Platform voor de bouw
Confederatie Bouw vraagt relanceplan dat tot Green Deal moet leiden

Confederatie Bouw vraagt relanceplan dat tot Green Deal moet leiden

De bouw is bijzonder zwaar getroffen door de coronacrisis: de activiteiten in de sector zullen met 10% dalen, en dan nog enkel op voorwaarde dat de tweede jaarhelft opnieuw goed verloopt, en de verkoop van nieuwbouw is met de helft gedaald. Daarom heeft de Confederatie Bouw een relanceplan opgemaakt waarin een Green Deal (sloop-heropbouw, renovatie, sociale huisvesting, openbare werken,…) centraal staat, samen met fiscale stimuli voor nieuwbouw en afwerking.

Op het hoogtepunt van de coronacrisis lag het merendeel van de bouwbedrijven stil. De sector heeft zwaar te lijden gehad onder deze crisis. Bij de woningbouwers bijvoorbeeld blijkt dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen sinds maart met nagenoeg de helft (47%) verminderd is. Die klap is enorm en ongezien, vooral ook omdat de lente, samen met de periode rond Batibouw, het beste moment is voor de verkoop van nieuwe projecten. De orderboeken zullen na de zomer helemaal leeg zijn zonder relancemaatregelen. Met alle gevolgen van dien. En ook in de sector van de afwerking doet zich een gelijkaardige tendens voor. De gevolgen laten zich, als er niets verandert, dan ook raden: een pak faillissementen en bijbehorend banenverlies.

Daarom heeft de Confederatie Bouw een relanceplan op tafel gelegd voor de federale regering. Centraal daarin een arsenaal aan maatregelen dat onze samenleving een hele stap vooruit laat zetten, namelijk via investeringen in nieuwbouw, renovatie, sloop en heropbouw, sociale huisvesting en openbare werken. “Bedoeling is om het vertrouwen te herstellen en een klimaat te creëren zodat particulieren, bedrijven en overheden investeren in het duurzamer maken van woningen, gebouwen en infrastructuur allerhande”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Daarmee slaan we twee vliegen in één klap: een bouwsector die voldoende opdrachten heeft en woningen en gebouwen die minder uitstoten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details