Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Deskundige gevelrenovatie voor geteisterde Amelinckx-blok

IMG_1262 kopiëren
Alle terrassen zijn vernieuwd, waarbij de bewoners extra ruimte winnen doordat de balustrades kops bevestigd zijn.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Bureau voor Expertise en Architectuur

25 maart 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Deze ‘Amelinckx-blokken’ dateren van het einde van de jaren zestig van vorige eeuw en zijn een begrip in de streek. In opdracht van syndicus Immo Van De Woestijne stopte renovatie- en restauratiespecialist IBT nv uit Wetteren Residentie Fabiola 3 de voorbije maanden in een nieuw kleedje, onder de deskundige auspiciën van Bureau voor Expertise en Architectuur.

Toen de Amelinckx-blokken destijds werden opgetrokken, kleefde er heel wat prestige aan het ambitieuze project. Hoogbouw in een provinciestad als Sint-Niklaas: het sprak tot de verbeelding, zeker omdat de duizend appartementen zich in een groene parkomgeving bevinden. Moderne stadsontwikkeling avant la lettre dus, al begint de tand des tijds inmiddels zwaar door te wegen. “Zoals je vaak ziet bij dergelijke gebouwen, zijn alle structurele onderhoudswerken in het verleden op de lange baan geschoven en moet er plots erg veel tegelijkertijd gebeuren om de woonkwaliteit op peil te houden”, vertelt Karen Van De Woestijne, zaakvoerder van Immo Van De Woestijne. “Samen met Joost Beke van Bureau voor Expertise en Architectuur hebben we een masterplan opgesteld om Residentie Fabiola 3 gefaseerd te renoveren. De vernieuwing van de westgevel is pas afgerond. Nu volgt het ondergrondse niveau, om in 2024 tot slot ook de oostgevel aan te pakken.” 

De vernieuwing van de westgevel van Residentie Fabiola 3 is pas afgerond.

Uitloging en vorstschade

De structurele renovatie van Residentie Fabiola 3 komt geen minuut te vroeg, want het gebouw was in slechte staat. “Het probleem met dergelijke apparte-mentsblokken is dat ze doorgaans geen waterdichting hebben, met esthetische degradatie en technische problemen zoals uitloging van het beton tot gevolg”, legt Joost Beke uit. “Ook bij Fabiola 3 was dat het geval. Heel de terrasstructuur is gedemonteerd tot op het naakte beton, waarbij we tevens vorstschade aantroffen. Er moest dus eerst nog een flink aandeel betonrenovatie gebeuren alvorens de nieuwe vloeropbouw kon worden aangebracht. Gelukkig konden we rekenen op een vakkundige aannemer, die de nodige ervaring heeft met dergelijke projecten. Alle terrassen zijn vernieuwd, waarbij de bewoners extra ruimte winnen doordat de balustrades kops bevestigd zijn.” 

Oplossingsgerichte aanpak

“IBT nv uit Wetteren heeft hier uitstekend werk geleverd, wat in coronatijden toch niet evident was”, benadrukt Karen Van De Woestijne. “Net op het moment dat de afbraakwerken achter de rug waren en de heropbouw zou starten, werd de ‘lockdown’ afgekondigd, dus dat vergde heel wat aanpassingsvermogen. Een ander pluspunt was dat IBT nv zeer oplossingsgericht te werk ging en actief meedacht. Ze voeren niet zomaar klakke-loos uit, maar zetten al hun bouwtechnische expertise in om een echte meerwaarde te creëren. Bij Fabiola 3 uitte zich dat in de optimalisatie van de balustrades, verankeringen, afvoerpijpen, verdoken terrasafwatering, vloeropbouw … Tot grote tevredenheid van de bewoners, die in de wolken zijn met het eindresultaat!”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details