Platform voor de bouw
Overig

De juiste brandwerende producten voor de juiste toepassing

Asennus-23
Het assortiment voor brandwerende doorvoeren is de nieuwste pijler van Soudal.

Tekst | Filip Van der Elst 

Beeld | Soudal

3 september 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met een breed gamma aan producten, zoals brandwerende schuimen en kits, en met zo’n dertig jaar ervaring op de teller is Soudal uitstekend geplaatst om die levensnoodzakelijke brandveiligheid te garanderen.

“Qua bewustzijn kan het nog een stuk beter. We zien vaak problemen en mistoestanden opduiken, die meestal aan onwetendheid te wijten zijn”, aldus Koen Van Gasse.

Als fabrikant met om en bij de dertig jaar ervaring mag Soudal zich specialist inzake brand-werende oplossingen noemen. Koen Van Gasse, Product Manager bij Soudal: “Dankzij onze ervaring en ons nauwe contact met de markt en de eindgebruikers weten we intussen goed wat onze klanten nodig hebben.” De firma kan terugblikken op een enkele spraakmakende referentieprojecten, zoals het WTC III-gebouw en het nieuwe NAVO-gebouw in Brussel of Het Steen in Antwerpen. 

“Desgewenst ondersteunen we installateurs ter plaatse en leggen we uit waar producten wel of net niet dienen te worden toegepast”, zegt Koen Van Gasse.

Toegankelijke informatie

Soudal legt uiteraard de nadruk op gecertificeerde producten, maar ook op een praktische benadering van de toepassing. De eindgebruiker, architect of aannemer moet snel en eenvoudig toegang hebben tot alle noodzakelijke info om het product correct te gebruiken. “Daarom proberen we ook actief met de klant mee te denken: wat heeft hij of zij nodig in een welbepaalde situatie?” geeft Van Gasse mee. 

Het brandwerend gamma van Soudal omvat drie categorieën. Het afwerken van brandwerende deuren gebeurt via brandwerend schuim (type Soudafoam FR HY), al dan niet in combinatie met een brandwerende kit zoals firecryl FR. Daarnaast zijn er de brandwerende voegafdichtingen. “Dit omvat de aansluiting tussen bepaalde compartimentswanden die brandwerend moeten worden afgedicht”, zegt Van Gasse. Ook hierbij worden dezelfde schuimen en kitten (Soudaseal FR, Soudaflex FR) gebruikt om de brandweerstand te garanderen. Tot slot is er het assortiment voor brandwerende doorvoeren, de nieuwste pijler van Soudal. De openingen rond metalen buizen en kabels, maar ook gewone gaten (blank seals) kunnen immers een brand laten doorslaan. Deze moeten dus brandwerend worden afgedicht. Van Gasse: “Het gamma omvat brandwerende kitten met eventueel brandwerende manchettes (soudacollar P FR), mortels (Soudacompound fr) en andere toebehoren.”

“De eindgebruiker, architect of aannemer moet snel en eenvoudig toegang hebben tot alle noodzakelijke info om het product correct te gebruiken”

Brandveiligheid is een dagdagelijkse bezigheid voor Koen Van Gasse. Naast Product Manager bij Soudal is hij ook vicevoorzitter van PFPA: de Passive Fire Protection Association, ofwel de federatie van Belgische fabrikanten van brandwerende producten. “Hiermee trachten wij onze krachten te bundelen als fabrikanten om de blijde boodschap met één stem luid en duidelijk te verkondigen.”

Grenfell Tower

Brandveiligheid is een ‘hot topic’, zegt Van Gasse: “Dramatische gebeurtenissen in het buitenland, zoals de brand in de Grenfell Tower in Londen, spelen daar een belangrijke rol in. Toch kan het qua bewustzijn toch nog een stuk beter. We zien vaak problemen en mistoestanden opduiken, die meestal aan onwetendheid te wijten zijn. Zo worden de verkeerde producten op de verkeerde plaats gebruikt of is men niet op de hoogte van nieuwe wetgevende ontwikkelingen of product-innovaties. Daarom zou het een goede zaak zijn moesten de controles opgevoerd worden.”

Om de bewustwording bij en kennis van de installateurs op te krikken, geven de experts van Soudal op regelmatige basis opleidingen aan installateurs – desnoods op de werf zelf. “We ondersteunen hen ter plaatse en leggen uit waar producten wel of net niet dienen te worden toegepast”, aldus Van Gasse.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details