Genk De Villardell

Aan de Sint-Martinuskerk verrijst een nieuwbouwproject met 84 appartementen.

01:42
21-02-2019

De Villardell | Genk – Groene oase vlak bij stadscentrum

Het centrum van Genk krijgt er in de loop van 2019 een kwalitatief woongebied bij: De Villardell. Aan de Sint-Martinuskerk verrijst een nieuwbouwproject met 84 appartementen. Verdeeld over vier moderne blokken, moet De Villardell een zachte overgang tussen het dense stadscentrum en het groene buitengebied creëren.

Genk   De Villardell

De Villardell ontleent zijn naam aan het ‘Zwaard van Vilardell’, een van de bekendste mythologische zwaarden uit de geschiedenis van Catalonië.
Sint-Maarten van Tours versloeg er volgens de legende een draak mie. Die Sint-Maarten is de patroonheilige van Genk en meteen ook degene naar wie de nabijgelegen kerk vernoemd is. De naamgeving vloeit dus voort uit de cultuur van de gemeente, net zoals het project is ingebed in het bestaande stadsweefsel.

Focus op groen

Het project is het resultaat van een publiek-private samenwerking (pps), die al in 1998 startte en verlengd werd om de zone achter de Sint-Martinuskerk verder te ontwikkelen. Het stadsbestuur heeft de gronden verkocht om deze pps mogelijk te maken en het eindresultaat te kunnen beïnvloeden. Het concept werd ontwikkeld door het Limburgse architectenbureau a2o architecten, dat eveneens de Limburgse zorgacademie en de nieuwe gebouwen van scholengemeenschap Kasog ontwierp. Met een focus op groen in het ontwerp – dankzij groendaken en overvloedige beplanting op het centrale plein – moet De Villardell het beste van twee werelden combineren: stedelijke nabijheid en een rustige, natuurlijke woonomgeving. De ontwikkeling grenst aan de noordzijde aan een groene helling, terwijl de aanleg van groene aders tussen de appartementen een geleidelijke overgang van stad naar natuur garandeert.

Divers publiek

Het Genkse woonproject omvat 84 appartementen van verschillende types en groottes – van 65 tot 200 vierkante meter – en moet een divers doelpubliek aantrekken. Aannemer van dienst was Cordeel Hoeselt, dat opereerde in opdracht van Vlaeco – een samenwerking tussen Vlaeynatie, Aertssen en Cordeel. Wouter Moons, projectleider bij Cordeel Hoeselt: “Alle appartementen beschikken over een zuidgericht terras en de duplexen op de bovenste verdieping over een extra ruim terras met zicht op het binnenplein en de stad. De bewoners van de gelijkvloerse appartementen hebben dan weer toegang tot een privatieve tuin.”

Qua gevelbekleding koos de architect voor een blauw-rood gesinterde baksteen. Die zal, in combinatie met de kleiklinkers van de verharde delen in de buitenaanleg, een rustieke en warme atmosfeer creëren. Dat rustieke aspect wordt op zijn beurt onderbroken door strakke en massieve geprefabriceerde betonelementen, die een moderne architectuur verhullen. Moons: “Om de link tussen stad en natuur nog duidelijker te maken, renoveren en privatiseren we de verbindingstrap tussen de Molenstraat en het groene binnenplein van De Villardell.”

Parkeren in de stad

Met De Villardell willen de aannemers niet alleen de woon-, maar ook de parkeergelegenheid in Genk kwalitatief opwaarderen. Moons: “Onder het wooncomplex legden we een parking van twee verdiepingen aan, met plaats voor ruim 280 auto’s. Een deel ervan komt toe aan de bewoners van De Villardell, de andere worden verder ontwikkeld door de stad. Op die manier verlagen we de parkeerdruk in het centrum.” De eerste appartementen van De Villardell zullen klaar zijn in maart 2019 en worden verkocht via Theunis Vastgoed. Tegen het einde van het jaar moet het volledige project afgerond zijn.

Tekst: Jeroen Schreurs
Beeld: Cordeel, Wikipedia
Participanten aan het woord

Vliegen – Sanitair

Met De Villardell verhoogt het Genkse gemeentebestuur de woonkwaliteit in het centrum van de stad. De nieuwbouwappartementen vlak bij de Sint-Martinuskerk moeten zowel bewoners als passanten een rustige plek bieden, midden in de drukte. Een van de partners die het project mee tot stand brengt, is de firma Vliegen. Het installatiebedrijf uit Bree installeert er de sanitaire voorzieningen. “We plaatsen de sanitaire installaties, inclusief aan- en afvoerleidingen voor de sanitaire toestellen, regenwateraan- en afvoer en de pompen. Rond deze periode werken we de sanitaire toestellen in de eerste twintig appartementen af en zijn we bezig met het leidingwerk van het volgende woningblok.”

Vliegen staat bekend als specialist in sanitaire installaties. De kwaliteit die het bedrijf levert, wordt sterk gewaardeerd. “In combinatie met onze concurrentiële prijs zorgt dat voor een uitgebreid orderboekje”, zegt Vliegen. “We werken ook altijd samen met kwalitatieve partners, zoals Geberit voor de materialen, Giacomini voor de leidingen in de chape en Lambrechts als sanitaire groothandel.”


Erro Heating – HVAC

Erro Heating specialiseert zich in verwarming en ventilatie, koeling en sanitair, zowel voor particulieren als voor de industrie. Het bedrijf uit Opglabbeek zorgde in Genk voor de HVAC-technieken in het Villardell-project. “Voor ons is het een middelgroot project, met 84 appartementen en een tiental handelspanden”, zegt Rob Brands, zaakvoerder van het Limburgse bedrijf. “We rusten alle units uit met ventilatie type D van Vasco, en in de penthouses voorzien we ook de vloerverwarming. Voorts plaatsen we in alle appartementen uiteraard ook de nodige radiatoren en ketels.”

Erro Heating werkt regelmatig samen met Cordeel. “We leveren een goede service, en doen dat tegen een sterke prijs. Cordeel is daarom, denk ik, een heel goede klant van ons, zowel op het vlak van residentiële als industriële projecten. Zo installeren we nu ook de HVAC-technieken in het Omnicol-project in Ham, bij Tessenderlo”, sluit Brands af.


A.I. Electro Technics – Elektrische installatie

A.I. Electro Technics, een elektrotechnisch installatiebedrijf uit Tessenderlo, werkte samen met Cordeel aan De Villardell. “We voerden de volledige elektrische installatie uit”, zegt Georges Schildermans, zaakvoerder van het Kempische bedrijf. “We plaatsten er een middenspanningscabine, de nodige kilowattuurmeters voor de verschillende appartementen, de data-voorzieningen, de telefonie en de elektrische installatie van de algemene delen en van de individuele appartementen.”

Het project gaat eveneens gepaard met de realisatie van twee ondergrondse parkeergarages, die aan de stad Genk zullen toebehoren. Daar voorzag A.I. Electro Technics ook de branddetectie, de brandveiligheidsinstallatie en de RWA. “We werkten al veel met Cordeel samen, in verschillende projecten”, zegt Schildermans. “Onze grootste troef is dat we ons steeds zeer soepel opstellen, ten voordele van de klant. We passen ons immers snel aan aan veranderende omstandigheden. Dat hebben aannemers en bouwheren graag.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Vlaeco (Antwerpen)

Architect
a2o architecten (Hasselt)

Hoofdaannemer(s)
Cordeel (Hoeselt)

Middelgrote Vlaams-Brabantse GazellenSafehouse