Platform voor de bouw
De revival van groen in een drukke stad

De revival van groen in een drukke stad

Duurzame groendaken met drielaagse opbouw

In tijden van luchtvervuiling en een nakende betonstop ziet iedereen graag groen opduiken in zijn omgeving. De vrije ruimte voor een park- of tuingevoel wordt helaas schaars. Met duurzame groendaken in alle maten en vormen biedt NATUROOF een praktisch alternatief.

Simon Casier en Matthias Leperre zorgen met hun bedrijf NATUROOF voor hoogwaardige groendaken en daktuinen in het straatbeeld. Met een achtergrond als industrieel ingenieur – de ene in de bouw, de andere milieukundig – beschikken ze over heel wat technische knowhow. Bovendien hebben ze een sterke visie op de manier waarop groen (opnieuw) zijn plaats kan opeisen in onze steeds verdichtere steden.

img_3686-kopieren

Als het regent, fungeren groendaken en daktuinen als een natuurlijke buffer.

Drielaagse opbouw

“Elk project is anders. We zoeken dus samen met de klant naar de geschikte invulling voor zijn of haar dak”, zegt Simon Casier. Als verdeler van Optigrün, Duits specialist in groendaken, draagt NATUROOF kwaliteit hoog in het vaandel. Dat blijkt onder meer uit de keuze voor een drielaagse opbouw. Ieder groendak moet voor NATUROOF minstens 35 liter water per vierkante meter kunnen bufferen.

Aan de basis – net boven de dakstructuur – wordt een beschermende en vochthoudende laag voorzien. Dit beschermdoek zorgt voor een mechanische bescherming van de dakdichting. Hierop wordt een drainage- en bufferlaag geplaatst. Deze laag voorziet de planten van een reserve in drogere tijden en zorgt voor een goede drainage van het water naar de afvoer. Hierop komt de substraatlaag, met een in Duitsland gemengd substraat, volgens alle geldende normen. Bovenaan wordt tot slot de vegetatielaag aangeplant – meestal
een mix van sedum, grassen en andere beplanting, maar ook uitgebreidere beplanting is mogelijk.

“Die combinatie van drie lagen zorgt voor een betere plantengroei”, legt Simon Casier uit. “Bij de keuze voor een groendaksysteem was een sterk resultaat met een lange levensduur prioriteit nummer één. Een groendak zonder buffer-laag wordt door Optigrün nooit aangeraden. Drainage zonder buffer is enkel
geschikt voor onder niet-beplante zones, zoals verharding. Dat is voor ons trouwens een van de redenen waarom we Optigrün gebruiken.”

img_3680-kopieren

“Elk project is anders. We zoeken samen met de klant naar de geschikte invulling”, zegt Simon Casier.

Voor platte en hellende daken

Het scala van groendaken is breed. Naast een sedum- of natuurdak bestaan er specifieke varianten zoals het ‘solargroendak’. De uitgekiende vegetatie van dit type groendak remt de temperatuurstijging in de zomer af door water te verdampen. Hoge temperaturen leiden – ironisch genoeg – tot een rendementsverlies van zonnepanelen. Solargroendaken resulteren dus in een hogere energieopbrengst en een mooier uitzicht. “Ook hellende daken kan je overigens een groen karakter geven. We passen de invulling dan uiteraard aan, voor daken die onder een hoek 5 tot 45 graden geïnstalleerd zijn. Volwaardige daktuinen behoren eveneens tot de mogelijkheden.”

Er gelden natuurlijk wel een aantal belangrijke voorwaarden voor extensieve groendaken. Zo moet de dakstructuur 100 kilogram gewicht per vierkante meter aankunnen en moet er sprake zijn van een wortelwerende dakdichting. Bovendien is het water van een groendak moeilijker te recupereren, dus ook daar moet je rekening mee houden.

img_2633-kopieren

Op de vierde verdieping van WZC Zilversterre is een daktuin van 800 vierkante meter ingericht.

Esthetische troef met praktische voordelen

Voor veel klanten is het visuele aspect doorslaggevend. Toch zijn er nog heel wat andere voordelen verbonden aan een groendak. “De eigenaars van een woning genieten van het thermisch en akoestisch isolerend effect. Hun dak krijgt ook een langere levensduur dankzij de beplanting”, licht Simon Casier toe. “Maar ook de maatschappij heeft baat bij groendaken. Bij regenval vormen ze een natuurlijke buffer. Het regenwater vloeit trager weg en wordt dus als het ware deels gestockeerd op de groendaken.”

NATUROOF werkt voor particulieren en bedrijven. Zo plaatste het onder meer het daktuinsysteem en de beplanting voor het groendak van WZC Zilversterre in Gent. Een onderhoudsvriendelijke daktuin van liefst 800 vierkante meter op de vierde verdieping.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details