Aan de voorkant wisselen open en gesloten vlakken elkaar af, wat in combinatie met de inpandige terrassen voor een dynamische gevel zorgt.

01:21
06-01-2020

Dendermonde, GAW Augustijnen | ​​Ontmoeten als architecturale insteek

GAW Augustijnen bevindt zich op de hoek van de Bogaerdstraat en de Dijkstraat, net naast de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. De hoek werd benut om een transparante inkomzone met een volledig beglaasde ontmoetingsruimte en open doorsteek naar het binnengebied te creëren. Deze doorsteek is ingericht als tuin, met zitbanken en een petanquebaan, die tevens als opstelzone voor de hulpdiensten fungeert. De verticale circulatiekern met de liften en de trap is in de binnenhoek van het gebouw gepositioneerd.

Elke woonunit kan optimaal genieten van natuurlijke lichtinval.

Optimale sociale interactie

Het pand telt vier bouwlagen, waarvan de hoogste in het dakvolume geïntegreerd is. “Gezien de beperkte toegelaten bouwdiepte, opteerden we voor doorzonwoningen die door middel van een open gaanderij gekoppeld zijn aan de tuinzijde”, aldus Wim Vinckier van De Vloed Architects. “Deze doet eveneens dienst als ontmoetingsterras, waarmee we de vraag naar sociale interactie tussen bewoners en bezoekers maximaal invulden. Idem dito voor de langs drie zijden beglaasde ontmoetingsruimte die ‘scharniert’ tussen de straat en het binnengebied. Aan de straatzijde beschikken de woningen over een ruim privéterras van minstens 10 m².” 

Gezien de beperkte toegelaten bouwdiepte werd er geopteerd voor doorzonwoningen die door middel van een open gaanderij aan de tuinzijde gekoppeld zijn.

Mooie integratie in straatbeeld

Het complex is ongeveer 2.350 m² groot (inclusief terrassen en gaanderij) en is opgetrokken in beton. Wim Vinckier: “Aan de voorkant wisselen open en gesloten vlakken elkaar af, wat in combinatie met de inpandige terrassen voor een dynamische gevel zorgt. Het evenwicht tussen de horizontale en verticale geledingen van de gevels biedt een verschaling op maat van de buurt, waardoor dit eerder grootschalige wooncomplex geenszins het straatbeeld domineert. Achteraan resulteren de gaanderijen in een open gevelbeeld. Via het gebruik van duurzame en kwalitatieve afwerkings-materialen beoogden we een tijdloze uitstraling die ook functioneel is. Zo kozen we voor een lichtbruin geschakeerde paramentsteen die mooi aansluit bij de Academie. De wanden en het plafond van de inpandige terrassen zijn in een jasje van witte sierpleister gestoken om het licht maximaal te weerkaatsen naar de leefruimtes. Dankzij de grote raam-partijen, het bronskleurige schrijnwerk en de dito borstweringen en de witte betonnen trappen en terrassen is er sprake van een fris ogend en coherent geheel dat perfect in deze oude stadsbuurt past.”    

 

Achteraan resulteren de gaanderijen in een open gevelbeeld.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Sterrebeek Sterea