Platform voor de bouw
De Pen | Luc Hellemans, CEO Lantis

De Pen | Luc Hellemans, CEO Lantis

SamenWIJrken

2021 wordt aanvankelijk allicht nog meer van hetzelfde, maar het nieuws over een vaccin stemt hoopvol en moet de finish van de marathon in het vizier brengen.

Voor onze organisatie gaat 2020 de geschiedenisboeken in als het jaar waarin we, na vele jaren van intense voorbereiding, de omgevingsvergunningsaanvraag indienden voor de Oosterweelwerken op de Antwerpse rechter-oever. Als alles goed gaat, hebben we die op het moment van publicatie van dit magazine ook daadwerkelijk verkregen van de Vlaamse regering. Eindelijk, hoor ik u misschien opnieuw mompelen.

Tot voor een paar jaar geloofde wellicht niemand in onze sector dat het Oosterweelproject ooit werkelijkheid zou worden. Burgerbewegingen en overheden spraken niet meer met elkaar, wat het licht aan het einde van de tunnel deed uitdoven. Het Toekomstverbond dat in 2017 werd ondertekend, zorgde voor een kentering. Én voor een nieuw project. Oosterweel gaat niet langer over het sluiten van de Ring van Antwerpen, het gaat over een toekomstproject voor een sterke Antwerpse regio waar economie en leefbaarheid elkaar versterken, waar én groene ruimte én ruimte om te ondernemen wordt gecreëerd.

Die shift in het project kwam er niet alleen dankzij enkele handtekeningen onder de tekst van een Toekomstverbond. Die shift kwam er vooral dankzij een mental shift: net zoals je een pandemie niet kan stoppen door enkel op nationaal niveau te denken, kan je een project van de omvang van de Oosterweelverbinding niet realiseren als je alleen maar aan je eigen belangen denkt.

Om ook onze opdrachtnemers daarvan te overtuigen, hebben we als Lantis een voor België nieuw type contractvorm geïntroduceerd: het NEC-contract (New Engineering Contract). Kort samengevat komt het erop neer dat we in maximale transparantie zullen samenwerken aan het project: we delen àlles met elkaar, onze successen en onze tegenslagen. Vanuit dit gemeenschappelijk belang ontstaat een nieuwe dynamiek van samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, een samenWIJrking. Wij hebben er ontzettend veel goesting in!

Ik wens u een deugddoend afscheid van 2020 toe en veel vreugde voor het nieuwe jaar.  

De pen wordt doorgegeven aan Bart Verhulst, CEO van BESIX Infra.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details