Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Copernicus, Brussel | Elegant woon-werkcomplex geeft Wetstraat nieuw elan

Vier rijen verkeersdrukte geprangd tussen hoge kantoorgebouwen: de huidige aanblik van de Wetstraat is niet meteen het meest charmante plaatje in het hart van onze hoofdstad.

Copernicus_View 01_DEF kopiëren
De binnentuin creëert een oase van rust in de drukke binnenstad.

Tekst | Tekst Tim Janssens | Beeld Gabari – Alides Properties, Algemene Bouw Maes

4 februari 2021 Leestijd 11 minuten

Deel dit artikel

De plannen om de omgeving grondig te vernieuwen slepen al een tijdje aan, maar met de realisatie van het langverwachte Copernicus-project in de Europese Wijk is de teerling eindelijk geworpen. De rijzige kantoortoren heeft een subtiele aanblik en leunt aan tegen een stijlvol appartementsgebouw met twaalf wooneenheden en een daktuin. Dankzij de beperkte footprint van Copernicus kan er ook een groene esplanade worden aangelegd en zal de bedrijvigste boulevard van Brussel eindelijk extra ademruimte krijgen. 

De make-over van de Wetstraat is een dossier dat al lang op tafel ligt. De eerste plannen van de Franse architect Christian de Portzamparc (‘Stadsproject Wet’) dateren van meer dan tien jaar geleden. De herinrichting van het Schumanplein vormde een voorzichtige eerste aanzet, maar het was wachten op het Copernicus-project om de bal definitief aan het rollen te brengen. Twee verouderde kantoorgebouwen in de Europese wijk maakten plaats voor een totaalproject van 14.534 m²: een hoofdvolume met flexibele en moduleerbare kantoren, een aanpalend appartementsgebouw met twaalf ruime wooneenheden en een private ondergrondse parking met 69 plaatsen. 

De rijzige kantoortoren heeft een subtiele aanblik en leunt aan tegen een stijlvol appartementsgebouw met twaalf wooneenheden en een daktuin.

Door niet alleen werkplekken, maar ook 1386 m² woonruimte en 1000 m² groen te voorzien – in de vorm van een rustgevende binnentuin en een daktuin met panoramisch zicht – hoopt dit ‘BREEAM Excellent, Core&Shell-project’ de beklemmende ‘canyon van kantoorgebouwen’ in de Wetstraat te doorbreken. Aangezien de 55 meter hoge kantoortoren teruggetrokken is ingeplant, kan het aanpalende voetpad bovendien danig verbreed worden en kan er tevens een groen plein worden aangelegd. “Copernicus wordt de motor van de ruimtelijke vernieuwing in het zakencentrum van Brussel. Hoogstammige bomen en zitbanken zullen het straatbeeld ingrijpend veranderen”, klinkt het bij bouwheer Alides Properties.

Gracieus gevelbeeld 

LD2 Architecture stond in voor het ontwerp van Copernicus. Algemene Bouw Maes (onderdeel van Groep Van Roey) fungeert als hoofdaannemer. “De parkeerkelder is uitgevoerd in ter plaatse gestort beton. De vijftien bovengrondse bouwlagen van de kantoortoren zijn opgetrokken rond ter plaatse gestorte betonkernen en bestaan hoofdzakelijk uit een skelet van dubbelhoge prefabbetonkolommen, – balken en voorgespannen welfsels. Het appartementsblok, dat zeven bovengrondse bouwlagen telt, flankeert de kantoortoren en is opgebouwd uit kalkzandsteen, predallen en ter plaatse gestorte trappenkernen”, vertelt Thomas Kowalczyk, technisch directeur bij Algemene Bouw Maes.

Qua afwerking springt vooral de imposante gevel van de kantoortoren in het oog. De aluminium raamkaders zijn grotendeels bedekt met een witte aluminium voorhangstructuur. Het subtiele samenspel tussen rechte en diagonale elementen creëert een dynamisch, licht golvend effect dat het rijzige silhouet van het kantoorgebouw extra in de verf zet. Bovendien waarborgt de voorzetstructuur de privacy van de aanwezigen zonder de interne transparantie en het overweldigende ruimtegevoel teniet te doen. “Het ziet er complex uit, maar in wezen kwam die voorzetstructuur toe in de vorm van voorgemonteerde kaderelementen en hoefden we ze enkel op de juiste plaats te hangen. De gelijkvloerse gordijngevel is vandalismebestendig en inbraakwerend”, aldus Kowalczyk. 

Het verwijderen van de bestaande kelder en het realiseren van de nieuwe onder-grondse parking hadden letterlijk en figuurlijk heel wat voeten in de aarde.

Logistiek gepuzzel

De voornaamste bouwkundige uitdaging situeerde zich onder het maaiveld. Het verwijderen van de bestaande kelder en het realiseren van de nieuwe ondergrondse parking hadden letterlijk en figuurlijk heel wat voeten in de aarde, geef Thomas Kowalczyk aan. “Enerzijds vanwege de complexe beschoeiingswerken voor de creatie van de bouwput: een combinatie van een secanspalenwand en een onderschoeiing van bestaande deelmuren, waarbij het niet mogelijk was om met grondankers te werken en waarbij een deel van de secanspalenwand naar binnen is afgestempeld (via schoren en valse putten waar we rond moesten werken). Bovendien zijn er ook 230 grondverdringende schroefpalen geboord en moesten we twee torenkranen in de bouwput plaatsen, waarvan één op een speciaal instortanker.”

“Anderzijds bracht de specifieke locatie van de werf – pal in het drukke centrum van Brussel! – heel wat logistiek gepuzzel met zich mee. Op de Wetstraat los je niet zomaar een vrachtwagen wanneer je het zelf wil, dus de levering van de benodigde bouwmaterialen moest nauwkeurig uitgekiend worden. En aangezien elke centimeter ruimte op de werf effectief moest worden bebouwd, vergde het ook de nodige inventiviteit om al die materialen tijdelijk te stockeren en het bouwafval selectief in te zamelen in het kader van de BREEAM-richtlijnen. Dit laatste hebben we onder meer opgelost via dagelijkse ophaling van kleine containers. Ondanks de logistieke en bouwkundige uitdagingen en enkele leveringsproblemen onder invloed van de coronacrisis zitten we perfect op schema om het Copernicus-project eind juni 2021 op te leveren!”    


Hegge – Glazen buitenschil

De glazen buitenschil van de Copernicus-kantoortoren is letterlijk en figuurlijk een technisch hoogstandje. Gevelspecialist Hegge (Hamont-Achel) wist er echter wel raad mee. “De ruimte op de werf was erg beperkt, dus er was geen plaats voor stellingen of hefsteigers. Vandaar dat er geopteerd is voor een element-gevel met geprefabriceerde raamkaders. Deze laatste werden op de werf uitgerust met een tweede decoratieve kader, waardoor de elementen een lengte kregen van 4,6 meter – meer dan 1 meter langer dan de verdiepingshoogte. Het was dan ook een huzarenstukje om ze van binnenuit te monteren”, legt technisch-commercieel directeur Andy Coninx uit. “In totaal ging het om een 1200-tal elementen, die we op maat vervaardigd hebben in ons atelier op basis van Reynaers CW 65-EF-profielen, inclusief beglazing en alle toebehoren. Aangezien de werf zich in het drukke centrum van Brussel bevindt, moesten het transport en de leveringen minutieus ingepland worden, dus dat vergde heel wat coördinatie en overleg met hoofdaannemer Algemene Bouw Maes. Gelukkig is dat over het algemeen vlekkeloos verlopen en was de samenwerking enorm goed. We vormden geen bouwteam, maar het voelde wel zo aan, want onze expertise werd echt op prijs gesteld. Copernicus is dan ook een referentie om trots op te zijn, temeer omdat elementgevels van Belgische constructeurs behoorlijk zeldzaam zijn in ons land.”


Megaton / Structo Prefab Systems – Gewelven in spanbeton

Megaton / Structo Prefab Systems (Ninove) levert prefabbeton-producten aan derden in België, Luxemburg, Nederland en Frankrijk. Als onafhankelijke specialist met een eigen studie-bureau biedt het totaaloplossingen aan met producten die afkomstig zijn uit de elf moderne productiehuizen van de Willy Naessens Groep (Megaton, Structo, Intershipping, Interton, Concreton, Alpreco, Altaan, Seveton, Tripan en Willy Naessens Construct) en fungeert het als aanspreekpunt en kenniscentrum van deze bedrijven. Voor Copernicus leverde Megaton / Structo Prefab Systems gewelven in spanbeton van het type WX 150, WX 200, WX 265 en WX 500. Het ging om een totale oppervlakte van 9500 m², verspreid over veertien verdiepingen en aangeleverd volgens een strakke planning van één verdieping per twee weken. Dat de werf zich in het centrum van Brussel bevond, maakte het er zeker niet makkelijker op. Megaton / Structo Prefab Systems voert momenteel ook nog enkele andere mooie projecten uit in opdracht van Algemene Bouw Maes en Groep Van Roey: The Loop Banimmo in Sint-Denijs-Westrem, City Campus in Anderlecht, PPS Centrumontwikkeling in Wezembeek-Oppem en het nieuwe sport- en cultuurcentrum in Koningslo.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Alides Properties (Gent)

Architect
LD2 Architecture (Watermaal-Bosvoorde)

Hoofdaannemer(s)
Algemene Bouw Maes (Gent)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • GWW-BE

    Grond/Weg/Waterbouw

    Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

    Naar website
  • IA

    Industrial Automation

    Platform over productie- en procesautomatisering

    Naar website
  • IB

    Interieurbouw & Schrijnwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
  • LP

    Lumenpro

    Platform over licht en verlichting

    Naar website
  • MTV

    Metaalvak

    Platform voor de metaalverwerkende industrie

    Naar website
  • Recyclepro

    Recyclepro

    Platform over de gehele recyclingstroom

    Naar website
  • CLW

    Construire la Wallonie

    Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

    Naar website
  • Greenpro

    Greenpro

    Platform voor de tuin- en groenprofessional

    Naar website
  • KB

    Keukenbouw

    Platform over design en techniek in de keukenbranche

    Naar website
  • Bouwmat

    Bouwmat

    Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

    Naar website
  • ArchiComm-BE

    ArchiComm

    Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

    Naar website
0%