Platform voor de bouw
Cordeel, Temse | Uitstekende luchtdichtheidsscore voor nieuw hoofdkantoor Cordeel

Cordeel, Temse | Uitstekende luchtdichtheidsscore voor nieuw hoofdkantoor Cordeel

Niet enkel op architecturaal en functioneel vlak, maar ook op energetisch vlak legde Cordeel de lat zeer hoog bij de realisatie van zijn nieuwe hoofdzetel. De eerste stap naar een energie-efficiënt gebouw is zorgen dat er geen warmte kan ontsnappen of koude kan binnendringen wanneer dit niet gewenst is. Missie geslaagd, want de blowerdoortest wees uit dat het zwevende balkvolume een zeer gunstige luchtdichtheidsscore van 3,6 m³/h.m² (v50) kan voorleggen.

De blowerdoortest in ‘Kantoorvilla Cordeel’ vond half mei plaats. Hij werd uitgevoerd door specialist ter zake Metifix (het voormalige EPB Lipa), dat zich tevens toespitst op EPB-verslaggeving, luchtdichtheidstesten en tal van andere meet- en keuringsprocessen. “Het resultaat was zeer gunstig. We kwamen uit op een waarde van 3,6 m³/h.m² (v50). Ter vergelijking: de EPB-verslaggever had een resultaat onder de 6 vooropgesteld, en de EPB-defaultwaarde ligt op 12 m³/h.m²”, legt Metifix-zaakvoerder
Patrick Brants uit. “Bovendien hebben we vastgesteld dat er quasi geen sprake is van negatieve luchtstromen vanuit de kantoorruimtes. Haast alle luchtlekken zijn te wijten aan de verbindingen met de bestaande pompkelder (waarin de technieken zijn ondergebracht) en de liften. Kortom: de kantoren op zich zitten zelfs onder een waarde van 3 m³/h.m², waardoor we voor het geconditioneerde volume kunnen gewagen van een ‘zeer luchtdichte’ buitenschil.”

beeld-temse-cordeel-epb-lipa-1852-kopieren

Patrick Brants: “We kwamen uit op een waarde van 3,6 m³/h.m² (v50). Ter vergelijking: de EPB-verslaggever had een resultaat onder de 6 vooropgesteld, en de EPB-defaultwaarde ligt op 12 m³/h.m².”

 

Kwalitatieve uitvoering

Het was voor Cordeel nochtans geen sinecure om zijn nieuwe hoofdkantoor zo luchtdicht te maken, benadrukt Patrick Brants. “Het is een zeer groot en open gebouw, waarvan de schil op verschillende plaatsen doorboord wordt (richting de uitkragende vloerplaten en het dak). Cordeel heeft dan ook beslist om tevens de winddichting aan de buitenkant uit te voeren als luchtdichting, en die beslissing heeft zeker haar vruchten afgeworpen. Voorts kan het volume aan één zijde uitzetten (en dus als het ware ‘doorschuiven’ over een van de twee betonnen pijlers), maar dat heeft dankzij het gebruik van de nodige slabben evenmin een negatieve impact op de luchtdichtheid. Dit alles impliceert dat de uitvoeringskwaliteit van een zeer hoog niveau is!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details