Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Creatief ontwerp als uniek visitekaartje

De groene kleur van de golvende keramische gevel verwijst naar de bedrijfskleuren en bij uitbreiding naar de duurzame ambities van de onderneming.

Tekst | Tekst Els Jonckheere | Beeld NOA Creatives

22 december 2020 Leestijd 10 minuten

Deel dit artikel

De atypische groene gevelbekleding vervult met verve de rol van aandachtstrekker. Toch beperken de gebouwen zich niet tot visuele draagkracht. Ook op het vlak van duurzaamheid en comfort is de nieuwe uitvalsbasis van Wyckaert een typevoorbeeld van progressiviteit en creativiteit. 

Met meer dan 125 jaar op de teller is Wyckaert levendiger dan ooit. De ruime expertise wordt gekoppeld aan een progressieve en toekomstgerichte visie, waarbij klantentevredenheid, innovatie en duurzaamheid centraal staan. “We zijn wild van bouwen, en dat voel je aan onze aanpak”, vertelt gedelegeerd bestuurder Johan Franceus. “Als familiale onderneming stellen we onze werknemers centraal. Dit resulteert in projectteams die hun job gedreven en met veel enthousiasme uitvoeren. Ze denken mee met de klant, zijn niet bang van een uitdaging, krijgen de ruimte om creatief te denken en streven elke dag naar perfectie. Het is net deze passie die ervoor zorgt dat Wyckaert blijft groeien. Zelfs in die mate dat ons bestaande hoofdkantoor te klein was geworden.”

Het gelijkvloers is opgevat als een ‘plint’, waarop de kantoren zijn gestapeld.

Visibiliteit maximaal benut

Voor Wyckaert was het een uitgemaakte zaak dat het nieuwe hoofdkantoor op de bestaande site moest komen. “De ligging op het knooppunt van de E17 en E40 in Gent is van onschatbare waarde”, aldus Johan Franceus. “Ons bedrijf is niet alleen gemakkelijk bereikbaar. De strategische ligging zorgt eveneens voor immense mogelijkheden op het vlak van visibiliteit. Omdat we deze troef ten volle wilden uitspelen, kozen we voor een nieuwe inplanting aan de kant van de autosnelweg. Daarvoor moesten wel de bestaande loodsen worden afgebroken, met als gevolg dat we ook dienden te investeren in de bouw van een nieuw magazijn. Dit gegeven werd door de architect dankbaar aangegrepen om van onze uitvalsbasis een ware eyecatcher te maken.”

Dansend in het zonlicht

De loods en het kantoorgebouw zijn niet als afzonderlijke entiteiten ontworpen, maar in één omhullende enveloppe gebundeld. “Deze functioneert als uithangbord, mede dankzij de keuze voor een golvende groene keramische gevel”, vertelt Matthias Ingels, projectleider van Wyckaert. “Hierdoor ontstaat een erg mooi visueel effect dat verandert naargelang de hoeveelheid zonlicht die op de golven valt. Uitermate goed gevonden van de architecten, want het is de perfecte beeldtaal voor de veelzijdigheid van Wyckaert. De groene kleur verwijst naar de bedrijfskleuren en bij uitbreiding naar ons streven naar duurzaamheid. De grote glaspartijen en sobere afwerking zijn dan weer een architecturale vertaling van onze transparante en vlakke bedrijfsstructuur.”

Visuele coherentie

Vanop de autosnelweg lijkt de nieuwbouw één groot geheel te vormen. In de praktijk schuilen achter de golvende gevel echter twee afzonderlijke entiteiten die van elkaar gescheiden worden door een binnentuin. “Een fijn detail voor onze werknemers”, aldus de CEO. “Ondanks de drukke omgeving kunnen ze daar nu in alle rust en privacy lunchen of vergaderen.” Met een benutbare oppervlakte van 2700 m² is het nieuwe kantorencomplex bijna dubbel zo groot als de vroegere uitvalsbasis. Het gelijkvloers is opgevat als een ‘plint’, waarop de kantoren gestapeld zijn (in vier gelijke verdiepingen). Beneden bevinden zich de ontvangstruimte, vergaderzalen en de refter die overvloeit in de binnentuin. “Op het kelderniveau is ook een fitness ingericht”, aldus Matthias Ingels. “Dit is een mooi voorbeeld van de inzet die Wyckaert levert om zijn personeel fit en gezond te houden.” De grote luifels werken zonnewerend en zorgen voor een mooi accent. Ze zijn eveneens bekleed met groene keramiek en bezorgen de kantoortoren extra massa. Ook de 4300 m² grote loods is op dezelfde manier afgewerkt, waardoor er sprake is van visuele coherentie.    

Met een benutbare oppervlakte van 2700 m² is het nieuwe kantorencomplex bijna dubbel zo groot als de vroegere uitvalsbasis.

Toonvoorbeeld van duurzaamheid

Zowel het kantorencomplex als de opslagruimte zijn bijzonder energie-efficiënt. De automatisch gestuurde ledverlichting doet haar duit in het zakje en beide gebouwen worden verwarmd en gekoeld door middel van een BEO-veld. Verder werd haast de volledige dakoppervlakte bedekt met zonnepanelen. “Hierdoor zijn we qua energievoorziening zo goed als onafhankelijk van derden”, aldus Matthias Ingels. “In combinatie met een erg goede isolatie halen we een E-peil van minder dan 30, wat voor een kantoor een mooi resultaat is. Aansluitend zorgen twee groendaken van meer dan 4700 m² voor de nodige waterbuffering. Ook op het vlak van mobiliteit werd toekomstgericht gedacht, inclusief laadpunten voor elektrische wagens én fietsen.”

Oog voor detail kenmerkt de nieuwe hoofdzetel van Wyckaert.

Nieuwe technieken verder geëxploreerd

Logischerwijze werd dit project door Wyckaert zelf gerealiseerd. “Het was een mooie opportuniteit om onze kennis inzake BIM en lean verder te verfijnen en ook de uitvoeringstermijn te reduceren”, aldus Matthias Ingels. “Dankzij de toepassing van BIM kon het project immers minutieus uitgetekend en op clashes gecontroleerd worden, waardoor we op de werf niet meer voor verrassingen kwamen te staan. Lean liet dan weer een erg efficiënte werking toe: op gegeven moment waren we in het ene deel de prefabbetonelementen aan het plaatsen, terwijl we in een ander deel het dak dichtlegden en in een derde deel bezig waren met de grondwerken voor het leggen van de vloerplaat. Beide methodes bieden mooie perspectieven om Wyckaert in de toekomst verder te laten uitgroeien tot een toonaangevend en competitief bouwbedrijf.”    


Participanten aan het woord

Stone – Keramische tegels

Natuursteen of keramische tegels? Het was een van de moeilijke keuzes waarvoor Wyckaert kwam te staan bij de bouw van zijn
nieuwe hoofdkantoor. “De bouwheer wilde de look van natuursteen en het gebruiksgemak van keramische tegels”, vertelt Kristof
T’Sjoen, sales manager van Stone. “Op het eerste gezicht een onmogelijke vraag, maar toch konden we een mooi compromis aanbieden. Het huismerk ‘Altra Pietra’ van Stone, geïnspireerd op een uitgelezen selectie natuurstenen, verenigt immers het beste van beide werelden. Dit gamma tegels straalt eenzelfde finesse uit als natuursteen, maar heeft alle technische karakteristieken van high-end keramische tegels. Een proefzone tijdens de bouw van het nieuwe kantoor overtuigde bouwheer en architect. Ze kozen voor de ‘Altra Pietra Duomo Perla’ in het formaat 90×60, die zowel in de kantoren als rondom het gebouw geplaatst zijn. Gezien de grote glaspartijen was het essentieel dat de voegen van binnen naar buiten konden doorlopen, wat tot een bijzonder mooi resultaat leidde.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Patrimbeheer (Gent)

Architect Architecten Achtergael (Gent)

Hoofdaannemer(s) Wyckaert (Gent)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details