Aalst Crematorium SIesegem
02:06
19-02-2019

Crematorium SIesegem | Aalst

Crematorium baadt in het licht en het groen

Met een architectuur die zowel metaforisch als fysiek de overgang van de drukke buitenwereld naar interne rust en sereniteit benadrukt, wordt de functie van het nieuwe Crematorium Siesegem op subtiele wijze in beeld gebracht. Zuivere geometrie en evenwichtige proporties in een heldere omgeving en een rustgevend landschap zijn de kernwoorden van dit speciale gebouw, waar leven en dood nauw met elkaar verweven zijn.

Aalst Crematorium SIesegem

De buitenschil van het nieuwe crematorium bestaat uit betonnen muren waarin de naden zowel verticaal als horizontaal doorlopen.

Net buiten Aalst, in Siesegem, liet de

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: Jan De Nul Group
Participanten aan het woord

Icoustic – Akoestische plafonds

Als er één plaats is waar rust en sereniteit moeten heersen, dan is het wel een crematorium. Dat er in het nieuwe crematorium van Aalst bijzondere aandacht werd besteed aan een optimale akoestiek, mag dan ook niet verbazen. Het mooie aan dit project is echter dat een heikel punt werd omgezet in een architecturale meerwaarde. Dit dankzij de toepassing van de akoestische spuitpleisters van Icoustic.

Hét handelsmerk van Icoustic is het totaalpakket van advies, begeleiding en aanneming op het vlak van akoestiek en professionele geluidsabsorptie. “We verzorgen een akoestisch project van a tot z: van voorstudie over projectbegeleiding en installatie tot nazorg”, vertelt oprichter en zaakvoerder Theo De Moor. “Een van onze paradepaardjes is de akoestische pleister. De Sonaspray is een emulsie van cellulosevezels en lijm, die met een spuit op wanden en plafonds wordt gespoten. Hierdoor zijn er geen naden en kan er erg snel bepleisterd worden. Tegelijkertijd zorgt deze oplossing voor een prima akoestiek. Hoe dikker de laag, hoe sterker het geluid geabsorbeerd wordt. Bovendien is de Sonaspray brandvertragend en helpt hij condensatie te voorkomen. Het mooie is bovendien dat hij op alle soorten ondergronden aan te brengen is.”

In het crematorium van Aalst zijn quasi alle plafonds van de ontmoetingskamers, gangen, aula’s en ovenruimte bekleed met een laagje Sonaspray. Er werd geopteerd voor een lichtgrijze uitvoering met een dikte van +/- 50 mm. Projectleider Erik Laporte: “In totaal hebben we een oppervlakte van 3.300 m² behandeld. Het merendeel van de werken gebeurde op de benedenverdieping, waar we een hoogte van 6,5 meter moesten overbruggen. Een opdracht die we met behulp van rolstellingen toch veilig tot een goed einde hebben gebracht. Met gemiddeld vier mensen werkten we ongeveer zes weken aan dit project, wat gezien de omvang een mooi voorbeeld van efficiënt werken is. Crematorium Siesegem is dan ook een realisatie waar we bijzonder trots op zijn.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Zinkinfo BeneluxEPD Support Programma