Platform voor de bouw
Confederatie Bouw vraagt dringende erkenning overmacht als gevolg van coronavirus

Confederatie Bouw vraagt dringende erkenning overmacht als gevolg van coronavirus

De Confederatie Bouw ijvert voor de algemene invoering van de tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht voor alle bedrijven uit de sector die hun activiteit wensen te stoppen wanneer de opdrachtgever daartoe heeft beslist of wanneer de aannemer de werf schorst omdat hij de veiligheid, het nodige personeel en de bevoorrading niet kan garanderen. “Telewerk is onmogelijk voor wie op een werf werkt, social distancing is in de bouw ook niet evident. Andere maatregelen zijn dus nodig”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De situatie m.b.t. het coronavirus evolueert razendsnel. Stilaan zetten steeds meer bouwondernemingen hun activiteiten stop en dat om verschillende redenen, zoals een gebrek aan materialen, te veel zieke werknemers, … Alternatieve werkmethoden, zoals telewerk, zijn in de bouw gezien het erg groot aantal arbeiders helemaal onmogelijk. Social distancing kan niet altijd worden toegepast gezien bepaalde werken op de werf en het vervoer van en naar die werf.

Om de ondernemingen en de werknemers uit de bouw zoveel mogelijk te vrijwaren van het coronavirus vraagt de Confederatie Bouw de federale regering nu om sowieso tijdelijke werkloosheid op basis van overmacht mogelijk te maken voor alle bouwbedrijven die hun activiteit wensen stop te zetten omwille van twee redenen: het bouwbedrijf beslist om de werf te schorsen omdat onder meer veiligheid, mankracht en bevoorrading niet langer gegarandeerd zijn of de opdrachtgever beveelt de schorsing van de werf. “Het is duidelijk dat dit virus voor heel wat overmacht zorgt voor onze sector”, weet Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Op dit moment bestaan tijdelijke werkloosheid op basis van overmacht (die moet bewezen worden) en tijdelijke werkloosheid om economische reden (enkel binnen actueel geldende beperkingen, zoals max. 4 weken voor de arbeiders gevolgd door een verplichte week werkhervatting) naast mekaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details