Platform voor de bouw
Jaarboek

Deskundige gevelrenovatie geeft kustgebouwen tweede jeugd

IMG_8980
Residentie Seawolf in Koksijde werd integraal in een nieuw kleedje gestopt.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | ABG

9 maart 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Appartementsgebouwen aan de kust renoveren, is voer voor specialisten. Naast de specifieke omgevingsomstandigheden en de bijbehorende bouwtechnische uitdagingen is ook het esthetische plaatje van steeds groter belang. Vandaar dat de VME geregeld gaat aankloppen bij studiebureau ABG, dat op zijn beurt een beroep doet op de uitgebreide expertise van gespecialiseerde aannemers om de meest complexe projecten tot een goed einde te brengen. Dit was eveneens het geval bij de gevelrenovatie van residentie Seawolf in Koksijde en residentie Bonaventure in Sint-Idesbald.

Er zijn ook terrassen gecreëerd voor de gelijkvloerse appartementen van residentie Seawolf, die aansluiten op een groenzone.

ABG is een bouwkundig studiebureau dat gespecialiseerd is in gevel- en terrasrenovaties van appartementsgebouwen. Deze situeren zich doorgaans aan de kust, waarbij ABG wordt ingeschakeld door de VME (Vereniging van Mede-Eigenaars). “Alles begint bij de syndicus van het gebouw in kwestie, die ons vraagt om een bepaald probleem te onderzoeken”, vertelt ing. Koen Gheysens. “Vervolgens gaan we een à twee dagen ter plaatse om studies en metingen uit te voeren. Op basis daarvan maken we een analyse en stellen we mogelijke oplossingen voor, inclusief een prijsraming. Daarbij proberen we te focussen op de lange termijn, zodat de eigenaars en bewoners twintig à dertig jaar verder kunnen zonder grote onderhoudskosten. Nadien gaan we op zoek naar gespecialiseerde aannemers die vertrouwd zijn met renovatieprojecten aan de kust. Het betreft niet enkel herstel en bescherming van betonstructuren die zijn aangetast door de zilte zeelucht, maar ook isolatie en ingrepen in functie van de esthetiek. Vroeger had het technisch-functionele aspect de bovenhand bij dergelijke gevelrenovaties (onderhoud, herstel en conservering), maar de laatste jaren wordt er steeds meer belang gehecht aan de creatie van architecturale meerwaarde.”

Een van de voorwaarden voor de renovatie van residentie Seawolf was om de terrassen van 40 à 50 centimeter breed te vergroten naar 1 meter.

Residentie Seawolf 

Een treffend voorbeeld van die voortschrijdende evolutie naar ‘totaalrenovaties’ is residentie Seawolf in Koksijde. Dit klassieke appartementsgebouw in silex-beton werd integraal in een nieuw kleedje gestopt. “Een van de voorwaarden voor de renovatie was om de terrassen van 40 à 50 centimeter breed te vergroten naar 1 meter. Nadat we groen licht hadden gekregen van een gespecialiseerde stabiliteitsingenieur zijn we aan de slag gegaan, al bleek het in de praktijk toch nog een stuk complexer te zijn dan we vooraf hadden verwacht. We hebben bijkomende onderzoeken gedaan – onder meer de vloer van een appartement uitgebroken om na te gaan hoe de wapening geplaatst was – om qua gewichten, diktes, uitkragingen enzovoort tot een geschikte oplossing te komen.”

Residentie Bonaventure is een appartementsgebouw aan het einde van de zeedijk in Sint-Idesbald, vlak naast duinenhelling Mieke Hill.

“Een extra uitdaging was dat er geen beroep kon worden gedaan op de bekistings- en verankeringstechnieken die doorgaans toegepast worden bij nieuwbouw, waardoor het bijna allemaal handwerk was. Het was dus zaak om de platgetreden paden te verlaten en de nodige inventiviteit aan de dag te leggen. Naast bredere terrassen kreeg het Seawolf-gebouw ook een volledig nieuwe gevelafwerking – een combinatie van natuursteen en gelijmd metselwerk – die voldoet aan de hedendaagse isolatienormen. Tot slot hebben we terrassen gecreëerd voor de gelijkvloerse appartementen, die aansluiten op een groenzone. Daardoor heeft residentie Seawolf nu zelfs de allure van een nieuwbouw.”    

Residentie Bonaventure voor renovatie.

Residentie Bonaventure 

Een ander fraai renovatieproject aan de kust is residentie Bonaventure in Sint-Idesbald, een appartementsgebouw aan het einde van de zeedijk, vlak naast duinenhelling Mieke Hill. “Daar was sprake van veel betonschade, waardoor meerdere betonelementen verwijderd moesten worden. Daarnaast hebben we samen met aannemer IBT tevens de buitenruimte op het gelijkvloers heraangelegd, een deel van het buitenschrijnwerk vervangen en de terrassen vernieuwd, die een stuk mooier en gebruiksvriendelijker zijn dan voorheen, inclusief zicht op zee. Qua gevelbekleding is er geopteerd voor een combinatie van natuursteen en crepi, wat tot een mooi eindresultaat leidde”, legt ing. Koen Gheysens uit.    

Qua gevelbekleding is er bij residentie Bonaventure geopteerd voor een combinatie van natuursteen en crepi, wat tot een mooi eindresultaat leidde.
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details