Linden, De Victorie

De bezoekers van ‘De Victorie’ krijgen het gevoel dat ze even terug in de tijd gekatapulteerd worden.

02:06
21-06-2019

De Victorie, Linden | Horeca in een achttiende-eeuws kader

Onlangs werd de laatste hand gelegd aan de grondige renovatie en restauratie van de Beauffort in Linden. Op de site, die zich tot een gerenommeerd Belgisch wijndomein moet ontpoppen, bevindt zich nu ook een statig en smaakvol pand dat een restaurant, brasserie en feestzaal huisvest en dat de naam ‘De Victorie’ kreeg. De voormalige kasteelhoeve is met veel oog voor detail en respect voor de authentieke achttiende-eeuwse elementen getransformeerd.

De vierkantshoeve is aan de voorkant ingericht als een brasserie met terras. Daarnaast is een doorgang naar het binnenerf gecreëerd, dat dienstdoet als terras van het restaurant. “Het restaurant zelf is ondergebracht in de achterste vleugel”, vertelt architect John Eyers. “De schuur die op de hoeve aansluit, is verbouwd tot een feestzaal en grenst aan een binnentuin.”

Linden, De Victorie

Een transparant glazen volume dat de oude varkensstallen vervangt herbergt nu de keuken van het restaurant.

 

Beschermd verleden

Het voornaamste uitgangspunt in dit project was een maximaal behoud van de authentieke hoeve. “Om een transparanter geheel te verkrijgen, zijn de varkensstallen en bijgebouwtjes afgebroken”, aldus architecte Els Louis. “De waardevolle elementen zijn echter zo veel mogelijk bewaard en uitgelicht. Zo hebben we de originele dakstructuur niet alleen geconserveerd, maar ook zichtbaar gemaakt aan de binnenkant. Met name in de schuur springen de bijzondere kolommen en dakgebinten in het oog. De oorspronkelijke functies van de bestaande gebouwen zijn leesbaar gebleven. De oude poorten en deuropeningen zijn waar mogelijk bewaard en functioneel ingezet. Zelfs de kasseien op het binnenerf zijn nog de originele exemplaren. De dakbedekking die de tand des tijds niet had doorstaan, is vernieuwd met behulp van gelijkaardige leien. De enige grote verandering is dat de buitenmuren in het wit gekaleid zijn. Toch heeft deze ingreep geen enkele impact op het authentieke karakter en het uitzicht van de hoeve, waardoor de bezoekers van ‘De Victorie’ het gevoel krijgen dat ze even terug in de tijd worden gekatapulteerd.”

Nieuw versterkt oud

Nochtans voegde Jaspers & Eyers Architects ook nieuwe elementen toe aan het pand. “Qua materiaalkeuze en kleuren zijn deze ondergeschikt aan de hoeve, maar tegelijkertijd zetten ze de uitstraling van het gebouw kracht bij”, vervolgt architect Els Louis. “Een mooi voorbeeld daarvan is het transparante glazen volume dat de oude varkensstallen vervangt en de keuken van het restaurant herbergt. De bezoekers kunnen er niet alleen de koks aan het werk zien, maar krijgen op die manier ook zicht op de binnentuin aan de andere kant van het gebouw.”

Linden, De Victorie

In de schuur springen de bijzondere kolommen en dakgebinten in het oog. (Interieur: Schevenels Project Interieurs)

 

Renovatie met uitdagingen

Een bouwvallig pand omtoveren tot een uniek geheel waar authenticiteit moderne architectuur ontmoet: het was een uitdaging die aannemer Vandebos met veel enthousiasme aanging. “We kregen de opdracht om dit project wind- en waterdicht af te leveren en mochten ook de wegenis en de terrassen aanleggen”, vertelt projectmanager Renaat Vaesen. “Aangezien we ons profileren als partner van zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten en ook negentig jaar ervaring kunnen voorleggen, waren we de geknipte partij om deze opdracht te realiseren. Een groot deel van de werken is met een eigen mensen verwezenlijkt, en de rest hebben we uitbesteed aan onderaannemers die dezelfde filosofie inzake kwaliteit en deadlines onderschrijven. Natuurlijk heeft zo’n restauratieproject de nodige verrassingen in petto, maar intussen hebben we voldoende kennis en maturiteit om dergelijke euvels constructief aan te pakken. De Victorie was verre van een gemakkelijk project en vergde van onze mensen heel wat creativiteit en doorzettingsvermogen. Maar dat hebben we ervoor over, zeker als het leidt tot zo’n prachtig eindresultaat. De Victorie is een aanrader voor fijnproevers met oog voor architecturale details. We zijn dan ook trots dat we aan dit uitdagende project hebben mogen meewerken.”   

Tekst: Els Jonckheere 
Beeld: © Jaspers-Eyers Architects

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
VMF (Linden)

Architect
Jaspers-Eyers Architects (Brussel)

Hoofdaannemer
Vandebos (Alken)

molenbeek-quartier-tivoli-vue-13-161020-kopierenAntwerpen Watt Toren en Electricity