Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Deinze Leietheater | Toegankelijk theater voor cultuurminnend Deinze

img_1988

14 november 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Geflankeerd door het Museum van Deinze en de Leiestreek licht het nieuwe Leietheater subtiel op in zijn omgeving. Met dank aan de witte geglazuurde bakstenen en de architecten. Zij haalden de wedstrijdopdracht binnen en gaven zo ruim honderd kandidaten, inclusief gerenommeerde buitenlandse architectenbureaus, het nakijken.

Dat architectenbureaus TRANS architectuur | stedenbouw en V+ een duidelijke visie hebben en er 100 procent voor gaan, bleek al in de eerste fases van de aanbesteding. De architecten kozen resoluut voor een andere site dan de bouwheer voorstelde. Het voorstel kwam nochtans niet van de minste: het was de Vlaams Bouwmeester die de oproep lanceerde. “Door een andere site voor te stellen, bleef de initiële locatie vrij voor parkruimte en parkeerplaats”, licht architect Bram Aerts van TRANS architectuur | stedenbouw toe. “Het wegwerken van de nood aan een ondergrondse parking onder het theater elimineerde in één klap een belangrijk deel van de bouwkost.”

Focus op toegankelijkheid

Cultuur is voor iedereen. Net daarom besteedden de architecten extra aandacht aan de toegankelijkheid van het gebouw. Ze kozen voor een compact, nagenoeg vierkant grondplan. Goed 95 procent van de publieke delen bevindt zich op het gelijkvloers. Andermaal een voordeel van de nieuwe locatie, met een grotere oppervlakte en dus minder nood aan het stapelen van de functionele ruimtes tot gevolg.

Die strategie bleek een schot in de roos, want TV TRANS V+ haalde de opdracht binnen. De concurrentie was nochtans groot. Ook uit het buitenland, tot een gekend Japans bureau toe. Bram Aerts: “We hebben ervaring met dit soort culturele gebouwen. We weten wat belangrijk is en hoe we aan de wensen tegemoet kunnen komen. In Bree realiseerden we bijvoorbeeld een theater, samen met een Nederlandse partner. En ook in Gentbrugge werken we aan een cultuurproject.”

Ode aan Emile Claus

Voor de bouwmaterialen liet het architectenteam zich inspireren door de omgeving. En door de culturele geschiedenis van de streek, met onder andere het werk van schilder Emile Claus. Zijn landschappen komen tot leven door het lichtspel in de schilderwerken. “De benedenbouw in glas en aluminium is aangevuld met een bovenbouw in witte geglazuurde baksteen”, aldus Bram Aerts. “Dat verwijst naar het Museum van Deinze en de Leiestreek, met zijn witgeschilderde bakstenen. Tegelijk is het een verwijzing naar Claus. Afhankelijk van het weer tekenen de bakstenen zich nadrukkelijk of gedempt af tegen de hemel.”

Binnen zijn het vooral natuurlijke materialen die de boventoon voeren. Beton – zowel glad, gepolierd als gepolijst – is er aangevuld met kersen- en eikenhout. Die floreren vooral in de vorm van deuren en wanden. En bieden tegelijk akoestische voordelen. Functionaliteit en esthetiek in één klap!  

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details