Platform voor de bouw
Nieuws

De Pen | Peter De Smet, bestuurder-architect bij Bressers Architecten

foto_de-pen-kopieren

11 augustus 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het nieuwe normaal

In mijn 28-jarige professionele loopbaan heb ik al veel zien veranderen, maar volgens mij zullen de huidige coronaomstandigheden de rollercoaster niet kunnen afremmen, ondanks het feit dat we de afgelopen maanden het gevoel hadden dat we even stilstonden. Corona als extra uitdaging voor een architectenbureau.

De ‘lockdown’ deed ons plotsklaps beseffen wat écht telt: onze gezondheid. Zonder erom te vragen kregen we het bevel om alle activiteiten te verplaatsen van een kantoor- naar een thuisomgeving. Het sociale contact binnen een werkplek viel weg. Alle context viel weg. En een noodgedwongen experiment begon …

Gelukkig zijn we al wat gewoon, want de veerkracht en flexibiliteit van de architect wordt eigenlijk voortdurend op de proef gesteld: een steeds strenger worden EPB-regelgeving, een stijgende vraag naar een betere ruimtelijke, architecturale en ecologische kwaliteit van onze bouwprojecten, watertoetsen, verwevingstoetsen, woningtype-toetsen, toegankelijkheidstoetsen, duurzaamheidstoetsen, kwaliteitskamers, enzovoort. We houden rekening met opdrachtgevers, gebruikers, omwonenden, bouwmeesters, overheden, politici, beleidsnota’s en allerlei (overheids)instanties die de veiligheid, toegankelijkheid, historische waarde, leefbaarheid, energie-efficiëntie én de archi-tecturale en technische kwaliteit van het eindproduct moeten bewaken.

Gelukkig zijn architecten creatieve, wendbare wezens en zijn we jarenlang getraind tijdens onze opleiding, stage en praktijk om – onder druk – origineel, vernieuwend en ‘out of the box’ uit de hoek te komen. Het coronavirus legt ons enkel nog een paar bijkomende beperkingen op. Het maakt ons alleen vindingrijker, al is het maar in de manier van communiceren. Het aantal videoconferences is in één maand tijd met 400 % gestegen. Maar waren we al niet gewend geraakt aan het op poten zetten van allerlei platformen, het communiceren met allerhande bestands-formaten en het digitaal ‘stroomlijnen’? Het telewerken is in ons bureau met 70 % gestegen. Maar mogelijkheden tot thuiswerk in combinatie met glijdende uren waren al geïmplementeerd binnen onze organisatiestructuur. Samengevat: adaptatie, inspelen op nieuwe trends en het vermogen om nieuwe informatie en regels te implementeren: het zit ondertussen ingebakken onze genen.

Het ‘postcoronatijdperk’ kan alleen maar leiden tot nieuwe opportuniteiten, wijzigende samenwerkings- en
samenlevingsvormen, aangepaste omgevingen, polyvalente en multifunctionele aanpassingsgerichte gebouwen, sociale vernieuwingen en ‘corona-proof’ projecten. Dus ook al lijkt het alsof we even hebben stilgestaan: de wereld is snel veranderd. Het houdt ons als ondernemend architectenbureau alert. Al zijn we dat dus altijd al geweest …    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details