Platform voor de bouw
De Zwemkom als groepsspeler
Het sportbad van 25 meter heeft zeven banen en een beweegbare bodem.

De Zwemkom als groepsspeler

De dynamiek van het gebouw nodigt uit tot ontmoeting en interactie, en versterkt het potentieel van de site. Hoge gebruiks-ergonomie, flexibiliteit en ontdekking staan centraal. De warme bakstenen en de houten accenten creëren een harmonische architectuur, in dialoog met de omgeving.

Het peuter- en recreatiebad is uitgerust met glijbanen en spelelementen.

Het zwembad in het centrum van Wevelgem, net naast het gemeentehuis, was dringend aan vervanging toe. De gemeente zag hier een opportuniteit om meer sporten te bundelen en koos er dan ook voor om het bestaande zwembad een nieuwe plek te geven op campus Sportspoor. Daar waren al een sporthal, voetbalveld en Finse piste aanwezig. Het team – bestaande uit Algemene Bouw Maes, LD-Architecten, VK Architects & Engineers en EEG Group – sleepte de Design & Build-opdracht in de wacht. LD-Architecten injecteerde ruim veertig jaar ervaring en specialisatie inzake recreatie- en sportinfrastructuur in het bouwteam.

Het toegankelijke karakter weerspiegelt zich ook in de vormentaal van het gebouw. De hoeken zijn afgezwakt, zodat er een alzijdig volume ontstond dat de cafetaria en de sportdienst herbergt.

Het karakter van een binnentuin

Vanaf de straat is De Zwemkom niet zichtbaar. De sportzone ligt een stukje dieper dan de andere bebouwing. Als ware het een soort van binnentuin, met het groene karakter en de aantrekkelijke dynamiek die je van een patio verwacht. De nieuwbouw met zwembaden, kleedkamers, lokalen en cafetaria staat helemaal op de perceelsgrens. Hij vormt een buffer voor de omliggende bewoning en vrijwaart het open karakter van het terrein.

Orfee Barthier, zaakvoerder en architect bij LD-Architecten: “Het sportcomplex bakent de site af, maar faciliteert tegelijk de vlotte circulatie. Die doorwaadbaarheid was voor ons een absolute prioriteit. Het toegankelijke karakter van het project weerspiegelt zich ook in de vormentaal van het gebouw. De hoeken zijn afgezwakt, zodat er een alzijdig volume ontstond. Die zachte grenzen nodigen uit tot wat wij ‘overhoeks ontmoeten’ noemen.”

Aan de open kant van de site domineren grote raampartijen, die voor een nauw contact met de buitenwereld en een weids panorama zorgen.

In het ontwerp hield LD-Architecten niet enkel rekening met de site. Ook de omgeving was een bepalende factor. Het gelijkvloers en de verdieping worden visueel subtiel van elkaar gescheiden door een horizontale baksteenstrook. Zo onderscheidt het robuuste zwembadgedeelte zich van de lichte metalen structuur die de cafetaria en de sportdienst herbergt. Dit geeft de architectuur een natuurlijke dynamiek. Aan de open kant van de site domineren grote raampartijen, die voor een nauw contact met de buitenwereld en een weids panorama zorgen. Aan de andere kant van het gebouw garanderen kleine ramen de nodige discretie voor de naburige bewoners.

Zwemplezier voor jong en oud

De zweminfrastructuur van De Zwemkom is ontworpen op maat van alle gebruikers. Het sportbad van 25 meter heeft zeven banen en een beweegbare bodem. Aansluitend is er een instructiebad van 7,5 bij 10 meter voorzien. Het peuter- en recreatiebad is uitgerust met glijbanen en spelelementen. “Net zoals op de volledige site staan ontmoeting en interactie centraal in het zwembadgedeelte”, legt Orfee uit. “De glijbaan is bijvoorbeeld geschikt voor twee gebruikers tegelijk. Ze kunnen wedstrijdjes doen en zichzelf blijven uitdagen.”    

Het robuuste zwembadgedeelte onderscheidt zich van de lichte metalen structuur die de cafetaria en de sportdienst herbergt.

Zo valt er altijd iets nieuws te ontdekken. Een grote passerelle biedt de aanwezigen een fraai zicht op het volledige zwemcomplex. Ouders die hun kinderen willen aanmoedigen tijdens de zwemles? Of die gewoon mee
willen genieten van de waterpret beneden? Het is perfect mogelijk. De opdracht voor De Zwemkom was niet min: innovatieve recreatie creëren. LD-Architecten vulde het compacte project in met verfrissende ideeën. “Niet per se nieuwigheden”, benadrukt Orfee. “Vaak ging het om elementen die in andere projecten al aan bod zijn gekomen, maar waar we nu een nieuwe kijk op zochten. De slimme schakeling tussen de baden bijvoorbeeld, waarmee je eenvoudig een sportiever of net recreatiever geheel creëert in het zwemcomplex. Het resultaat van deze grote denkoefening en constructieve samenwerking tussen alle bouwpartners is een tijdloos project.”   

Granox – Trappen en leuningen
Stevige leuningen zijn belangrijk in een zwembadomgeving. Tegelijk vormen het vocht en de gebruikte producten ook een uitdaging voor de materialen. Gelukkig heeft onderaannemer Granox de nodige ervaring met zwembadprojecten. Al een kwarteeuw werkt de firma uit Gits (nood)trappen, leuningen, valbeveiliging en nog veel meer toepassingen uit in inox, staal en glas. Telkens op maat van het project en zijn specifieke vereisten. Zo ook voor het zwembad in Wevelgem. De inox leuningen in de zwemomgeving werden uitgevoerd in een speciale inoxkwaliteit en bovendien elektrolytisch gepolijst. Zo zijn ze bestand tegen het uitdagende binnenklimaat. Het aandeel van Granox in de bouw van De Zwemkom beperkte zich echter niet tot het eigenlijke zwembad. In de andere ruimtes, zoals de burelen, voorzag het familiebedrijf gepoederlakte handgrepen en leuningen. Aan weerszijden van de verbindingsgang werden glazen structurele borstweringen geplaatst. En ook de twee buitentrappen zijn van de hand van zaakvoerder Ghislain Ramboer en zijn team. “Beide trappen zijn op maat gemaakt. De ene werd gegalvaniseerd, de andere is gepoederlakt. Ze zijn niet enkel functioneel, maar
dragen door hun ontwerp en afwerkingstechnieken ook bij aan de architecturale uitstraling van het gebouw.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Gemeente Wevelgem
Architect LD-Architecten (Kortrijk)
Hoofdaannemer(s) Algemene Bouw Maes (Gent)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details