Platform voor de bouw
Groendaken

Dak en gevel als esthetische en ecologische groenbeleving

Olmo-Peeters—ECOWORKS-7—HR-16
Met meer dan vijftien jaar expertise en duizenden gerealiseerde vierkante meters is Ecoworks dé referentie voor hedendaagse, kwalitatieve en ecologische groenvoorziening.

Tekst | Wouter Peeters

Beeld | Ecoworks, Olmo Peeters

16 mei 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Ontwaak met uitzicht over geurende bloemen op uw persoonlijk groendak, lunch met collega’s op de kantoordaktuin, oogst groenten en kruiden op uw eigen groentedak, wandel ’s avonds over het parkdak van een verkeerstunnel naar een gezellig terrasje … Dankzij de vooruitstrevende realisaties van Ecoworks vind je groen op de meest onverwachte plekken.

“Als ecologisch alternatief voor het toenemende aantal airco’s willen we waterverdamping en verkoeling creëren via groendaken en -muren”, zegt John Kinnen.

Sinds 2006 is de corebusiness van Ecoworks het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van groendaken, groengevels en zwemvijvers. De veertig medewerkers van deze kmo met familiale waarden werken aan de stad van de toekomst door de natuur beter in onze verstedelijkte leefwereld te integreren met behulp van groene producten. Bij voorkeur op plekken waar dit niet meteen kan of zelfs onmogelijk lijkt. 

Net als een gewone tuin moet ook een groendak of -gevel ‘leven’ om echt te schitteren, waardoor opvolging en controle belangrijk zijn.

Grenzen verleggen

Als Belgische pionier is Ecoworks dé referentie voor hedendaagse, kwalitatieve en ecologische groenvoorziening. “We realiseren met ons eigen team dagelijks groenvoorzieningen op daken en tegen gevels van de meest diverse gebouwen”, verduidelijkt zaakvoerder John Kinnen. “We kijken, sturen bij en leren van elk nieuw project, zodat we telkens onze grenzen verleggen. We zetten daarbij steeds meer in op een doorgedreven samenwerking met onze opdrachtgevers. We beschouwen onszelf meer als partner dan als leverancier.”

Net als een gewone tuin moet ook een groendak of -gevel ‘leven’ om echt te schitteren, waardoor opvolging en controle belangrijk zijn. Daarvoor creëerde Ecoworks een speciale oplossing, waarbij het dynamische bedrijf zijn realisaties vanop afstand kan monitoren op basis van verschillende parameters. “Zo kunnen wij onze klanten een mooie groenrealisatie garanderen, en dat in de brede zin van het woord,” zegt John Kinnen. 

Ecoworks werkt bij voorkeur steeds met een door regenwater gevoed circuit.

Komaf maken met misvattingen

Genieten en ontzorgd zijn de juiste begrippen, maar soms houdt de markt er nog een afwachtende houding op na ten aanzien van groengevels en -daken. John Kinnen: “Na meer dan vijftien jaar expertise en duizenden gerealiseerde vierkante meters gelooft Ecoworks steeds meer dat een groene stad een duurzame en noodzakelijke weg vooruit is voor de stad van morgen.” 

Ook goed om weten, is dat het een misvatting is dat groengevels en -daken alleen maar water verbruiken. John Kinnen: “De dagelijkse behoefte bedraagt circa 3 tot 6 liter per m², wat in vergelijking met de hoeveelheid CO2 die opgenomen wordt of het gemiddeld waterverbruik voor huishoudens, kleding of voedsel heel relatief is. Daarnaast werkt Ecoworks bij voorkeur steeds met een door regenwater gevoed circuit.”

“We beschouwen onszelf meer als partner dan als leverancier”, benadrukt John Kinnen. (Beeld: Yannick Milpas)

Steden opnieuw laten zweten

Als ecologisch alternatief voor het toenemende aantal airco’s (die de buitentemperatuur verder verhogen) wil Ecoworks steden opnieuw laten zweten. Waterverdamping betekent immers verkoeling, en daar zorgt een groendak of -muur voor. “We willen die groenere stad realiseren via onze expertise”, besluit John Kinnen. “Ons vak is een specifiek metier. Als pionier in België heeft Ecoworks ervaring in de meest diverse groenprojecten. We beschikken over een gedreven team met verschillende kwaliteiten, waardoor we een project tot in de kleinste details kunnen uitwerken: van draagkracht over irrigatie tot windbelasting. Bovendien is Ecoworks voorloper van het ‘internet of things’, zodat we onze projecten vanop afstand kunnen beheren.”  

Om zijn team verder te versterken, is Ecoworks op zoek naar slimme, gedreven, ambitieuze en dynamische (vak)mannen/vrouwen. Talent dat gemotiveerd wil meebouwen aan de groenere leefwereld van morgen is er dus meer dan welkom.    

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details