Platform voor de bouw
De Pen | Tom Deloose, CEO bij Avapartners Architects & Planners

De Pen | Tom Deloose, CEO bij Avapartners Architects & Planners

Pleidooi voor een betaalbaar stadsleven

Als neofiet in de wereld van de bouw, volgeling van een rij voorname voorgangers in deze reeks, neem ik in volle bescheidenheid, maar daarom niet zonder plezier deze pen op. En laat bescheidenheid nu ook net het thema zijn waarover ik het de komende 350 woorden wil hebben: bescheiden wonen, betaalbaar wonen, ‘affordable housing’ dus.

Willen we Vlaanderen onttronen als koning van de plattelandsverkaveling en lintbebouwing én onze thuisregio de kroon van weldoordacht urbanisme laten opzetten, dan moeten er dringend meer mensen in de stad gaan wonen. De stad biedt namelijk talloze voordelen en eindeloze oplossingen voor heel wat macro-economische, -sociale en -ecologische problemen die zich vandaag stellen. Toegegeven, helemaal onpartijdig ben ik niet – ik ben zelf een rabiate stadsmus. Maar enkele jaren geleden woonde ik nog in een vingerhoedgroot Westhoekdorp. En hoe gezellig nostalgisch je het Vlaamse platteland ook kan vinden (en dat doe ik!) – met zijn lokale barden en bieren, dieren en devoties – performant is het helaas niet. Een stad daarentegen genereert boeiende en innovatieve patronen en bewegingen op het vlak van transport, cultuur, onderwijs, sport, spel, architectuur, geschiedenis en economie, maar tegelijk ook stille rust en groen geluk. Onze toekomst, beste lezer, ligt in de stad. 

De alsmaar stijgende prijzen van stadswoningen baren me echter zorgen. Hoe kunnen we ons als gemeenschap in steden gaan organiseren als de gemiddelde leerkracht, bankbediende, architect, ambtenaar en zelfstandige zich geen eenvoudige stadswoning meer kunnen permitteren? De vastgoedprijzen zijn buiten proportie. We moeten dringend actie ondernemen en als bouwwereld modellen en concepten bedenken en implementeren die kostenefficiënt, vooruitstrevend en toekomstbestendig zijn. Architecten kunnen in hun ontwerpen spelen met de parameters van materialen, planindelingen en nieuwe vervaardigingsmogelijkheden. Ze kunnen oplossingen bedenken – niet vanuit hun eigen silo, maar samen met andere bouwpartners – in het spanningsveld tussen serieel bouwen en individueel eigenaarschap, standaardisatie en flexibiliteit, compactheid en ruimtelijke beleving, logische structuren en
intelligent detail, onnodige kosten besparen en noodzakelijke investeringen doen. En ze kunnen het bouwproces zelf efficiënter organiseren en sturen (uiteraard ook samen met de andere bouwpartners): beheerste samenwerking en moedig ondernemerschap kunnen vast en zeker voor een rationeler prijsbeleid zorgen.

Conclusie: onmiddellijk aan de slag! Of nee, we wachten tot morgen. Met zicht op de stad zet ik wat Bill Evans op en nip ik van een bescheiden bel cognac.  

De pen wordt doorgegeven aan Jan De Moor, algemeen directeur bij Artes Woudenberg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details