Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

De Villardell | Genk – Groene oase vlak bij stadscentrum

21 februari 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het centrum van Genk krijgt er in de loop van 2019 een kwalitatief woongebied bij: De Villardell. Aan de Sint-Martinuskerk verrijst een nieuwbouwproject met 84 appartementen. Verdeeld over vier moderne blokken, moet De Villardell een zachte overgang tussen het dense stadscentrum en het groene buitengebied creëren.

Genk   De Villardell

De Villardell ontleent zijn naam aan het ‘Zwaard van Vilardell’, een van de bekendste mythologische zwaarden uit de geschiedenis van Catalonië. Bisschop Sint-Maarten van Tours versloeg er volgens de legende een draak mie. Die Sint-Maarten is de patroonheilige van Genk en meteen ook degene naar wie de nabijgelegen kerk vernoemd is. De naamgeving vloeit dus voort uit de cultuur van de gemeente, net zoals het project is ingebed in het bestaande stadsweefsel.

Focus op groen

Het project is het resultaat van een publiek-private samenwerking (pps), die al in 1998 startte en verlengd werd om de zone achter de Sint-Martinuskerk verder te ontwikkelen. Het stadsbestuur heeft de gronden verkocht om deze pps mogelijk te maken en het eindresultaat te kunnen beïnvloeden. Het concept werd ontwikkeld door het Limburgse architectenbureau a2o architecten, dat eveneens de Limburgse zorgacademie en de nieuwe gebouwen van scholengemeenschap Kasog ontwierp. Met een focus op groen in het ontwerp – dankzij groendaken en overvloedige beplanting op het centrale plein – moet De Villardell het beste van twee werelden combineren: stedelijke nabijheid en een rustige, natuurlijke woonomgeving. De ontwikkeling grenst aan de noordzijde aan een groene helling, terwijl de aanleg van groene aders tussen de appartementen een geleidelijke overgang van stad naar natuur garandeert.

Divers publiek

Het Genkse woonproject omvat 84 appartementen van verschillende types en groottes – van 65 tot 200 vierkante meter – en moet een divers doelpubliek aantrekken. Aannemer van dienst was Cordeel Hoeselt, dat opereerde in opdracht van Vlaeco – een samenwerking tussen Vlaeynatie, Aertssen en Cordeel. Wouter Moons, projectleider bij Cordeel Hoeselt: “Alle appartementen beschikken over een zuidgericht terras en de duplexen op de bovenste verdieping over een extra ruim terras met zicht op het binnenplein en de stad. De bewoners van de gelijkvloerse appartementen hebben dan weer toegang tot een privatieve tuin.”

Qua gevelbekleding koos de architect voor een blauw-rood gesinterde baksteen. Die zal, in combinatie met de kleiklinkers van de verharde delen in de buitenaanleg, een rustieke en warme atmosfeer creëren. Dat rustieke aspect wordt op zijn beurt onderbroken door strakke en massieve geprefabriceerde betonelementen, die een moderne architectuur verhullen. Moons: “Om de link tussen stad en natuur nog duidelijker te maken, renoveren en privatiseren we de verbindingstrap tussen de Molenstraat en het groene binnenplein van De Villardell.”

Parkeren in de stad

Met De Villardell willen de aannemers niet alleen de woon-, maar ook de parkeergelegenheid in Genk kwalitatief opwaarderen. Moons: “Onder het wooncomplex legden we een parking van twee verdiepingen aan, met plaats voor ruim 280 auto’s. Een deel ervan komt toe aan de bewoners van De Villardell, de andere worden verder ontwikkeld door de stad. Op die manier verlagen we de parkeerdruk in het centrum.” De eerste appartementen van De Villardell zullen klaar zijn in maart 2019 en worden verkocht via Theunis Vastgoed. Tegen het einde van het jaar moet het volledige project afgerond zijn.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details