Aalst Crematorium SIesegem
02:06
19-02-2019

Crematorium SIesegem | Aalst

Crematorium baadt in het licht en het groen

Met een architectuur die zowel metaforisch als fysiek de overgang van de drukke buitenwereld naar interne rust en sereniteit benadrukt, wordt de functie van het nieuwe Crematorium Siesegem op subtiele wijze in beeld gebracht. Zuivere geometrie en evenwichtige proporties in een heldere omgeving en een rustgevend landschap zijn de kernwoorden van dit speciale gebouw, waar leven en dood nauw met elkaar verweven zijn.

Aalst Crematorium SIesegemDe buitenschil van het nieuwe crematorium bestaat uit betonnen muren waarin de naden zowel verticaal als horizontaal doorlopen.

Net buiten Aalst, in Siesegem, liet de Intercommunale Westlede onlangs een nieuw crematorium bouwen. Bedoeling was een modern en toekomstgericht gebouw te concipiëren dat naadloos de brug met sereniteit en rust slaat. De architect slaagde met glans in dit opzet. Het nieuwe crematorium is een duidelijk leesbaar gebouw met een opeenvolging van ruimtes die in een symbiotische relatie met de rustgevende omgeving staan. Het is een vierkant gebouw van bijna 5.500 m² en een hoogte van 6, 4 meter. “Omdat het slechts één bouwlaag telt, ontstaat er een gevoel van weidsheid”, vertelt Marc Van Berlamont, projectleider bij Jan De Nul Group, dat instond voor de uitvoering. “Bovendien zorgde de architect voor een overvloedige daglichtinval, onder meer door aan beide kanten van de ontvangsthal een gigantisch raam te voorzien.”

Aalst Crematorium SIesegem

De twee ceremoniële zalen fungeren als interne ankerpunten.


Tegenwicht voor verdriet

Binnenin vormen de twee ceremoniële zalen (waarvan één met een capaciteit van zeshonderd personen) de ankerpunten. Dankzij hun inrichting met lichte kleuren – zandgeel, een verwijzing naar zand en stof – én de glazen wand met zicht op een patio die in verbinding staat met het omringende landschap vormen ze een oase van rust en sereniteit. “De groene patio’s, die natuur en licht verenigen, vormen een tegenwicht voor de intense momenten van verdriet bij de nabestaanden”, aldus Marc Van Berlamont. “Dit is al anders dan in de meeste crematoria, maar dit gebouw onderscheidt zich nog op een ander vlak: de technische ruimtes vormen een fundamenteel onderdeel van het ontwerp. De ovens en de schoorsteen, die door een glazen opening in het dak priemt, zijn eveneens uitgevoerd in een zachte zandgele kleur, wat het gevoel van waardigheid en intimiteit nog versterkt.”

Van ruwbouw tot omgevingsaanleg

Aalst Crematorium SIesegem

Het nieuwe crematorium is een duidelijk leesbaar gebouw met een opeenvolging van ruimtes die in een symbiotische relatie met de rustgevende omgeving staan.

Bij de realisatie van dit imposante gebouw kon Jan De Nul Group nog maar eens zijn vakmanschap inzake burgerlijke bouwkunde demonstreren. “Hoewel we meestal geassocieerd worden met grote baggerprojecten in alle uithoeken van de wereld, is onze kennis en kunde veel ruimer”, aldus Marc Van Berlamont.

Aalst Crematorium SIesegem

De architectuur benadrukt zowel metaforisch als fysiek de overgang van drukke buitenwereld naar interne rust en sereniteit.


“Zo zijn we ook erg actief op het vlak van milieutechnieken, offshoreprojecten voor de olie-, gas- en hernieuwbare energiesector én dus ook burgerlijke bouwkunde. In dit project stonden we zowel in voor de ruwbouw als de afwerking. Voorts namen we ook de omgevingsaanleg voor onze rekening. Gezien de functie van het pand, de materiaalkeuze en de architectuur was het echter geen alledaags project. Zo bestaat de buitenschil uit betonnen muren waarin de naden zowel verticaal als horizontaal doorlopen. Er zijn tevens speciale natuurlijke producten gebruikt, zoals polybeton, natuursteen uit Albanië en akoestische spuitplafonds. Vandaar dat er toch vrij veel studiewerk aan de uitvoering voorafging. We zijn overigens bijzonder trots op de omgevingsaanleg met valleien, strooiweides, een vijver in 3D-aanvullingen met beplanting van bloemenweides, bomen, kruiden … Voor Jan De Nul Group is dit project dan ook een mooi visitekaartje dat perfect aantoont wat we in onze mars hebben!”
 

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: Jan De Nul Group
Participanten aan het woord

Icoustic – Akoestische plafonds

Als er één plaats is waar rust en sereniteit moeten heersen, dan is het wel een crematorium. Dat er in het nieuwe crematorium van Aalst bijzondere aandacht werd besteed aan een optimale akoestiek, mag dan ook niet verbazen. Het mooie aan dit project is echter dat een heikel punt werd omgezet in een architecturale meerwaarde. Dit dankzij de toepassing van de akoestische spuitpleisters van Icoustic.

Hét handelsmerk van Icoustic is het totaalpakket van advies, begeleiding en aanneming op het vlak van akoestiek en professionele geluidsabsorptie. “We verzorgen een akoestisch project van a tot z: van voorstudie over projectbegeleiding en installatie tot nazorg”, vertelt oprichter en zaakvoerder Theo De Moor. “Een van onze paradepaardjes is de akoestische pleister. De Sonaspray is een emulsie van cellulosevezels en lijm, die met een spuit op wanden en plafonds wordt gespoten. Hierdoor zijn er geen naden en kan er erg snel bepleisterd worden. Tegelijkertijd zorgt deze oplossing voor een prima akoestiek. Hoe dikker de laag, hoe sterker het geluid geabsorbeerd wordt. Bovendien is de Sonaspray brandvertragend en helpt hij condensatie te voorkomen. Het mooie is bovendien dat hij op alle soorten ondergronden aan te brengen is.”

In het crematorium van Aalst zijn quasi alle plafonds van de ontmoetingskamers, gangen, aula’s en ovenruimte bekleed met een laagje Sonaspray. Er werd geopteerd voor een lichtgrijze uitvoering met een dikte van +/- 50 mm. Projectleider Erik Laporte: “In totaal hebben we een oppervlakte van 3.300 m² behandeld. Het merendeel van de werken gebeurde op de benedenverdieping, waar we een hoogte van 6,5 meter moesten overbruggen. Een opdracht die we met behulp van rolstellingen toch veilig tot een goed einde hebben gebracht. Met gemiddeld vier mensen werkten we ongeveer zes weken aan dit project, wat gezien de omvang een mooi voorbeeld van efficiënt werken is. Crematorium Siesegem is dan ook een realisatie waar we bijzonder trots op zijn.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
IGS Westlede (Lochristi)

Architect
Kaan Architecten (Rotterdam)

Hoofdaannemer(s)
Jan De Nul (Hofstade-Aalst)

Zinkinfo BeneluxEPD Support Programma