Platform voor de bouw
Nieuws

De wereld ondergaat momenteel een ontwikkeling gezien de bevolking.

jason-briscoe-UV81E0oXXWQ-unsplash-1

25 januari 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Gezien de gemiddelde leeftijd van de wereldbevolking hebben wij op dit moment te maken met een vergrijzing. Deze ontwikkeling heeft invloed op diverse gebieden. Zo heeft onder meer de markt zich aangepast. De vraag naar hulpmiddelen voor in huis is immers sterk toegenomen vanwege de vergrijzing.

De hulpmiddelen maken het dagelijkse leven voor personen op leeftijd iets gemakkelijker. Zo kan traplopen een behoorlijke uitdaging zijn door de beperkte mobiliteit waar ouderen mee kampen naarmate zij ouder worden. De hulpmiddelen, zoals een traplift, helpen de ouderen een veilig, gemakkelijk leven te leiden in eigen omgeving. Een verhuizing of inschakeling van hulp kan hierdoor uitgesteld worden. In een woning kunnen diverse soorten trapliften gemonteerd worden. In dit artikel richten wij ons op de soorten trapliften en de verschillen in eigenschappen. Lees snel verder.

Welke soorten trappen zijn er?

De soorten trapliften zijn over het algemeen voornamelijk afhankelijk van het soort trap. Voor een wenteltrap zal er immers een ander soort trap geplaatst worden dan wanneer er sprake is van een rechte trap. Hieronder delen wij de soort trappen die voorkomen in Nederland:

 • Rechte trappen
 • Smalle trappen
 • Trap met bochten
 • Spiltrap (treden zitten vast aan de as van de trap)
 • Wenteltrap (treden worden ieder afzonderlijk ondersteund)

Welke soort trapliften bestaan er?

Afhankelijk van het soort trap zijn er diverse soorten trapliften verkrijgbaar in Nederland.

Traplift voor rechte trappen

Deze traplift is het meest gemakkelijk te produceren en plaatsen en om die reden op financieel vlak ook het meest aantrekkelijk. Er hoeft immers geen rekening gehouden te worden met eventuele bochten. Hierdoor zal de productie sneller plaatsvinden en zal de installatie gemakkelijker verlopen. Bovendien is dit soort ook gemakkelijker tweedehands te krijgen, omdat er minder maatwerk bij komt kijken. De traplift bij een rechte trap zal binnen enkele uren geïnstalleerd zijn. Dat is fijn!

Let op: bij dit soort trapliften geldt: hoe langer de trap, hoe duurder de traplift.

Smalle trap

In Nederland zijn er veel panden die voorzien zijn van een smalle trap. Ook in deze woningen is het mogelijk om een traplift te plaatsen. Het is hierbij echter wel zeer belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de mogelijkheden. Het is immers zonde als de traplift de gehele trap bezet, waardoor de trap voor bezoekers niet meer normaal te bewandelen is. Hiervoor is het mogelijk om een inklapbare traplift aan te schaffen, zodat er ruimte kan worden gecreëerd na de rit. Bij een smalle trap zal er ook meer meetwerk aan voorafgaan. Door dit intensieve werk zal de prijs traplift voor een smalle trap iets hoger liggen ten opzichte van de prijs van een traplift voor een rechte trap. Het is in veel gevallen wel mogelijk om traplift subsidies aan te vragen.

Trap met bochten

De meeste trappen in Nederland bestaan uit een of meerdere bochten. Indien jouw woning een veel voorkomende trap heeft, is het mogelijk dat er trapliften bestaan die geschikt zijn voor jouw trap, waardoor maatwerk niet nodig is. Dit kan een hoop kosten schelen, aangezien maatwerk in de meeste gevallen duurder is dan een standaard formaat die direct leverbaar is. Ook bij een wenteltrap is dit mogelijk, dus ga vooraf zeker op onderzoek uit of er standaard trapliften voor jouw trap verkrijgbaar zijn. Het bevestigen van een traplift op een trap met bochten zal veel werk vergen, waardoor de installatie iets langer kan duren en bovendien iets prijziger zal uitvallen dan de trapliften prijs bij een rechte trap.

Rolstoelgebruikers Indien jij in een rolstoel zit, zal een trap altijd een obstakel zijn. Gelukkig zijn er inmiddels diverse trapliften beschikbaar die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. De plateautraplift is voorzien van een plateau in plaats van een stoel, waardoor de gebruiker zijn of haar rolstoel gemakkelijk mee kan vervoeren. De gebruiker kan in de rolstoel blijven zitten tijdens de rit, waardoor het de persoon in kwestie ook nauwelijks energie kost om de volgende verdieping te bereiken. Dat is fijn!

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details