Gezien de stijgende behoefte aan daglicht en de dito vraag naar grote glaspartijen, zijn heel wat architecten op zoek naar koepels en lichtstraten die ze naadloos in hun ontwerp kunnen integreren. Laat dat nu net de specialisatie van Skylux zijn! “Natuurlijke lichtinval creëren zit in ons DNA”, klinkt het.
Het verhaal van Skylux gaat terug tot 1954, toen Albert Glorieux een groothandel in glas en spiegels oprichtte. Na verloop van tijd ontdekte hij het enorme potentieel van kunststof en begon hij lichtstraten en lichtkoepels te produceren. Onder de naam AG Plastics groeide het familiebedrijf gestaag uit tot een specialist in daglichtoplossingen. Sinds 2016 gaat de onderneming door het leven als Skylux, met ‘Hello daylight!’ als passende lijfspreuk. “Daglicht is ons vak, en dat mag ook blijken uit onze naam en slogan”, legt marketing manager Veronique Mattheeuws uit.
Het Skylux-gamma bestaat uit drie pijlers: koepels, lichtstraten en rook- en warmteafvoersystemen. “We produceren al meer dan 45 jaar kunststofkoepels en beschikken dan ook over een erg breed aanbod: van enkelwandige tot zeswandige exemplaren (Energy profit-koepel), zowel in acrylaat als in polycarbonaat, en dat in allerhande verschillende afmetingen (van 30 x 30 cm tot 2 x 2,4 m), vormen (vierkant, rond of rechthoekig in bol- of piramidevorm), uitvoeringen (helder, opaal en heatstop) en opties (elektrische kettingmotor, insectengaas, manuele binnenzonwering en/of ledverlichting). In totaal gaat het om bijna 180 al dan niet opengaande varianten”, zegt Veronique Mattheeuws. “Voorts ontwikkelen we ook glaskoepels, die we verdelen onder de noemers iWindow (esthetische lichtkoepels) en iWindow Flex (opengaande lichtkoepels die passen op een bestaande opstand). Ook deze glaskoepels kunnen we aanbieden in grote afmetingen (tot 1 x 2 meter), dus dat zijn evenzeer smaakmakers in ons gamma.”
De tweede specialisatie van Skylux zijn de op maat gemaakte lichtstraten in polycarbonaat en polyester, die afgestemd worden op de vereiste U-waarde, de gewenste overspanning, enzovoort. “Het grote voordeel is dat we niet alleen over alle benodigde certificaten voor doorvalveiligheid (1200 Joule) en brandveiligheid (onder meer Broof(t1)) beschikken, maar eveneens over een eigen montageploeg die onze lichtstraten indien gewenst meteen kan plaatsen”, benadrukt Veronique Mattheeuws. “Tot slot zijn er de RWA-systemen: hetzij in trappenhallen (SKYMAX), hetzij als onderdeel van lichtstraten (CINTRAMAX). Maar ook in dit laatste segment is daglicht een cruciale parameter, en dat wordt op prijs gesteld. Wanneer we architecten vragen waarom ze bij ons komen aankloppen, is het antwoord immers altijd hetzelfde: omdat ze bij Skylux een oplossing vinden voor elke daglichtproblematiek. Ook het feit dat we een volledig Belgische productie hebben en dat we ons al 45 jaar een standvastige partner tonen, blijkt een belangrijk pluspunt te zijn.”