Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie brengen de meeste mensen 90% van hun tijd binnen door. Blootstelling aan natuurlijk licht heeft echter veel voordelen: de nachtrust verbetert, schoolprestaties verbeteren en het kan de kans op geestesziekten op bepaalde leeftijden (1) aanzienlijk verminderen. Daarom is het van cruciaal belang dat het circadiaanse ritme (de biologische klok die het aantal uren dat je slaapt en wakker bent regelt) zo weinig mogelijk wordt verstoord. Experts in dit veld zijn stellig dat gebrek aan een bepaald soort licht het lichaam stimuleert om melatonine aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat de biologische klok elke 24 uur op nul wordt gezet, en beschermt het lichaam tegen ontstekingsziekten en veroudering.
Het is duidelijk dat kunstmatige verlichting van binnenruimtes invloed heeft op de productie van melatonine, en uiteindelijk zal het slaappatroon van iemand die veel tijd doorbrengt in gesloten ruimtes worden verstoord.
In 2012 was Josep Carreras, oprichter en CTO van LEDMOTIVE en doctor in de natuurkunde, zich ervan bewust dat ledtechnologie de toekomst van verlichting was, maar dat er nog veel werk aan de winkel was om lichtsystemen te ontwikkelen die het welzijn aanzienlijk zouden verbeteren. Daarom ontwikkelde hij een technologie die zich perfect kon aanpassen aan het circadiaanse ritme van mensen. Dit resulteerde in de spectrale besturingstechnologie van LEDMOTIVE (gepatenteerd in 21 landen) die de reproductie van natuurlijk licht mogelijk maakt, inclusief de veranderingen in licht in de loop van de dag. En dat met de hoogste visuele kwaliteit, zonder hoge lichtsterkten.
Dit systeem combineert het licht van 7 gedifferentieerde kleurkanalen om elk zichtbaar lichtspectrum te kunnen produceren. Hierdoor wordt het mogelijk om het licht dat de grootste schadelijke invloed heeft (bijv. violet licht) te elimineren of aan te passen. Anderzijds kan ook het licht dat de grootste voordelen biedt worden versterkt, afhankelijk van elk moment en elke toepassing. Het dagelijkse zonnepatroon is geen eenvoudige verandering in de tonaliteit van het licht (gecorreleerde keurtemperatuur of Correlated Colour Temperature – CCT) maar eerder een complete en continue evolutie van het spectrum.
Dankzij de technologie van LEDMOTIVE is het mogelijk om een verlichtingssequentie voor circadiaanse cyclussen te programmeren, oscillerend tussen het lichtspectrum van een zonsopgang en dat van een zonsondergang waardoor elk uur een andere variatie van zonlicht wordt geproduceerd. Op deze manier kan de biologische klok worden gesynchroniseerd met kunstmatig licht wanneer blootstelling aan natuurlijk licht wordt verhinderd.
Eind 2018 heeft de raad van bestuur van het bedrijf, dat gevestigd is in Barcelona, een financieringsronde afgesloten die ongeveer 12 maanden eerder was begonnen. Hierdoor kon het bedrijf -het nummer één verlichtingsbedrijf in spectrale besturing met ledtechnologie- in totaal € 1.850.000 verkrijgen, waarvan € 850.000 afkomstig is van het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma “SME Instrument – Horizon 2020”. Volgens Meritxell Carreras, CEO van het bedrijf, wil “LEDMOTIVE uitbreiden en nieuwe internationale markten bereiken zoals Engeland, Frankrijk, België, Duitsland en Zweden.” Meritxell Carreras wijst erop dat vanwege de hoge mate van acceptatie van de technologie in Spanje, vooral in de ziekenhuissector, het niet onwaarschijnlijk is dat zij ook in deze landen een groot marktaandeel kunnen behalen. LEDMOTIVE heeft zijn technologie geïnstalleerd in de nieuwe slimme afdeling intensieve zorg van Vall d’Hebron Hospital in Barcelona, een van de grootste ziekenhuizen in Europa en de grootste in Spanje, voor een betere oriëntatie en sneller herstel van de patiënten. Hier werd 21 maart gebruikt als model voor het licht, dus dankzij LEDMOTIVE-technologie is het altijd lente op de afdeling intensieve zorg.
De toepassingsmogelijkheden van dit verlichtingssysteem zijn eindeloos. In scholen bijvoorbeeld, om de prestaties van studenten te verbeteren. Het kan ook nuttig zijn op kantoren om het algemeen welzijn en de productiviteit van werknemers te verbeteren. Of zelfs in Scandinavische landen, om de seizoensgebonden depressies vanwege gebrek aan zonlicht tegen te gaan.