tegen bedrijven die de detacheringsregeling misbruiken, praktijken van sociale dumping steeds aan te klagen bij de bevoegde overheden en actief mee te werken aan het uitvoeren van het plan voor eerlijke concurrentie dat in de sector werd afgesloten.

Verder in dat charter roept de Confederatie Bouw haar leden op om het principe van de beperking van de onderaannemersketen voor dezelfde werken tot twee schakels na te leven en te doen naleven bij onderaannemers en om het principe van verplichte erkenning van alle onderaannemers die aan de slag zijn bij overheidsopdrachten toe te passen. Beide principes werden ondertussen trouwens ook al in wetgeving omgezet en gelden voor de volledige sector. De gemeenschappelijke belangenbehartiging van de CFI en de Confederatie Bouw is dus zeer concreet.

Ook geeft de sectororganisatie in dat charter aan om de badgedraagplicht voor werknemers toe te (laten) passen, om contractbepalingen nodig voor de naleving van de loonverplichtingen en sociale verplichtingen op te nemen in aannemingsovereenkomst van gedetacheerd personeel en, tot slot, om elk aanbod tot samenwerking af te wijzen met een onderneming die niet in staat is om aan te tonen dat de loon- en sociale verplichtingen tegenover gedetacheerden worden nageleefd.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “De bouw doet heel wat om allerlei vormen van fraude grondig aan te pakken. Onze sector distantieert zich dan ook van illegale bouwbedrijven die criminelen helpen met het witwassen van crimineel geld. Zulke ontoelaatbare praktijken verdienen geen kans meer en moeten zwaar worden bestraft.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details