Platform voor de bouw
De meerwaarde van het EPC (+)

De meerwaarde van het EPC (+)

De lente is in aantocht. Het ideale seizoen om je woning te verkopen of op zoek te gaan naar een nieuwe woonst. Waren kooplustigen vroeger vooral geïnteresseerd in een grote tuin of een dubbele garage, dan durven toekomstige eigenaars vandaag ook meer en meer te informeren naar de energieprestatie van een woning.

EPC

Het nieuwe EPC+: in plaats van een getal, krijgt elke woning voortaan een kleurenlabel.

 

Op dat vlak brengt 2019 goed nieuws. Het nieuwe Energieprestatiecertificaat (dat lange tijd werd aangekondigd als EPC+) is beschikbaar. Het plusje is weggevallen in de benaming, maar de meerwaarde die het nieuwe EPC te bieden heeft, is onmiskenbaar. Wie zijn woning te huur of te koop zet, moet een Energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen. Een EPC dat minder dan tien jaar geleden is opgemaakt, blijft geldig. Maar ook dan valt te overwegen om het volgens de nieuwe methodologie te laten opmaken. De meest in het oog springende vernieuwing is het energielabel dat de energieprestatie van je woning weergeeft, vergelijkbaar met het energielabel bij elektrotoestellen. In plaats van een getal, krijgt elke woning voortaan een kleurenlabel, gaande van rood (F, een energievretende woning) over oranje (E-D), geel (C-B) naar groen (A, een extra energiezuinige woning). Zelfs A+ behoort tot de mogelijkheden. In dat geval heb je een woning die energie ‘oplevert’. Het nieuwe EPC vermeldt ook hoe de energieprestatie van jouw woning zich verhoudt tot het gemiddelde van jouw woningtype.

Maar daar blijft het niet bij. In het document vindt de (toekomstige) woningeigenaar punt voor punt terug hoe hij zijn woning energiezuiniger kan maken en welke ingrepen (dak, ramen en deuren, muren, vloeren, ruimteverwarming, installaties …) de energieprestatie kunnen verbeteren. Met een raming van de mogelijke kostprijs en handige tips over de beste volgorde.

Naast de Woningpas, die fungeert als het digitale paspoort van je woonst, krijg je met het nieuwe EPC nu ook een energiehandleiding bij je woning. Het document toont het groeipad aan om je woning energiezuiniger te maken, met een beter label tot gevolg. De Vlaamse beleidsmakers zijn ervan overtuigd dat wie een klare kijk heeft op timing kostprijs en verbetertrajecten sneller geneigd is om tot actie over te gaan.

EPC

Het nieuwe EPC toont het groeipad aan om je woning energiezuiniger te maken, met een beter label tot gevolg.

 

Naast extra handige tools voor de burger, heeft de Vlaamse overheid nog meer maatregelen klaar die de woningeigenaars zullen aanzetten tot renovatie. In het Vlaamse Energieplan 2021-2030 is afgesproken dat een woning die vanaf 2021 wordt aangekocht binnen de vijf jaar aan minstens drie van de zes maatregelen moet voldoen: dak-, muur-, vloerisolatie, superisolerend glas, een condensatieketel van maximum vijftien jaar oud en/of een hernieuwbare energieboiler (warmtepomp- of zonneboiler).

Eén en ander zorgt er ook voor dat aannemers en installateurs er zeker van mogen zijn dat er ook de komende jaren veel werk op hen afkomt. Ze doen er ook goed aan de wetgeving en technologische evoluties op de voet te volgen. Komen er warmtenetten in een woonwijk? Is een warmtepompboiler, waar sinds kort een nieuwe premie voor bestaat, mogelijk of kies je toch best voor een zonneboiler? De overheid zit niet stil, de technologie evolueert, de burger is meer en meer geïnformeerd … U volgt toch ook?     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details