Platform voor de bouw
Diamond, Gent | Splinternieuw Diamond-gebouw verdient de beste pompen

Diamond, Gent | Splinternieuw Diamond-gebouw verdient de beste pompen

In Gent krijgt de buurt rond het Sint-Pietersstation een grondige make-over. Een van de parels aan de kroon wordt ongetwijfeld het Diamond-kantoorgebouw. Nu het skelet van het imposante complex er staat, was het aan SPIE om werk te maken van de HVAC-installatie. Met het oog op een feilloze implementatie en optimale prestaties van de pompen opteerde het voor de kwaliteit en de betrouwbaarheid van Grundfos.

Aan de horizon van het Gentse Sint-Pietersstation is een ruwe diamant verschenen. De werken voor het nieuwe Diamond-kantoorgebouw van projectontwikkelaar Global Estate Group zitten in de laatste rechte lijn. Het gebouw bestaat uit een sokkel met een patroon dat gebaseerd is op de historische architectuur van de Gentse binnenstad. Daarboven komt een glazen volume dat zo is vormgegeven dat het een weerspiegeling van een diamant vormt. In totaal zal het complex 17.000 m² kantoorruimte herbergen, verspreid over zes verdiepingen. Eenmaal volledig afgewerkt, zal het gebouw een pareltje zijn op het vlak van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Daarvoor werden alle BREEAM-parameters ter harte genomen.   

Technische puzzel leggen

Diamond Gent

Jo T’jampens: “Het was van belang om met zeer kwalitatieve pompen te werken die voldoende vermogen en toereikende debieten in de longen hebben. De keuze voor Grundfos lag dan ook voor de hand.”

 

Om het HVAC-gedeelte tot een goed einde te brengen, werd er een beroep gedaan op de expertise van SPIE. Samen met zijn collega Roland Umans fungeerde Jo T’jampens als projectmanager. “Op basis van de specificaties van het studiebureau hebben we de volledige verwarming en koeling uitgetekend, ontworpen en geplaatst. Hetzelfde geldt voor de ventilatie. De technische ruimte bevindt zich helemaal bovenaan het gebouw. Gezien het specifieke ontwerp, dat zich aandient als een samenspel van dakvlakken onder verschillende hoeken, was het geen sinecure om de technische puzzel te leggen. Vanaf de bovenverdieping vertrekken acht schachten, die in verbinding staan met de klimaatplafonds. Op de technische verdieping staan drie luchtgroepen die de geconditioneerde lucht via deze schachten naar de kantoren stuwen. De bijhorende roosters zijn ingewerkt in de klimaatplafonds.”

Juiste modellen koppelen aan parameters

Pompen vormen een cruciaal onderdeel in het HVAC-gebeuren. SPIE koos daarom resoluut voor de producten van Grundfos. “De technische uitdaging bestond erin om de juiste vermogens en debieten op de juiste plaats te krijgen”, verduidelijkt T’jampens. “Aangezien de ∆t bij klimaatplafonds het best klein gehouden wordt, is het van belang om met zeer kwalitatieve pompen te werken die voldoende vermogen en toereikende debieten in de longen hebben. De keuze voor Grundfos lag dan ook voor de hand. Voor ons is dit een van de geprefereerde merken, net dankzij die technische degelijkheid, de goede ondersteuning en de brede beschikbaarheid.” SPIE voerde zelf de nodige berekeningen uit in functie van de vermogens, debieten en opvoerhoogtes. Grundfos koppelde er de juiste modellen aan op basis van de parameters.

Vlotte samenwerking

In totaal ging het om circa negentien pompen, stuk voor stuk voorzien van frequentiesturing met het oog op efficiënt gebruik. T’jampens: “Op zich waren het standaardpompen die we door onze jarenlange samenwerking goed in de vingers hebben. De implementatie leverde dan ook geen problemen op. We hanteren een specifieke manier van werken, waarbij we de collectoren prefab produceren in het atelier. De inbouwmaten van de pompen van Grundfos staan goed beschreven en zijn intussen goed bekend. Grundfos kan bovendien het volledige spectrum aan, van groot tot klein, en dat is wat het studiebureau wil zien om een grotere efficiëntie te bekomen bij de latere ondersteuning en het toekomstige onderhoud. Dat het pompgedeelte in technisch opzicht uiteindelijk niet al te uitdagend was, heeft alles te maken met de uitstekende ondersteuning van Grundfos.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details