Als totaalaanbieder van al deze technieken timmert Kreon hard aan innovatie met oog op de toekomst. Met sensoren die alle ingebouwde technieken vraaggestuurd bedienen. Voor maximaal comfort en een gezond binnenklimaat. Thuis en op het werk.
Terwijl de dreiging van COVID-19 in onze nek blijft hijgen, is gezonde binnenlucht belangrijker dan ooit. In de strijd tegen de verspreiding van het virus spelen ook de klimaatplafonds van Kreon graag hun rol. “Gaan we de crisis oplossen met klimaatplafonds? Neen. Maar dankzij goede luchtcirculatie kan je de verspreiding van het virus binnen je eigen gebouw wel tegengaan”, zegt sales manager
Marnix Schrooyen. “Via nieuwe technologieën stellen we de ventilatie nog beter af op de menselijke aanwezigheid in een bepaalde ruimte en kunnen we nog beter voor zuivere lucht zorgen, en dat bovendien op een energie-efficiënte manier.”
Kreon maakt al sinds eind jaren 80 systeem-plafonds. De firma vloeide voort uit de wens om verlichting te integreren in de vlakken van een interieur. Lichtarmaturen moesten onzichtbaar zijn en opgaan in de wanden en het plafond. Een avant-gardistisch idee dat destijds hoge ogen gooide. Om die integratie nog beter te kunnen waarmaken, begon Kreon deze vlakken zelf te maken. Vandaag zijn de plafonds overgebleven. Al zijn de gelijkenissen met de plafonds van toen uiteraard minimaal. De mogelijkheden breiden voortdurend uit, inclusief moderne technieken.
“Aanvankelijk waren dit gewone metalen plafonds met verlichtingsmogelijkheden. Door de jaren heen zijn er steeds dingen toegevoegd, op aanvoelen van de markt. Denk maar aan akoestische panelen, ingebouwde luidsprekers of ventilatie en klimatisatie”, legt Marnix Schrooyen uit. De verwarming en koeling in klimaatplafonds werkt met een soort koperen serpentine. Die loopt in verschillende lussen over het plafond. Het water dat door het buizenwerk stroomt, geeft warmte af of onttrekt ze aan de omgeving. “Een erg efficiënte manier van verwarmen en koelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een airco.”
Kreon blijft innoveren. Momenteel werkt het bedrijf aan de integratie van sensoren in zijn plafondsystemen. Via een eerste pilootproject in de eigen kantoren in Milaan test het actief de mogelijkheden van datavergaring, analyse en het automatisch aansturen van de technieken.
In functie van een efficiënt gebruik van de ruimte, energiezuinigheid en het comfort van de gebruikers.
“Dat geldt voor alle technieken waarmee onze plafonds uitgerust zijn. Wordt er in een ruimte al een tijdje geen aanwezigheid meer gedetecteerd, dan worden de lichten vanzelf gedoofd. De dimbare leds passen zich door de dag heen aan de intensiteit van het natuurlijk licht aan. En het CO-gehalte in de lucht bepaalt de sterkte van de ventilatie. Het zijn maar enkele voorbeelden”, benadrukt Schrooyen. “De komende maanden zullen we volop experimenteren om de juiste connecties op poten te zetten en het gedrag van onze technieken te bestuderen. Zodat we uiteindelijk naadloos geïntegreerde sensoren kunnen inzetten voor maximaal comfort en een gezonde woon- en werkomgeving.”