Platform voor de bouw
Overig

Creatief met beperkt budget

Het project werd van a tot z gerealiseerd via de Design & Build-formule.

Tekst | Tekst Els Jonckheere | Beeld Bart Gosselin Photography

21 december 2020 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Het ingenieuze ontwerp formuleerde het perfecte antwoord op alle bouwvereisten. Het resultaat? Sportcomplex Veldmeers 2.0 biedt alle troeven om van Laarne een echte sportgemeente te maken.

Het was geen sinecure om een gebouw te ontwerpen dat in een industriële omgeving past en toch de nodige aantrekkelijkheid en openheid voor sporters biedt.

De bevolking in Laarne telt heel wat sportievelingen. Zelfs in die mate dat de bestaande sportinfrastructuur uit zijn voegen barstte. “Daarom besloot het gemeentebestuur het complex uit te breiden”, aldus Eddy Vanden Heuvel, commercieel directeur van Pellikaan Bouwbedrijf. “Er werd een ontwerpwedstrijd gelanceerd, waardoor we de krachten bundelden met Studio Klein Brabant. Wij weten immers als geen ander dat het realiseren van sportinfrastructuur een vak apart is. Al sinds 1947 is de bouw van zwem-baden, tennishallen en andere multifunctionele sportcomplexen een van onze specialiteiten. Deze expertise gieten we in Design & Build-concepten, waardoor we een degelijke kwaliteit, moderne inrichting en snelle uitvoering kunnen garanderen. Het zijn troeven waarmee we ook het gemeentebestuur van Laarne konden overtuigen.”

Een van de paradepaardjes is de dojozaal van 240 m².

To the point ontwerp

Natuurlijk gaf vooral het ontwerp de doorslag. “Het was geen sinecure om een gebouw te ontwerpen dat in een industriële omgeving past en toch de nodige aantrekkelijkheid en openheid voor sporters biedt”, aldus Eddy Vanden Heuvel. “Bovendien moesten we het ingepast krijgen op een erg klein terrein dat aan strikte stedenbouwkundige afstandsregels gebonden is. Uiteindelijk is het een compact, sober en goed leesbaar pand geworden dat ‘to the point’ is.”     

Op de verdieping is een omnivalente zaal ingericht, die aansluit op een groot dakterras.

Twee keer zo groot

Concreet werd aan Sportcomplex Veldmeers maar liefst 2.600 m² benutbare oppervlakte toegevoegd, waarmee de bestaande omvang bijna verdubbelde. Vandaag omvat het gebouw een sportzaal van 38×32 meter, die kan worden opgesplitst in twee deelzalen. Er is een uitschuifbare zittribune voorzien. Daarnaast zijn er nog een vijftigtal vaste zitplaatsen op de promenade op de verdieping. Verder huisvest het gelijkvloers acht groepskleedkamers met douches, een dojozaal van 240 m², een inkomhal en foyer, bergingen en een garage. Op de verdieping is een omnivalente zaal van 17×7 meter ingericht, die aansluit op een dakterras van 42 m².

De sportzaal van 38 x 32 meter kan worden opgesplitst in twee deelzalen.

Kwaliteit met beperkt budget

Pellikaan Bouwbedrijf realiseerde dit project van a tot z via de Design & Build-formule. “Wij zijn niet alleen sterk in het bouwen van sportinfrastructuur, maar ook in het ontzorgen van onze klanten”, aldus Eddy Vanden Heuvel. “Naast de sleutel op-de-deuruitvoering werkten we actief mee aan het ontwerp. We namen tevens de opmaak/aanvraag van de omgevingsvergunning en de buitenaanleg voor onze rekening. Zoals reeds aangegeven, vormde de fysieke beperking van het terrein een pittige uitdaging. Bovendien moesten we ook nog eens met een erg beperkt budget aan de slag. Een juiste materiaalkeuze en maximale inzet van prefabelementen, gecombineerd met BIM en lean, leken ons de beste manier om hierop in te spelen. Dit was de juiste keuze, want Sportcomplex Veldmeers is een visueel aantrekkelijk, duurzaam en kwalitatief gebouw geworden. We hebben eens te meer bewezen dat we met een beperkt budget grootse projecten kunnen verwezenlijken.”    


Jezet Seating – Telescopische tribunes 

Een wedstrijd zonder supporters is als brood zonder zout eten. Vandaar dat De Veldmeers koos voor twee telescopische tribunes met vaste zitjes – samen goed voor 167 plaatsen. Leverancier én installateur van dienst was Jezet Seating, sinds 1973 een van de belangrijkste producenten van vaste en inschuifbare tribunes in Europa. “Onze grote sterkte is dat we het volledige proces in eigen handen houden”, vertelt sales manager Erik Bruschi. “We beschikken over een team van ontwerpers en ingenieurs die samen met de architect en de eindklant de meest geschikte oplossing ontwikkelen. Vervolgens wordt alles gefabriceerd in onze fabriek in Pelt – van grondstof tot volwaardige tribune, inclusief zitjes of stoelen. Ook voor de installatie ter plaatse werken we met eigen mensen. Het format van ‘alles onder één dak’ is uniek voor onze sector. Het is een aanpak die enorm bijdraagt aan de kwaliteit van het eindresultaat. Dat leverde ons intussen al tal van gerenommeerde referenties op, van New York tot Sydney. In België vind je onze tribunes en/of stoelen onder meer terug in de Koningin Elisabethzaal en deSingel in Antwerpen, De Munt in Brussel, het Proximus Theater van Plopsaland in De Panne, de NAVO in Evere, het stadion van KRC Genk …”


Gevitec – Elektriciteitswerken

De uitbreiding van De Veldmeers ging gepaard met heel wat elektriciteitswerken. Pellikaan Bouwbedrijf koos voor Gevitec uit Schoten, dat steevast een totaalpakket biedt. “Zelf zijn we een gecertificeerde partner voor alle elektriciteit”, vertelt assistent-directeur Andy Borghs. “Voor andere specialiteiten werken we samen met partners zoals Microtron (data), Geronika (muziek-installaties) en Argina (brandinstallatie). Elk project wordt persoonlijk, flexibel en met de nodige technische kennis aangepakt. Dit werd ook sterk op prijs gesteld door het gemeentebestuur van Laarne.”

Gevitec plaatste de verlichting (inclusief noodverlichting), die gedeeltelijk wordt aangestuurd via bewegingsdetectoren. “Daarnaast zorgden we voor de data-installatie, de elektrische verdeelborden en kabelgoten, inclusief halogeenvrije bekabeling”, vervolgt Andy Borghs. “Uiteindelijk heeft het gemeentebestuur zelf nog een lot aan ons toegekend, namelijk de uitbreiding van de brandinstallatie. De Veldmeers was een erg interessant project omdat we er een brede waaier van onze kennis en kunde konden demonstreren.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Gemeente Laarne

Architect Studio Klein Brabant (Bornem)

Hoofdaannemer(s) Pellikaan Bouwbedrijf (Zaventem)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details