Platform voor de bouw

De energiecrisis in de bouwsector: hoe de baksteensector mee voor oplossingen zorgt

We waren nog maar net aan het bekomen van de stijgende bouwmateriaalprijzen, of de energieprijzen begonnen de pan uit te swingen – met gasprijzen die meer dan vertienvoudigd zijn. De energiecrisis laat zijn sporen na in alle sectoren, zo ook in de bouwsector. Meer dan de helft van de Belgen vindt zelfs dat het geen goed moment is om te (ver)bouwen. En dat ondanks het feit dat het grote merendeel het energie-efficiënt inrichten van hun woning wel als absolute topprioriteit ziet. Iedereen weet dat bakstenen in een oven worden gebakken en dat je daarvoor uiteraard ook veel energie nodig hebt. Een baksteen bestaat uit natuurlijke, vaak recycleerbare grondstoffen en de productie is bijna afvalvrij, maar we stoten wel CO2 uit. We doen er alles aan om het energieverbruik te optimaliseren, door bijvoorbeeld restwarmte van het bakken te gebruiken om stenen ook te drogen. Maar daarom hoeven we het niet te minimaliseren. Wij willen ons steentje bijdragen aan een duurzaam heden en een duurzame toekomst.

De baksteen op dieet

Gaat de baksteen dan binnenkort in een winterslaap wegens de energiecrisis? Laat ons duidelijk zijn: het bakstenen tijdperk laten we (nog) niet achter ons, maar we zetten de steen wel op dieet. Wij zijn al jaren bezig met een slanke baksteen. Vandaag zijn gevels vaak nog bedekt met een laag van 10 cm gevelsteen. Die tijd ligt binnenkort achter ons. We gaan de baksteen ‘dematerialiseren’. We evolueren naar een baksteen van 7 cm, die exact dezelfde goede eigenschappen heeft. En bovendien heb je er 20 tot 25 procent minder grondstoffen voor nodig en dus ook minder energie. Beter nog: de steen is zo’n 10 procent goedkoper. We produceren de slanke steen al, en gaan de productie op korte termijn uitbreiden naar al onze fabrieken.

De vermageringskuur stopt daar niet

We zijn enkele jaren geleden al gestart met het maken van baksteenstrips van 1,8 cm. Je kan die strips verkrijgen door volle bakstenen te verzagen tot strips, maar Vandersanden was in 2017 de eerste baksteenfabrikant die overschakelde naar de productie van ECO-baksteenstrips, die direct gevormd worden in mallen van 1,8 cm. Goed voor 70 procent minder grondstoffengebruik en 50 procent minder energieverbruik in vergelijking met de traditionele gevelsteen.

Door het gebruik van smallere stenen en/of baksteenstrips heb je meer ruimte voor isolatie in je muren. Wij maken de dematerialiseringsbeweging over de breedte van onze business en zetten ook de straatsteen op dieet. In het hele gamma van onze productiesite in Kessel zal 6 cm de nieuwe standaard zijn, in plaats van 6,7 cm. Dat is een verslanking van meer dan 10 procent. We kijken ook constant naar manieren om nog meer te dematerialiseren, door bijvoorbeeld geperforeerde straatstenen te gebruiken. Daar kunnen we rekenen op een volumeafname van wel 40 procent. Het is vooral geschikt voor parkeerplaatsen, tuinen of opritten, heeft een hoge waterdoorlaatbaarheid en is bij aanleg lichter in gebruik.
Dematerialisering leidt tot het gebruik van minder materiaal en daarmee besparen we niet alleen energie en grondstoffen, maar het lichte gewicht vertaalt zich ook in duurzamer transport.

Together to zero

Het is duidelijk dat de baksteensector, en bij uitbreiding de bouwsector, diepgaand van gedaante zal veranderen. De slankere baksteen is daarbij slechts een van de vele evoluties in de sector.

Bij Vandersanden denken we niet in jaren, maar in generaties, en zitten we in de driver’s seat bij de verduurzaming in de baksteensector, met één duidelijk doel: CO2-neutraliteit in 2050. We spreken hierbij zelfs niet van een ambitie, maar van een belofte. Together to Zero – we zullen deze waarmaken.

De baksteensector zo diepgaand verduurzamen kunnen we echter niet alleen. En dat willen we ook niet. Recent lanceerden we ons Together to Zero-duurzaamheidsprogramma, waarin we de hand reiken naar onze stakeholders om samen de uitdaging aan te gaan om in de toekomst volledig CO2-vrij te opereren en produceren. Vanuit onze filosofie ‘Het mooiste maak je samen’, willen wij iedereen binnen onze industrie de kans geven om zich bij deze beweging aan te sluiten.

We hebben acht domeinen gedefinieerd die ons richting CO2-neutraliteit in 2050 moeten gidsen: dematerialisatie, water management, laag energieverbruik op productielocaties, smart automation, fossielvrije mobiliteit, circulaire materialen & toepassingen, hernieuwbare energie en CO2-arme en negatieve producten. Binnen deze acht domeinen zijn er al heel wat realisaties tot stand gekomen. We gebruiken bijvoorbeeld energiezuinige baksteenovens, zetten de restwarmte van het bakken ook weer in om de stenen te drogen, zijn uitgerust met ruim 35000 zonnepanelen en beschikken sinds kort zelfs over een eigen windmolen. Daar blijft het niet bij: ons wagenpark (inclusief heftrucks) wordt volledig geëlektrificeerd, we zetten in op een retourservice van houten pallets en gebruiken enkel nog verpakking gebruiken die voor minstens 30 procent uit recyclaat bestaat. En we deden lang niet alles alleen: we werken samen met gemeenten in de toepassing van klimaatadaptieve oplossingen en voor de dematerialisatie van de baksteen bundelen we onze krachten met concullega’s en sectorfederaties.

En daar stopt het niet. Together to Zero is een beweging waarvoor we op de bühne willen staan en een belofte die we gaan waarmaken. We wachten niet tot morgen en zijn al geruime tijde onderweg, maar roepen ook op om mee op de sneltrein te springen. Laten we de handen ineen slaan, als industrie, als onderneming en als samenleving.

Nathali Donatz, Group Marketing Director Vandersanden

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details